Hunter

Felfedez­he­tet­len radar­rend­szert mutattak be

Az Ohio Állami Egyetem mérnökei egy jóformán észlelhetetlen radarrendszert fejlesztettek ki, melynek jelei véletlenszerű zajra hasonlítanak. Az eszköz a katonai alkalmazás mellett hasznos lehet a katasztrófákban tevékenykedő mentőcsapatok, sőt még a gyógyászat számára is.

Mivel szinte minden rádióvevőt úgy terveztek meg, hogy a jelek zavartalan vétele miatt figyelmen kívül hagyja a véletlen zajt, ezért ezek egészen biztosan nem találják meg az egyetem Elektro-tudományi Laboratóriumának találmányát, ami nem zavar bele a TV, a rádió, vagy egyéb kommunikációs jelekbe sem.

A technika lényege, hogy rendkívül alacsony erősségű jeleket szór igen széles frekvencia tartományban. Éppen ezért egy televízió vagy rádió, ami a felhasznált frekvenciák valamelyikére van hangolva, a radarjelet, mint nagyon gyenge légköri zavart értelmezi, magyarázta a kutatás vezetője, Eric K. Walton.

A "zajradar" hagyományos társaihoz hasonlóan a rádiójelek visszaverődéséből észleli a különböző objektumokat. A különbség az, hogy jelei, mint fentebb már említettük, véletlenszerű zajra hasonlítanak, a visszaverődő jelek apró különbségeit egy számítógép elemzi. A jelek sémája folyamatosan változik, így a vevők nem tudják felfedezni azt, hacsak nem ismerik pontosan, milyen véletlenszerű séma után kell kutatniuk. A radar hangolható úgy, hogy áthatoljon a falakon, így a hadsereg nyomon követheti az épületekben tartózkodók mozgását, anélkül, hogy ezt a bent lévők felfedeznék. Ráadásul az ultra széles sáv alkalmazása miatt képes számos célpont típust megkülönböztetni.

Ilyen az ember is, melyet a hagyományos radarokkal könnyen összetévesztenek a hasonló méretű élettelen tárgyakkal, azonban a légzés, a szívverés, maga a mozgás a zajradar számára egyértelművé teszi, hogy élőlény van az adott helyen.

Ez, valamint az a tulajdonság, hogy hagyományos társaival ellentétben a zajradar közelre is lát, nagy segítség lenne a katasztrófavédelemnek, megkönnyítve a romok alatt rekedtek helyének beazonosítását. Mindezek alapján némi fejlesztéssel a radar képes lehet a daganatok, vérrögök és a testben elhelyezkedő egyéb idegen objektumok feltérképezésére, sőt a csont sűrűségének mérésére is, csupán azt kell még megállapítani, hogy milyen hatásai vannak az emberi testre.

Az eszköz egyáltalán nem nevezhető drágának, a prototípus alkatrészeinek költsége még a 100 dollárt sem éri el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sidious #51
    A hitetlenkedőknek:
    Az "egyszerre" sok frekvencián működő radar igenis képes a falon átlátni, meg felismerni a különféle célpontokat, hiszen az összes rádiófrekvenciának más az áthatolóképessége és az elnyelődése, csak egy megfelelően gyors értékelőrendszer kell hozzá, ami tudja, hogy melyik frekvencián az áthatolást, elnyelődést és visszaverődést milyen típusú célnak kell értékelnie (ember, beton, acél, műanyag, stb.).
  • Darth Sidious #50
    Azon csodálkozom, hogy a cikkben a HSDPA-t nem említették meg. Ott ugyanis pont az a lényeg, hogy a hagyományos GSM-mel és 3G-vel szemben nem egy bizonyos frekvenciát használnak folyamatosan az adatátvitelre, hanem a teljes frekvenciasávot, időszeletekre osztva, minden pillanatban másik frekvenciát. Az adó teljesítménye itt is egészen alacsony, alig magasabb, mint a háttérzaj szintje, a vevő pedig, mivel ugyanazt az algoritmust használja, tudja, hogy mikor melyik frekvencián kell "fülelnie". Így sokkal jobban ki tudja használni a lehetséges sávszélességet, nem kamu az 1,8 Mbps (egyelőre, fel fog ez menni rövid időn belül 14,4-re).
  • noss #49
    ja! most mégjobban rámjött a cifraf*sás!
  • NEXUS6 #48
    Valahogy azt érzem, hogy Amerika gazdsági hegemóniájának kérdésében a makroökonómia szintjéhez képest nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a mikroökonómiának és ezen belül az emberi erőforrás kezelésnek, a szabad felelősen gondolkodó amerikai munkaerő és menedzsment egyszerűen istenkirály.

    Szerintem tökre nem így van.
    Egyrészt az amcsi munkaerő pont azokból az olasz angolszász német magyar kínai lengyel korreai japán stb emberekből áll akik a sját hazájukban is dolgoznak és valahogy ott mégsem úgy mennek a dolgok.

    Miért?
    Egyrészt a közgazdaságban van egy jó száz éve elterjedt kimondatlan paradigma: ha a világ bármely, vagy akár több nagy régiója összeomlik az nem baj, de ha Amcsi inog akkor abból csőd lesz! Lásd az európai nagy háborúk hatása a világgazdaságra, szemben az amcsi tőzsdekrachból induló nagy világválsággal, de ugyan ennek felel meg az utóbbi évek recesszióban nyűglődő nyugati gazdasága.
    Tök mindegy, hogy mennyire igaz még ma is, még se meri senki megkockáztatni, hogy olyan helyzetet teremtsen hogy az amcsi gazdaság meginog.

    A másik nagyon fontos tényező az amcsi politika és a hadiipar helyzete. Európában mindíg is óriási fenyegetettség volt. A politikusoknak a katonai kérdésekhez kelett a gazdaságot igazítani, ami sokszor a fejlődés gátjává vált.

    Amcsiban a 30-as évekig megengedhették mguknak, hogy szinte egyáltalán ne építsenek hadsereget, és utána is olyat amilyen a gazdaságnak a legjobban megfelelet.

    A németeket az oroszokat is a gazdasági hatalmukkal alázták le. Igaz hogy a legerősebb légierejük, haditengerészetük és mobil hadseregük van, de ez továbbra is alulteljesít a hagyományos, nagy kiterjedésű szárazföldi hadviselésben, ehhez egyszerűen nem értenek. Egy szabad ellenség által nem fenyegetett társadalom, nem képes milliós veszteségeket elviselni. És ennek vannak más vonzatai is.

    Te azt mondod EU-ban behalás van, de mi itt összecsiszolódtunk. Itt nincsen mindenkinek fegyvere, és nem hal meg évente annyi ember azoktól, mint egy háborúban, itt sokkal magasabb szinten biztosítják az embereknek az élethez való jogait, és itt keresztül lehet vinni olyan környezetvédelmi célú korlátozásokat ami nem fog jót tenni a gazdaságnak.
    Mert mi itt élünk már 2000 éve és lehet hogy a következő 2000 évet is meg akarjuk élni.

    Ha Amcsiban is néha fel kellett volna áldozni a szabadságot a jövőért akkor nem lenne ilyen nagy arcuk.
    Igen lehet, hogy végül igazad van, az amcsi munkaerő végül lehet hogy tényleg más, mert pont azok mentek ki akika az előbbire nem voltak hajlandók!

  • RpPRO #47
    A katonai fejlesztes tuti evekkel elorrebb van, mint ez a tudomanyos hir.

    Biztos, h a polgari felhasznalas (pl. romok alatti kutatas) hatterbe szorul a katonai celu felhasznalashoz kepest. Az utobbi sokkal tobbet fizet egy ilyet technikaert. Pl. celzott raketatamadas elott megnezni, ott van-e az emberunk.
  • szabi0 #46
    Azért azt megnézném, mikor 100 dolláros eszközzel 3-400km messze ellátnak, és még onnan vissza is jön a jel.
    Ekkora távolságokhoz teljesítmény kell.

    Persze ezt többféleképp el lehet érni, amitől a teljesítmény függ, az amplitudó a sávszélesség és a sugárzás ideje, ezekkel lehet játszani.

    Lehet az amplitudó rendkivül alacsony akár olyan alacsony, hogy a zajszint alatt van, ez esetben a sugárzási időt vagy a sugárzási sávszélességet kell növelni, az elegendő teljesítmény érdekében.
    Ami ilyenkor hozzájön a kisugárzott jelet valamilyen kód szerint - lehetőleg véletlenszerüen - modulálni kell, amit csak a vevő ismer ily módon valóban csak a vevő ismeri fel a jelet a többieknek annyi lesz feltünő, hogy a környezet zajszintje picit magasabb.

    Szerintem igy van ez.

    Üdv
    szabi
  • BlackRose #45
    Ez már csak tölled függ... egy ember költhet előre is, de senki nem kényszeríthet rá, mivel kreditkártyát csak felnőtt embereknek adnak, hát ha többet költesz mint amennyit megengedhatsz magadnak és főleg olyan dolgokra amelyek nem hoznak hasznot, akkor vess magadra. Tudok olyant is aki kreditkártyával indított egy világhírű üzletet (úgy hívják, hogy CISCO), tehát ők a kreditkártyá segítségével kapott pénzt úgy használták fel, hogy több pénzt kerestek mint amennyi kamatot kellet a banknak fizetni. Most persze ha Pistike 200cm TV.t vesz, hogy nézze a Megasztárt... akkor vessen magára, hogy a kamat felzabálja a pénzét, végülis a pénzügy minden csak nem játék. Különben egy USA világfelfogásban a kölcsön és a vele járó kamatok nem ellenségek hanem barátok, ugyanis amikor több pénzre van szükséged (20-50 év között) akkor ott általában (bár 35 évig) kevesebbet keresel, mert nem vagy az úgynevezett earning power maximumán, ekkor kölcsönt veszel fel amire kamatot fizetsz. Viszont 50 év után általában többet keresel mint amennyire szükséged van és akkor takarékbetéted van, vagy befektetési portfóliod és ezért most te kapod a kamatot, mert valójában a bank most ezt a te felesleg pénzed adja a fiataloknak akiknek többre van szükségük mint amennyit keresnek, végeredménybem az életed végén egy relatív kevés pénzért kaptál egy pénzpozicionáló rendszert amely neked igen is jól jött. Ez sajnos itt nem igen működik, mert nállunk egyrészt nem lehet évtizedekre előre számolni még most sem, a múltban meg erről szó sem lehetett. Mindenesetre a kölcsönzést komolyan kell venni és ha kerülhető akkor inkább kerülni kell. A baj csak ott van, hogy az emberek jobban szeretik a luxust és sokszor olyan szintre viszik amit nem tudnak kár nélkül megengedni maguknak. Ez persze az USA-ban némileg gátolva van, mert ott létezik Credit Rating és a bankok attól függően adnak hitelt, mennyiségben is és kamatban is ez a meghatározó, úgyhogy ha nem engedheted meg magadnak a luxust, valószínűleg a bank sem engedi meg, ellenben itt már vagy még nem így műxik a dolog.
  • A Vajda #44
    ezt a "USA: We want YOU to spend your money." -t atirnam cs siman "USA: We want YOU to spend money."-ra lasd kreditkartyak, eladosodasok. nem a sajat penzedet koltod, hanem elore menekulsz az adossagban, hogy legyen megtobb kredited.
  • BlackRose #43
    Alapjában az államháztartás hiánya még véletlenül sem elenyésző, sőt igen is komoly probléma, én csak annyit mondtam, hogy nem úgy áll a dolog ahogy sokan tévessen állítják, de ha a következő évtizedekben, sőt még hamarább is nem foglalkoznak komolyan ezzel a problémával akkor a probléma fog foglalkozni velük. Ettől függetlenül a hajóba szivárog a viz, de még nagyon messze van a sülyedéstől és még van idő a javításra.

    Én pl. Kínát nem hasonlítanám az USA-hoz, ugyanis Kína jól fejlődik és nekem ez nincs is utamban, sőt szurkolok is nekik, mert a verseny csk jót hoz, de Kína fejlődése is lassulni fog, ahogy öszetettebb lesz a gaudaság a társadalom, úgy fognak a problémák is dagadni és a megoldásuk sok embert és pénzt fog felemészteni épp úgy mint jelenleg az USA-ban ahol a fejlett jogrendszer és szabadság megköveteli azt a sok ügyvéded, jogászt, tanácsadót stb. Kínában most még nem ilyen bonyolult a dolog és ha hibázól, könyebben megúszod mint az USA-ban.

    A felesleges munkaerő nem a modernizáció szüleménye, hanem a bürokrácia, a modernizáció mint annyiszor is bizonyitott dolog új munkahelyeket teremt, a baj csak ott van, hogy nem halászni tanítják az embereket, hanem halat osztogatnak és ez vezet a felesleges munkahelyekhez. És nem kell minden munkahelyhez magas képesítés, pl. az USA-ban 7x annyi postás és csomagszállító van fejelként mint az EU-ban, és ehhez nem kell magas képzettség, csupán a bürokrácia fllazulása, hogy ne legyen kötelező minden szarhoz személyessen jelen lenni, és a posta forgalom már növekszik is, meg persze a csomagok is gyarapodnak de sok hasonló dolog van még ez csak csupán egy pelda.

    Egy pici idézet Warren Buffett tollából:

    "Too often, executive compensation in the U.S. is ridiculously out of line with performance. That
    won’t change, moreover, because the deck is stacked against investors when it comes to the CEO’s pay.
    The upshot is that a mediocre-or-worse CEO – aided by his handpicked VP of human relations and a
    consultant from the ever-accommodating firm of Ratchet, Ratchet and Bingo – all too often receives gobs
    of money from an ill-designed compensation arrangement."

    és még egy...

    "Forget the old maxim about nothing succeeding like success: Today, in the executive suite, the alltoo-
    prevalent rule is that nothing succeeds like failure."

    ez egyaránt igaz mint az USA úgy az EU esetében is, a különbség, hogy az USA jobban ownership society mint az EU és mivel nagyobb a magántulajdon kevésbé vannak kiszolgáltatva a pofátlan karierrista politikusoknak és politikai alapon mozgó menedzsereknek... habár nem nagy a különbség, de arra hivatkozni, hogy az USA nagyobb szarban van mint mi az egy picit komolytalan dolog, habár mivel én sem az USA-ban élek, lehet, hogy jobb lenne. Én azon törném inkább a fejem, hogy hogyan fogja az EU megoldani a Német, Olasz és Francia gazdasági strukturális problémákat amely abból ered, hogy ezek a gazdaságok sokkal jobban termelési (manufacturing) orientáltak mint az USA (főleg Németország) és a következő években éppen ez lesz a Kínai expanzió legnagyobb áldozata, ami a már meglévő 10+ % munkanélküliségnél nagyon nagy gond. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a társadalom már most is túlterhelt a lakosság pedig öregszik. Plusz a protekcionizmus (még az új EU tagok munkavállalása is korlátozott) a dolgokat csak elhalasztja és később még nagyobb gond lesz a megoldásuk.
    Még egy érdekes dolog, az USA-ban a 20 században (100 kerek év alatt) a gazdaságban a termelői javak (assets) átlag évente 5.3% nőtt, európában nincs pontos statisztika de kb. 4.5-4.7% becsülik, ugyanez a folyó 21 század első 5 évében átlag évente az USA-ban 3.8% esett vissza, míg az EU-ban jelenleg 0 közeli, ez arról tanúskodik, hogy az EU-ban ma a legroszabb dolog tulajdonosnak, befektetőnek lenni, hisz 5 év alatt semmit sem nyertek, de a pénz veszített értékéből. Szóval a világ beteg és gyógyítani kell, az USA is, de nekünk itt nagyobb a bajunk. Persze ez nem fontos, fontos az, hogy csak közössen lehet, USA, EU, Kína, egéssz világ, egyenként ma már senki sem tud lépni, mert túl nagy a függőség, a baj csak ott van, hogy jelenleg az USA és az EU között nagyobb a nézetletérés mint Palesztina és Izrael között... pedig ez nagy baj.
  • NEXUS6 #42
    Nézd, Kínában az állam pénzén összesen annyi embert képeznek, ahányat a nyugativilágban összesen.

    Szal azt akarom mondani a képzés soha nem az egyén felelőssége volt, ha nem kell annyi jogász mint amennyit képzünk, annak nem az a megoldása, hogy mindenkit jól megsarcoltatunk aki tanulásra adja a fejét, de amúgy minden marad a régiben.

    Ami a gazdaságot illeti. Egészen a választások végéig nálunk is az volt a hívatalos álláspont, hogy az nembaj ha az állam nincs egyensúlyban a fő hogy nem élunk rosszabbul mint négy éve.
    Mivel a források elfogytak ez az álláspont az ellenkezőjére fordult.

    A különbség hogy a Zusát a pénzvilág akkor is támogatni fogja, ha ennek az az ára hogy a világ másik fele éhen haljon.

    Az amcsi átlagpolgár, meg szépen mondhassa a magáét, hogy milyen barmok vagytok, hogy nem a szabadságot választjátok, meg mér nem rázzátok le az elnyomóitokat, meg hasonló emelkedett okosságokat, amit az alkotmányórán tanulnak.