Hunter

Odavágott az Odyssey a Mars arcának

A Mars Odyssey jelenleg is végzi a Mars felszínének részletes feltérképezését. Egy újonnan elkészített infravörös felvétel az úgy nevezett "Arc" formát és az azt körülvevő területet mutatja meg.

Az Odyssey fotói az Arc otthona, a Cydonia régió tájainak és geológiájának széles perspektíváit tárják elénk, megmutatva számos dombot melyek különböző alakok elképesztő elrendezését vonultatják fel. Az Arizona State University tudósai szerint a felvételek csalódást okoznak azoknak, akik valami rejtélyes, mesterséges alakzatként képzelik el, az amúgy tényleg figyelemreméltó képződményt.

Klikk ide!
Klikk a képre!

A régiót több tucat az Archoz hasonlatos érdekes kiemelkedés borítja, olyannyira sok, hogy nagyon oda kell figyelni, ha az ember meg akarja találni közöttük magát az Arcot. Az Odyssey THEMIS rendszere, ami a hőkibocsátás alapján térképezi fel a bolygót, az Mars-felszín ásványtanát határozza meg multispektrális, infravörös hőképekkel. Tíz különböző szűrővel van felszerelve 6,2 és 15 mikrométer között, kilenc a felszínt figyeli, egy pedig a széndioxiddal töltött atmoszférát vizsgálja.


A 3 kilométer hosszú Arcot először a Viking űrszonda fényképezte le a hetvenes években. A NASA kutatói vették észre az archoz hasonlatos sziklába vájt szerkezetet. Azóta a Mars Global Surveyor kamerája részletesebb felvételeket is készített erről a dombról, ami tisztán mutatja, hogy normális geológiai jellemvonásokkal rendelkezik, lejtőkkel és gerincekkel, melyeket a szél és a gravitáció által előidézett süllyedés faragott ki. Cydonia legtöbb kiemelkedése, beleértve az Arcot is, több lapos párkánnyal bír. Ezek a párkányok ellenállóbb kőzetrétegekből alakultak ki és az utolsó hírmondói azoknak a rétegeknek, melyek egykor az egész régiót borították. A legtöbb helyen az erózió teljesen eltüntette ezeket, kis elszigetelt dombokat és kiemelkedéseket hagyva csupán hátra, melyeket még ma is láthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    A felső kép egy kissé holyámos, igen ügyes, aki ott bármit megtalál. ;)
  • DanyyX #21
    Hmm
    Szerintem a felső képen, az a gúla szerü cucc egy ICBM siló, felette a kör az atombunker fedele, alul a kis alakzatok az álcahálóval lefedett rakétaelhárító rendszert ábrázolják...
    Vagy csak valaki szórakozott a NASA-nál egy képszerkesztő programmal?

  • HUmanEmber41st #20
    Nemsokára indul a Mars expedíció.. már csak 10-20 év és minden kiderül...
  • Anteris #19
    fasza fake képek...
  • HUmanEmber41st #18
    Nagy szobrok találhatók a Húsvét szigeteken is...
    rentgeteg olyan ábra van a Föld-ön is, amit csak levegőből lehet meglátni Pl: Nazca fennsík állatfigurái..máig sem tudják, ki(k) készítették, és miért..
    Köszi a képet Jerome!!

  • jerome #17
  • jag #15
    a mars az nem voros? :)
  • Garrett #14
    Lehet hogy az Ufok több Arcot is vájtak a földbe de csak ez az egy maradt meg :D
    mind3 képen ugyanakkorák. Lehet hogy katonai bázisok :DDD
  • netrunner #13
    mint a mars mentőakcióban.. :)
  • AtisH #12
    Nyóc korsó sör után már egész képregényt lehet látni!:-))))