MTI

Persányi: a Balaton kiváló állapotban van

A Balaton kiváló állapotban van - hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton Siófokon.

Ez áll abban a kormány számára készült jelentésben is, amelyben számot adtak a tó jelenlegi állapotáról, s összegezték a jövőbeni tennivalókat - mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető. Közölte, hogy a kormány által 2003-ban Tihanyban elfogadott, a Balatonnal kapcsolatos tennivalókat kijelölő, s azok teljesítését évente számon kérő akcióterv megvalósítása a tervek szerint halad. Az erről szóló jelentést a kormány szerdán tárgyalta meg, s fogadta el - tette hozzá.

A miniszter elmondása szerint a tó kiváló állapotát bizonyítja az is, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint 73 strandból 67-ben kiváló a víz minősége, a többiben pedig megfelelő. Megemlítette, hogy az idén 34 strand és 3 kikötő kapta meg a Kék hullám zászlót, amellyel a strand vizének kiváló állapotát ismerik el. Azt mondta: az elkövetkező években a tervek szerint legkevesebb 50 milliárd forint értékű, víz- és környezetvédelmi fejlesztés valósul meg a Balaton térségében. Példaként említette, hogy az Új Magyarország fejlesztési tervben előkészítik a Kis-Balatoni vízvédelmi rendszer második ütemét.

A Balaton vízszintjéről szólva azt mondta: jó a jelenlegi gyakorlat, miszerint a korábbiaknál magasabban szinten tartják a vízmagasságot. Hozzátette: 2007-ben is szeretnék magas, mintegy 115 centiméteres vízállással nyitni a szezont. A Sió-csatorna mechanikus működtetésű zsilipét, amely szabályozza a Balaton vízszintjét, október végére hidraulikus, elektromos működtetésűvé alakítják át, így a jelenlegi, több mint száz éves zsilip sokkal finomabban szabályozhatja majd a vízeresztést.

Persányi Miklós szólt arról is, hogy folyamatban van a zalaegerszegi szennyvíztisztító bővítése és hatásfokának növelése, továbbá még ebben a kormányzati ciklusban - ugyancsak uniós támogatással - elkészül a térségben három hulladékkezelési rendszer, összesen 110 millió euró értékben.

A miniszter ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a szennyvízprogram keretében hamarosan befejeződik a tó körüli főgyűjtő rendszer kiépítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!