Hunter

Radarból halálsugár?

Az Aviation Week beszámolója szerint a Pentagon olyan aktív elektronikus letapogatású tömbradarokat (AESA) fejleszt, melyek fegyverként is bevethetők lesznek.

A hírhez érdemes egy gyors történelmi visszatekintést tenni. 1934-ben az a híresztelés ütötte fel a fejét, hogy a náci Németország egy radaron alapuló halálsugarat fejlesztett ki. A brit kormány az akkoriban igen prominens Robert Watson-Watt fizikust kérte fel a fegyver kivitelezhetőségnek megvizsgálására. Watson-Watt mindössze tíz nap alatt megállapította, hogy a feltevés valószínűtlen, azonban annak valóban van alapja, hogy rádióhullámok segítségével lokalizálhatók a közeledő repülőgépek.

1937-re három állomás állt készen, melyeket továbbiak követtek, kulcsszerepet játszva a II. világháború híres angliai légi csatájának brit diadalában. Hetven év elteltével azonban úgy tűnik, megvalósul a találmány és az AESA radarok fegyverként is bevethetők lesznek, teljesítve az Egyesült Államok Légierejének vágyát, amely egy olyan támadó fegyvert kap, ami képes az ellenséges fenyegetés észlelésére, pontosan beazonosítja a célpontot és azonnal csapást is mér rá.


Az izraeli EL/M-2080 "Green Pine" AESA radarrendszer

A földi és légi AESA radarok számos kisméretű adóvevő modulból épülnek fel, melyek mindegyike egy adott területet pásztáz. Az antennának magának nincs szüksége mozgásra, letapogatási sebesssége viszont elképesztően gyors, megnövelt a hatótávolsága, ráadásul több célt is be tud fogni egyszerre, és akár zavaróként is funkcionálhat. A kutatók jó ideje tisztában vannak azzal, hogy a radar képes tönkretenni az elektromos eszközöket. Több mint 20 évvel ezelőtt a bombázók radarjai már elegendő koncentrált zajt tudtak termelni, hogy kiégessék a támadásra készülő vadászgépek elektromos rendszereit. Az AESA radarok térhódítása - és azon előnyük, hogy igen magas energiát tudnak biztosítani viszonylag jelentős időn keresztül - egyre vonzóbbá és hatékonyabbá teszik az ilyen elektromosan pusztító eszközöket.


Az AESA radar egyszerre több feladat ellátására is képes

A nagy földi vagy tengeri AESA típusú radarokkal olyan célpontok ellen vehetik fel a küzdelmet, mint a ballisztikus rakéták robbanófejei, a hajók elleni szuperszonikus rakéták vagy a vállról indítható föld-levegő rakéták, de más, érzékeny elektronikával ellátott célpontokra is fókuszálhatók, hogy X-sávú rádiófrekvenciáiknak energialökéseivel káoszt okozzanak. A rakéták mellett veszélyt jelentenek a repülőgépekre, helikopterekre vagy a számítógépes rendszerekre. Mi több, az AESA radar rokonságban van a nagy energiájú mikrohullámmal (HPM), ami most kezd megjelenni a rakétavédelmi rendszerekben.


A Raytheon repülőgépre szerelhető
AN/APG-79 AESA radarja

Mindkét technika ugyanazt az elektronikai technológiát alkalmazza, melyeket a radar, illetve a HPM hatásának elérése szerint optimalizáltak, céljuk általában az ellenséges elektronikák megzavarása vagy megsemmisítése. A különbség az, hogy az AESA radar egy több mikroszekundumon át fenntartott, korlátozott frekvenciájú impulzust hoz létre, míg a HPM egyetlen pikoszekundumos, jóval erősebb, több gigahertzes frekvenciát gerjeszt. Összevetésként: egy lézersugarat másodpercekig kell a célponton tartani a kívánt hatás eléréséhez.

A szakértők figyelmeztetnek, nem szabad minden AESA radarra potenciális fegyverként tekinteni, mivel a legtöbb radar kizárólag védelmi feladatot lát el, másrészt nincs szükség az AESA technikára ahhoz, hogy egy radart fegyverré változtassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #63
    "Egy zárt szobában levő PC-t/számítógépet valszeg le tudsz árnyékolni (teljes költség több 10 ezer dollár!!!!)
    De akkor meg mire használod?"

    A hadseregnek van erre pénze. És simán használható a cucc, miért ne lenne az?

    "Mert a radart nem fogod tudni leárnyékolni, és semmi más eszközt sem ami információ forrásként szerepelhet a számítógépes rendszerednek. (Rádiót, szenzorokat, sőt energia forrást sem!)"

    Mindent lehet árnyékolni. Eleve, ahol nem jön be jel, ott mindent minden ellen alaposan lehet védeni, és ez máris jelentősen csökkenti a sebezhetőséget. Ahol meg valami bejön a rendszerbe, ott okosabb védelem kell. Pl. olyan áramkörök, amik adott frekvenciát engednek csak át, és limitálják az energiát. Ez nem olyan bonyolult. Persze nem mindegy, hogy milyen sugárzás ellen kell védekezni, pl. a nukleáris fegyverek nagyon gyors és nagyon nagy energiájú jeleket generálnak, ami ellen a speciális védelem kell.
  • NEXUS6 #62
    Ez így van!

    És a dolog annyira bonyolult hogy a haderő alkalmazásának legmagasabb szintű tudományát ugye hadművészetnek nevezik!;) Valszeg nem véletlenül.
    Itt inkább a parancsnokok megérzései, bölcsessége, tapasztalata számít, mint sem valami tudományos/számítógépes elemzés.

    A komplex/kaotikus rendszerekre jellemző lepkeszárny effektus itt is működik!
  • NEXUS6 #61
    Hát ezzel viszont nem sokat mondtál.

    Egy zárt szobában levő PC-t/számítógépet valszeg le tudsz árnyékolni (teljes költség több 10 ezer dollár!!!!)

    De akkor meg mire használod?

    Mert a radart nem fogod tudni leárnyékolni, és semmi más eszközt sem ami információ forrásként szerepelhet a számítógépes rendszerednek. (Rádiót, szenzorokat, sőt energia forrást sem!)
  • IoIa #60
    "Radarból halálsugár?" - a cikk címe nagyon félrevezető, inkább bulvár stílusú, szenzációhajhász.
    Bár a röntgensugár az emberre nézve halálos is lehet, az eszköz tervezett felhasználása nem közvetlenül emberek ellen irányul. Hadi eszközök pedig nem szoktak meghalni, így a halálsugár megnevezés nem helyes.
  • BiroAndras #59
    Az EMP ellen is lehet védekezni megfelelő árnyékolással.
  • uniu #58
    Gyakorlati szempontbol a valasz korant sem egyszeru. A tank biztonsagos, de egyben halalos csapda is egy A10-el szemben. Az A10 a SAM-eket nem szereti. A SAM kezelőszemelyzete meg az egyszeru lovedeket sem:)Ugyanakkor egy mezei RPG is veszelyes egy tankra. Mindennek megvan a maga egyszeru es bonyolult megoldasa. Amugy ha az EMP re gondolsz mint egszeru megoldas hitech fegyverek ellen, meg mindig ketelkedek, hogy hogyan tud hatni egy alapsetben is jol learnyekolt(femkopenyen belul levo)cuccra. Lattam mar bemutatokat, ahogy szgepet nyirtak ki, de ott az alaplap csupaszon volt.
    Mas: Azert is kerdeztem az EMP fegyvert, mert ha yol emlexem a boszniai haboruban alkalmaztak hasonlo fegyvert, de az valami grafitport szort ki magabol az eromuvek trafojara es vezetekeire. De igy mint EMP bomba sehol sem hallottam meg, hogy bevetettek volna.
  • valamit #57
    ez szerintem oda-vissza megvan, a hi-tech ellen "egyszerű", az egyszerű eszközök ellen hi-tech-hel lehet küzdeni... a víz eloltja a tűzet, tűz meg elgőzöli a vízet, így ott sem maga az eszköz amin az eredmény múlik, hanem, hogy pl. melyik van túlsúlyban... de a klasszikus kő-papír-olló játék is jól szemlélteti ezt szerintem
  • IoIa #56
    Elgondolkodtató dolog, hogy egyes méregdrága fegyvereket néha milyen pofon egyszerű módon, olcsó eszközökkel lehet hatástalanítani, tönkretenni. Különösen igaz ez a hitech, nagy bonyolultságú elektronikával ellátott eszközökre. Megéri? A fegyvergyártóknak biztos, amíg vannak olyanok, akik meg is veszik ezeket.
  • NEXUS6 #55
    Szívesen;)
  • rhonkhan #54
    na ezek után még 2 hurrikánt rendelek amerikának