Hunter

Le tudja győzni az ember a hurrikánt?

Hogyan lehetne lecsillapítani vagy eltéríteni a hurrikánokat, mielőtt még elérnék a szárazföldet?

A szakértők fejében már számtalan módszer megfogalmazódott, azonban a kivitelezéshez idő kell, arról nem is szólva, hogy gyakorlatban még senki sem próbálkozott meg vele. Így hát megmaradtunk az elgondolások szintjén, melyek nem mind újkeletűek, azonban a Katrina tombolásának köszönhetően egyre nagyobb nyilvánossághoz jutnak.

A hurrikánokat a trópusi, meleg vizek táplálják, melyek felett elhalad, ezért az enyhítési stratégiák döntő többségükben a hajtóanyagtól való megvonásra összpontosulnak. 2005 áprilisában Mosh Almaro, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársa egy olyan tervet vázolt fel, melynek lényege, hogy elvonják az óceán és a légkör energiáját, mielőtt a hurrikán megérkezik, ezért vízen lebegő sugárhajtóművek sorával miniatűr ciklonokat gerjesztenének a légkörben, a hurrikán útjában. A kritikusok azonban rámutattak, hogy még egy hatalmas turbinatömb sem biztos, hogy képes lenne elég energiát a légkörbe pumpálni, akárcsak egy kicsi vihar előidézéséhez sem.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy másik módszer lehetne, hogy lefedjék az óceánt a hurrikán előtt, amit egy vékony halolajréteggel érnének el, leszigetelve az energiaáramlást. 2002-ben egy hurrikánszakértő, Kerry Emanuel, aki szintén az MIT tagja, kísérleteket is végzett a technika életképességét illetően, ám arra jutott, hogy az érkező nagy erejű szelek szétszaggatnák ezt az olajréteget, így az nem fejtheti ki hatását.

Volt olyan ötlet is, ami korommal keltett volna viharokat. Ez a kísérlet még 1973-ra nyúlik vissza, amikor William Gray, a Coloradói Állami Egyetem hurrikán szakértője azzal az elképzeléssel állt elő, mely szerint a korom által elnyelt többletenergia képes kisebb viharok létrehozására. 1958-ban az Egyesült Államok Haditengerészetének Kutató Laboratóriuma már elvégzett egy kísérletsorozatot korommal keltett felhők megfigyelésére, az eredmények azonban nem voltak meggyőzőek. Az elv az volt, hogy egy hurrikán belsejében képezzenek felhőket, szétrombolva belső szerkezetét, így gyengítve meg a trópusi ciklont.

Emanuel szerint a legjobb ötlet feltehetően az időjárási rendszerek kaotikus tulajdonságainak kiaknázása lehet, amivel elterelhetik a pusztító viharokat a lakott területek irányából, így a hurrikán tovább haladva a szárazföld belseje felé a tápláló víz nélkül fokozatosan elveszti erejét. Ezt a felvetést Ross Hoffman, egy massachusettsi kutató és fejlesztő cég, az Atmospheric and Environmental Research kutatója terjesztette elő. Ötlete az úgynevezett pillangóhatáson alapul, miszerint egy kaotikus rendszerre - esetünkben ez a hurrikán - mért enyhe lökés elegendő lehet, hogy olyan erős hatást gerjesszen, ami letéríti útjáról a vihart.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ehhez elsősorban a meteorológusok munkáját kell fejleszteni, hogy jobb mérési adatok és modellek álljanak a kutatók rendelkezésére a lökés hatásainak előrejelzéséhez. Emellett természetesen valamivel elő is kell idézni a lökést. Erre többen is az űrben elhelyezett tükrökben látják a megoldást, melyekkel felhevíthetnék a légkört. Utóbbi - ha nem is hangzik túlságosan futurisztikusan - mindenesetre nem úgy néz ki, mint a közeli jövőben megvalósuló projektjek egyike.

A kitérítés előtt nem csupán technikai, de jogi akadályok is jócskán tornyosulnak, hiszen az elterelt hurrikánnak megvan az a veszélye, hogy ha nem eredeti célját éri el, akkor valahol máshol végez pusztítást, még ha kisebb energiával is. Valahogy úgy, mint amikor a gát átvágásával megmentjük ugyan a saját településünket, a szomszéd azonban víz alá kerül. A tudósoknak a modellezés és az űrbeli szerkezetek kidolgozása mellett tehát még a hatóságokat is meg kell győzniük arról, hogy életképes módszerrel rendelkeznek, ami működik, és megfelelően képesek vele kontrollálni egy hurrikánt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szelep #74
    "Úgy értem, hogy hosszú távú, pontos előrejelzés nem kell. Ha foylamatosan irányítjuk a hurrikánt, akkor nem érdekes, hogy magától hová menne."

    Viszont rövidtávú kell(ene) nem is akármilyen. És az is kérdés hova irányítanánk, és ezt ki döntené el?
  • BiroAndras #73
    "Ez butaság. Előrejelzés mindenképpen kell."

    Úgy értem, hogy hosszú távú, pontos előrejelzés nem kell. Ha foylamatosan irányítjuk a hurrikánt, akkor nem érdekes, hogy magától hová menne.
  • pipaxy #72
    Ha sikerül viszonylag sűrűn módosítani a pályát, akkor nem is kell előrejelzés.

    Ez butaság. Előrejelzés mindenképpen kell. Először is meg kell tudni előre hová fog eljutni az a hurrikán, hogy egyáltalán be kell-e avatkozni.
    Utána pedig jön a neheze. Az időjárási modellnek meg kell mondani, pontosan hol, mikor, milyen módon és mértékben avatkozzunk be a kívánt hatás eléréséhez…
  • Szelep #71
    Éppen a kaotikus folyamatok miatt nehéz úgy eltéríteni, hogy egy megadott irányban mozogjon. Milyen nagy munka lenne ilyen bonyolult légköri folyamatokat adaptálni a légköri modellekbe, amelyek még így is messze állnak a tökéletestől!!? Olyan sűrűn módosítani a pályáját pedig egy jó ideig nem fogjuk tudni,de még ha tudnánk is, elég nagy ára lenne. Talán nagyobbak mint a hurrikán okozta károk.
  • BiroAndras #70
    "Én megnézném azt, hogy eltérítenek egy hurrikánt, egy másik pályára."

    Nem olyan nehéz, mivel alapvetően kaotikus folyamat.

    "Ha egyáltalán lehetséges is lenne, az új irány még bizonytalanabb lenne, mint az előzetes modellezés."

    Ha sikerül viszonylag sűrűn módosítani a pályát, akkor nem is kell előrejelzés.
  • Szelep #69
    Ebben van igazság, mert a hurrikánok szépen visszahűtik a tengerfekszínt. A hurrikánok elmaradása pedig melegebb tengerfelszínt eredményezhet. Pozitív visszacsatolás. Úgysem lesz ebből a beavatkozásból semmi, de bulvárnak elmegy. :)
  • Szelep #68
    Nem a szél, hanem a víz volt a gond! Bár a gátat nemtom, de lehet hogy gipszkartonból építették. :)
  • Anteris #67
    régen mindig röhögtem az amerikai filmeken, hoyg bunyoznak a csávók aztán közben átesnek a közfalon : ) látva a lenti képet már érthető a dolog.

    http://www.sg.hu/kep/2005_09/0918hurr8.jpg
  • Anteris #66
    ja, bizots örülnének a szomszédok pár százezer néger közelükbe költözésének...
  • Anteris #65
    téglából kellene épitkezni vazzeg és akkor nem viszi el a házukat a szél de amerikában szine ismeretlen dolog ez, mindent deszkából meg gipszkartontonból építenek!