SG.hu

Magyarországra jön az USA vezető etanol-ipari cége

SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. az első nagy és komplex hazai bioetanol projekt keretében 4 magyarországi helyszínen épít üzemet.

A cég, mely 75%-ban a svéd SEKAB Svensk Etanolkemi AB tulajdonában van, olyan eljárást kíván alkalmazni, amiben kukorica adja az etanol alapanyagát, a technológiához szükséges gőzt pedig energiafű és szalma hasznosításával állítják elő. A teljes egészében "bio"-projekt megvalósításában együttműködő partner az amerikai ICM, mely cég révén 11 év tapasztalata kerül át az Egyesült Államokból Európába.

Az ICM álláspontja szerint a SEKAB magyarországi vállalkozása az etanol iparágat magasabb szintre tudja emelni: a SEKAB a folyamathoz szükséges gőzt már nem fosszilis tüzelőanyagokból, hanem energiafű és szalma égetésével állítja elő. A két cég közös véleménye, hogy a mezőgazdasági termelés ilyen, az innováción alapuló tevékenységekkel tartható fenn, és ez biztosíthat a helyi mezőgazdasági termelők számára kedvező lehetőségeket.

Az ICM egy magántulajdonban lévő cég, melyet jelenlegi elnöke és ügyvezető igazgatója, Dave Vander Griend alapított 1995-ben. Griend a várható fejlesztésről elmondta: "Örömmel veszünk részt Magyarország első, nagy bioetanol beruházásában. Hisszük, hogy a környezettudatos életvitelé a jövő, ezért nagyon reméljük, hogy a bioetanol elfogadottsága nőni fog Európában, és az etanol egyre inkább elterjed."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #7
    teljesen mindegy mi lesz, magyarország 10-20 évre már rég el van ásva.

  • ttt ttt #6
    Lehet hogy szégyen, de úgy el vagyunk adósodva, hogy nincs kellő tőke ilyen üzemeket létrehozni, max 1-2 tőke csoport.
    Arra viszont nagyon oda kellene figyelni, hogy a mi piacunkra is termeljenek, mert nagy szívás lenne, ha kivinnék a végterméket, mi meg vehetjük továbbra is a drága kőolajat.
  • raingun #5
    Szuper! Ideje lenne már komolyabb lépéseket tenni a kőolaj kiváltására...
  • junior117 #4
    az szégyen :(
  • Vorpal #3
    Ennyire jóóó : futok is veszek 10 kiló etanolt
  • oneman #2
    lehet hogy szabadalom védi a technológiákat
  • Jozsó #1
    Ez szuper!

    De most komolyan. Tényleg ilyen barlanglakók vagyunk, hogy a messzi Amerikából kell ide jönnie egy cégnek ahhoz, hogy megmutassa, hogyan kell energiafű eltüzelésével meleget előállítani, és ezzel hogyan kell alkoholt desztillálni?

    Szégyen...