MTI

EU-tanulmány: a biomassza környezeti károkat is okozhat

Akár környezeti károkat is okozhat a biomassza túlzott mértékű termelése - állapította meg elemzésében az európai környezetvédelmi hivatal (EEA), miközben az Európai Unió energiaügyi miniszterei éppen a biomasszának, mint a bioüzemanyag legfőbb forrásának a fontosságát emelték ki legutóbbi megbeszéléseiken.

A koppenhágai székhelyű EEA szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a biomassza termelés tervezett növelése pótlólagos megterhelést jelenthet a mező-, illetve az erdőgazdálkodás számára, s akár ellentétes hatást is kiválthat az uniónak a hulladék anyagok minimalizálására, illetve a környezettudatos mezőgazdasági termelésre vonatkozó elképzeléseihez képest.

Az EEA azt vallja, hogy a biomassza termelést is a megfelelő módon kell kezelni, s e téren is ki kell dolgozni a szükséges környezetvédelmi irányelveket helyi, nemzeti és uniós szinten egyaránt. Az Európai Bizottság tavaly decemberben hagyta jóvá azt a programot, amely a biomassza nagyobb felhasználását irányozza elő az üzemanyag termelésben. Jelenleg a biomasszából adja a megújítható forrásokból származó energia kétharmadát, s ezt az arányt tovább tervezik növelni.

A bioüzemanyagok mennyisége a 2003. évi 69 millió tonnáról 150 millió tonnára növekedhet 2010-re úgy, hogy nem következnek be alapvető változások a mostani mezőgazdasági gyakorlatban. A bizottság előrejelzése szerint a biomassza arányának növelése évente 209 millió tonnával csökkentené a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, 300 ezer munkahely létrejöttével járna és az energiaimport függőséget a mostani 48 százalékról 42 százalékra mérsékelné.

Az EU üzemanyagpiacán a bioüzemanyag részaránya 0,6 százalékos, egyelőre távol van a 2010-re elérendő 5,75 százalékos uniós céltól. Ami a megújítható energiaforrások egészét illeti, ezek felhasználási aránya jelenleg mindössze 6 százalékos, és az EU 9-10 százalékos arányt tart elérhetőnek 2010-re, ami elmarad a korábban megjelölt 12 százalékos aránytól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!