MTI

Gyorsítani kell a megújuló energia programokat

Gyorsítani kell a megújuló energiát hasznosító programokat, ellenkező esetben a környezettel szembeni adóssággal együtt a pénzbeli ráfizetések is egyre nőnek a fosszilis forrásokhoz való "ragaszkodás" miatt - hangzott el pénteken Nagykanizsán, egy nemzetközi környezetvédelmi-energetikai konferencián.

Heinz Thenmayer, a budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi attaséja a környezetkímélő ipari-kommunális technológiák és energiaforrások alkalmazását megelőző-kísérő, az óvodástól a felnőttkorig tartó tudatformálásra, a szellemi, magatartásbeli környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Robert Kohl, a gleisdorfi Stewag GmbH szakértője elmondta: a nap- és bioenergia alkalmazására szakosodott Stewag működése 870 négyzetkilométeres területen közel 30 ezer ügyfelet, s általuk 110 ezer lakost érint. Megjegyezte, hogy a nap-, vagy a kombinált nap-biomassza energia alkalmazása - egy felhasználást vezérlő rendszer közbeiktatásával - az említett térségben 30 százalékos megtakarítást eredményezett. "A családi és vállalkozói alternatív energia-beruházásokat előfinanszírozással támogatjuk, s ezek az összegek könnyen visszafizethetők a megtakarításból" - tette hozzá.

A Stewag vezető szakembere elmondta: napkollektorokat már a buszmegállók tetején is alkalmaznak, ezek alkotják a várost átszelő autóút egy szakaszának zajmentesítőit, és Gleisdorf új nevezetességét, a 7 kilowatt teljesítményű szolárfát is.

A megújuló energiák felhasználásához négyzetméterenként évente 200 ezer euró támogatást és emellett tartományi tanácsi finanszírozást élvez a 110 ezer lakosú kistérség - mondta Andrea Wenke szakmenedzser, ak a 17 település 38 ezer 500 lakójának összefogásával létrejött Weiz-Gleisdorf energiarégió sikerességéről számolt be. A települések lakói, gyermekintézményei négyzetméterenként 35 euró támogatást kapnak és hasonló önrésszel bírnak az önkormányzatok az alternatív energetikai beruházásokhoz. Jelentős a tartomány hozzájárulása is.

A konferencián elhangzott: Nagykanizsán 300 millió forint költséggel egy geotermikus és biomassza projekt tervezése folyik, az összesen 12 milliárd forint értékű projekthez EU-forrásokra pályázik a város.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackVoid #3
    Magyarorszsagon tudtommal nem lehet biouzemanyagot vasarolni, de akinek dizel autoja van az nyugodtan toltheti fel reszben etolajjal ;)
  • Sanyix #2
    Sztem nem fogják bevezetni rájuk az adót. Inkább betiltják... asszem talán a biogázas autók vagy valami hasonló olcsóbb, környezetbarát energiaforrás tiltva van.
  • szivar #1
    Vajon mikortól vezetik be a jövedéki adót az alternatív energiafajtákra? (nap-, szél-, geotermikus-energia)