67
  • rebot2
    Pontatlan a becslés LOOOoooOOOL
  • feketeribizli
    A sötét anyag nem más, mint az atomirészekcskék alapanyagai, amelyek megmaradtak ősi állapotukban.
  • wanek
    Rettenetes ez a sötét anyag/energia gumicsont. Ráadásul ismét pontatlanságok. A korábbi hasonló cikkekben a százalékos értékek nem ritkán lazán 100%-nál többre jöttek ki. Most speciel stimmelnek, de:
    "A becslések szerint a világegyetem 5%-a hagyományos anyag, 25%-a sötét anyag, 70% pedig egy másik rejtély, a sötét energia, ami elméletileg az univerzum tágulásáért felel." - hol a bánatos f.szban van a hagyományos energia? Vagy annak az értéke 0 (nulla) százalék? Ez nem szúrta ki senkinek a szemét?
    továbbá:
    "Ez elég kedvezőtlenül érintette a csillagászatot, mivel gyakorlatilag az univerzum anyagának 80%-ára nem tudtak magyarázatot adni, márpedig a galaxisok mozgását csak a sötét anyaggal magyarázhatják." - hogyan jön ki a 80%? Akárhogy osztok-szorzok, összeadok-kivonok, az előbbi százalékok alapján sehogy sem jön ki!!!!
    A "nagy felfedező" urak beíratkozhatnának ismét egy általános iskolába, mielőtt barom elméleteket gyártanak. Humbug az egész.

Más: egy emberi élet időtartama is édeskevés ilyen jelenségek észlelésére. Csillagászati léptékben olyan, mintha állóképet néznének. Ebből következtetéseket levonni enyhén szólva is sarlatánság.
  • halgatyó
    Ja, bocs az előző nem válasz akart lenni, nem tudom mért lett mégis az. Talán a sötét anyag zavarta be :-))
  • halgatyó
    Valami lényegeset nem értek.

Gondoljunk vissza a galaxisok és a csillagok kialakulására. Az anyag a gravitáció segítségével tömörödött össze (szabdalódott fel) galaxisokra és csillagokra. Ez a folyamat mintha nem működne a sötét anyag esetében. Pedig gravitációs kölcsönhatásban van.
    Arra gondolok, hogy nem találtak a csillagászok sötét gravitációs lencséket, amelyek sokkal számosabban vannak és sokkal erősebbek, mint a látható anyagból levők.

Ugyanakkor -- ha jól értettem -- már a galaxisokban is nagy mennyiségben található. (A csillagok keringési idejét számolgatva.) Vagyis valami módon ez a sötét anyag -- amely saját magához nem vonzódik úgy, hogy tömörödjön -- a látható anyaghoz vonzódik, és odatömörödik. Hmm...

Vagy a gravitációnak lehet valami tulajdonsága, amit nem ismerünk
  • halgatyó
    A sötét anyag KLEPTONokból van
    Az a bajuk a csillagászoknak, hogy ezt nem tudják
    Meg kellene kérdezniük a Gazsi bátyót, az majd megmondja nekik...ha akarja
  • roliika
    Hupszika tényleg...nemkéne ilyen későn írkálnom. :D
  • dez
    Egyébként nyugodtan lehet a mi dimenzióinkban is, csak egyszerűen más erők hatnak rá, mint a normál anyagra. Csak a grav. a közös.
  • dez
    Tényleg érdekes, de nekem speciel kicsit hozzú, hogy most az egészet elolvassam, de később majd végigolvasom.
  • dez
    Az az antianyag!
  • roliika
    "és minden más dolgot és lényt felépítő normál anyagból tevődik össze. " Lényt? Namost ez azt jelenti, hogy mindenben van sötétanyag, vagy, hogy létezhetnek élőlények akik csak sötétanyagból állnak? Mert ha igen, akkor ők ugye nem láthatók. Gondolom a sötétanyag és sötét energia olyan kapcsolatban van egymással mint a "normál" anyag és normál energia.
    Olyan ez mintha ebben a dimenzióban egy másik dimenzió is létezne nem? Hiszen elvileg csak gravitációs kölcsönhatás van. Esetleg 2 dimenzió határán van ez a cucc? Ha sötétanyagból felépült lény lennék én látnálak titeket és ti nem látnátok? Sőt én kölcsönhatásba léphetnék de ti nem velem? Ha minden anyag része a fekete anyag, akkor választ adhat az "odaát" létére? Ez már Ghost kategória. :)
    De nem éretem, hogy a NASA eddíg azt magyarázta, hogy iszonyat sok energia kell a sötét anyag létrehozásához és ha normál anyaggal találkozik akkor azonnal megsemmisül rengeteg energiát felszabadítva. És már pár miligrammot létre is hoztak ebből...na akkor hogy is van ez? Mit hoztak létre?
    Na meg miaz hogy sötét energia? Hiszen minden ami körölöttünk van, még mi is energia vagyunk kicsit más fázisban más frekivel zizegve. :)))
  • Korner83
    Szerintem nagyon érdekes és újfajta megközelítése a dolgoknak, ugyanakkor megoldást adhat egy csomó eddigi problémára. És az csak a hab a tortán, hogy az első mérések is igazolják ezt az elméletet. Persze nem elég konkrét, és nem bizonyított, de egy ilyen dolgozatnak nem is az a szerepe, hogy önmagában megoldjon minden problémát, hanem hogy megindítson egyfajta folyamatot, új fajata nézetet, ami mentén késöbb más kutatók, tudósok elindulhatnak. Bizonyítják, módosítják, tökéletesítik az elméletet.
  • Korner83
    Ezt olvassátok el és irjátok le a véleményeteket róla:

http://www.jomagam.hu/tudomany/fizika/benko/index.htm

Egy kis fizika ismeret nem árt hozzá.
  • Kurosora
    A cikkben van egy kis pontatlanság:

"Ezután elemezték a távoli galaxisok gravitációs lencse hatását, azt a jelenséget, melyet a gravitáció okoz, meghajlítva a távoli csillagok fényét."

A gravitációs lencse hatás csak a nagyon távoli galaxisok/kvazárok fényét erősíti fel.
  • Marchus
    egyébként biztos van sötétanyag a földön is! Soxor lehet érezni... én legalábbis soxor érzem hogy mellettem túl sok a sötét anyag (nem az emberekről beszélek most) ami húz balra fele. Csak egy kis alkoholos italt kell fogyasztani, és érzed ahogy a sötét anyag húz el, és ha nem vigyázol, könnyel eleshetsz ><

lehet írok erről egy 660 oldalas tanulmányt
  • tpeterr
    akkor ezekszerint részecsketermészetű? :-)
  • NEXUS6
    Valami olyasmi, hogy az eddigi bizonyétékok sokkal közvetettebek voltak és nem is egyértelműek. (pl az anyag mozgása egyes galaxisokban)

Ez a nagy léptékű jelenség viszont a legegyszerűbben csak a sötét anyaggal magyarázható.
  • NEXUS6
    ;)
    Gondolom csak úgy ahogy a "normál" anyag, nem vagy hanem és.

Amúgy a hullám természet kicsit csalóka kifejezés, azt jelenti hogy időben és térben nem folytonos és lineáris, hanem egy összetett periódikus módon van jelen.

Ez szőrszál hasogatásnak tűnik, de ezzel együtt azt is jelenti, hogy valamilyen valószínűséggel a mérés pontjához képest rettentő távolságban azonnal (nem fénysebesseggel terjedő módon!) is megnyilvánul, ami normál hullámra már nem jellemző.
  • SniperWolf
    Lusta voltam töbször átolvasni, de mintha csak anyira jöttek volna rá, hogy végülis létezik ez a sötét anyag, bár továbra se tudunk róla szinte semmit, valamint amit eddig gondoltunk a gravitációról, az valószínúleg helyes. Akkor mi is volt a felfedezés?
  • Szefmester
    Darth Vader-rel :)
  • tpeterr
    Sziasztok!

Lehet, hogy hülye kérdés -mivel én sem vagyok szakértője a témának-, de a sötét anyag részecske- vagy hullámtermészetű?
  • atlagember
    Akkor most kivel van az erő?
  • NEXUS6
    Volt egy másik cikk egy elméletről, ami szintén több a gravitációhoz hasonló erő lehetőségét veti fel. (Heim elmélete)

Asszem volt benne még egy érdekes jóslás semleges, elektron tömegű részecskékről. Ha léteznek ilyen részecskék, azokat elég nehéz lenne kimutatni, jobbára csak az impulzusukkal hatnának. (Érdekes módon a Pioneer űrszondák pályája eltérést mutat a számítotthoz képest.)

Szal elképzelhető, hogy vannak ilyen részecskék, csak mondjuk nem lépnek kölcsönhatásba az anyaggal/atomokkal. Egy csillag keletkezése/működése során keletkező töltött részecskék, meg lehet hogy egyszerűen kifújják a naprendszerek belsejéből, és eddig azért nem találkoztunk velük.
  • MasterJay
    jó és mi a helyzet azzal az energiával ami a világegyetem tágulásáért felel. Mert már azt is bebizonyították hogy az már nem az ősrobbanás erelye. A több dimenzió is létezik Lásd húrelmélet. 11.
  • Ceeph
    Azt próbálják leírni, hogy a galaxisok sötét anyag foltok közelében helyezkednek el, de a mozgásuk a sötét anyag foltok közti hatásból ered nem a saját anyagukéból.(A sötét anyagot pont a galaxisok mozgása miatt feltételezték)
    Azt is írják, hogy a sötét anyag gravitációs lencsét hoz létre a fény számára, mégsem fejt ki vonzóerőt a hagyományos anyagra, vagy legalábbis ez az erő nem mérhető az anyag-anyag közti kölcsöhatás erejéhez.
    A newtoni gravitációt azért igazolja, mert itt midenféle sötét anyagtól függetlenül a gázfelhőben működött a newtoni gravitáció. (Newton nem szólt arról hogy a fényt a sötét anyag is eltérítheti tudtommal)

Szóval itt olyasmi látszik, hogy "többféle" gravitáció van, ami pont a gravitronokat igazolná, illetve a több dimenziós tömeg és gravitáció lehetőségét. (ld. még egy előző sg.hu-s cikk a kritikus tömeg alatti fekete lyukak "életben" maradásáról és gravitációs hatásukrol - most nem keresem meg)

Ha félreértettem akkor javítsanak ki az itteni fizikusok, nem értek a témához.
  • MasterJay
    mert mi a kérdésed?
  • masek
    elolvastam a cikket, a hozzászólásokat, de még így is csak mélyebb lett a gödör a fejemben, nem látok az aljára...
  • MasterJay
    Érdekes.
    A mulkor láttam egy dok filmet amiben azt bizonyították be, hogy megtalálták a maradék 75%-ot. Un. kozmológiai energiának nevezték el.
  • DonRudi
    Ez érdekes felvetés.
    Annakidején hallottam valamit a spontán protonbomlásról.
    Lehet hogy ez "világos" anyag visszaalakulása?
  • Caro
    De, pont úgy néz ki, hogy csak a gravitációval vagyunk kapcsolatban a sötét anyaggal.
    Persze az is lehet, hogy a normál anyag gravitációja nem hat a sötét anyagra. Ez ugyan sokmindent felborítana, de Newton 3. törvénye axióma, nem bizonyított.(Helyesebben be lehet bizonyítani, de akkor a lendület megaradásáról kell feltenni, hogy axióma)
    Tapasztalaton alapul. Mivel a sötét anyaggal nincsenek tapasztalatink, ezért lehet, hogy ott nem igaz.
    De egyenlőre még semmi olyat nem találtak, ami azt mondaná, hogy sérül a 3. törvény. Itt sem.
  • Alfa Of NS
    Bizonyitekot talaltak? Csak nem beleneztek Kiszel Tunde fejebe?
  • Rize Allard
    Amit írnak kicsit ellent mondani látszik: "A kék foltokat az optikai távcsövek és a gravitációs lencse segítségével sikerült detektálni, ez a sötét anyag." tehát gravitációval rendelkezik; "A sötét anyag tehát elvileg nem lép kölcsönhatásba a normál anyaggal, ami újabb bizonyíték a bolygókat a Nap körül tartó hagyományos newtoni gravitáció igazolására." akkor most van gravitációja de a normál anyaggal nem lép kölcsönhatásba? Akkor most ha newtoni gravitációról beszélünk mi adja az ellen erőt, ha a sötét anyag nincs kölcsön hatásban az anyaggal???
  • Caro
    De a neutrínókat azért lehet detektálni, ha nehézkesen is.
  • valaé valaé ná
    A neutrínóval mi a helyzet ? Az sem nagyon lép kapcsolatba a normál anyaggal.
  • Esrohnoil
    Egy másik világegyetem. :P
  • Szefmester
    Nem jön ide de van e a világegyetemnek vége.. és ha van akkor mi van a végén túl ? :P :)
  • bud
    a tyúk nem jó példa.. mert az náthás... nem kell TBC-s tyúk.... a tyúkoknak van így is sok bajuk.. :D:D:D hehe
  • NEXUS6
    Most jelent meg két viszonylag könnyen emészthető könyv ilyen témákban. Az egyik John D. Barrow A semmi könyve, a másik Michio Kaku Hipertér című könyve.

Érdekes ahogy a sötét energiát megfogalmazzák, kb mint az üres csészében levő űrt.

És ez a hasonlat nagyon jó mert benne van az anyag (a csésze anyaga), a tér (a csésze alakja/geometriája), és a negatív energia mint a csésze és a geometria által meghatározott térfogat.

És itt el is lehet kezdeni vitatkozni, hogy melyik volt előbb a 3 közül, hogy hatnak egymásra.

Ami a tyúk és a tojás vita mai megfelelője!;)))
  • irkab1rka
    Mivan, ha a normál anyag pont az ütközés következtében jön létre, és aztán 'kihülés' útján alakul vissza 'sötét' anyaggá?
    A 'jön létre' alatt azt értem, hogy olyan állapotba kerül, amit mi normál anyagnak nevezünk (megjelenési forma).
  • Wampire1
    Akkor most mi a fene is az a sötét anyag?Mit csinál hogy mindenhol őt feltételezik?Az univerzum gyorsuló tágulását okozza?(vagy én is sötét vagyok?:)És a sötét energia mitcsinál?