85
  • Tiberius B
    #85
    a Naprendszerhez hasonló rendszer? hmm, attól függ milyen fokon, egy teljesen ugyanilyen bolygótípusokkal bíró, ugyanilyen szerkezetű rendszerben tényleg ki KELL(ENE) alakulnia az életnek, ami sajnos ettől még nem biztos, hogy kialakult-e már? (belekavarodtam:-(
    De pl. voltak már olyan "kutatások", hogy milyen rendszerek milyen bolygóin mekkora az esélye hasonló életnek (mert ennek tudjuk a követelményeit egyáltalán valamennyire)
  • moikboy
    #84
    Az antropikus elv alapján a Naprendszerhez hasonló rendszerekben ki kell alakulnia az életnek, emiatt pedig egyértelmű hogy a megfigyelők (emberek) is ilyen rendszerekben fejlődnek ki.

    Szóval nem szerencsések vagyunk, egyszerűen más bolgyókon nem tudtunk volna kialakulni.
  • Supperadi
    #83
    Várjunk csak... Szal ezek a nemtommik már ősidők óta itt vannak a Földön... Akkor miért hívják őket Földönkkívülieknek?
    Nem értem.
  • BiroAndras
    #82
    Ezt írtad:

    "Az élet olyan erős, hogy már a hideg űrben keletkezik."

    Lehet, hogy úgy értetted, hogy az élethez szükséges alapanyagok, de ez messze nem volt egyértelmű.
  • Ronny
    #81
    HAHA ezt példákkal is alátámasztanád? Mármint, hogy a "mai korra ne érvényes"?
  • CsőKujts
    #80
    Te amúgy mit olvasol? Nem is mondtam, hogy élet keletkezik hanem azt, hogy minimális szinten valami amiből aztán létrejön az élet. Persze a szavakon lovagolni lehet, de attól még nem leszel okosabb.
  • BiroAndras
    #79
    Persze, aminosavak keletkeznek. De több nem. Ez meg még elég messze van attól, hogy életnek lehessen nevezni.
  • CsőKujts
    #78
    Na akkor idézem az írót: "Az 1960-as évek óta egyre több bizonyosságot szereztünk arról, hogy a csillagközi térben található anyagködök az élet alapjául szolgáló szénvegyületeket is tartalmaznak. Ma már egyre biztosabbnak tűnik az is, hogy a fiatal Földbe becsapódó üstökösök akár a felszínre is eljuttathatták ezeket a vegyületeket, indító lökést adva az élet kialakulásának. 1986-ban a Giotto és a Vega űrszondákra felszerelt kamerák által küldött képek a Halley üstökös felszínét beborító sötét anyagtakaróról adtak számot, amiről a színképelemzések kiderítették, hogy szénben gazdag vegyületeket tartalmaz. Az üstökösöket látványossá tévő kiáradó gázok is gazdagon tartalmaznak metánhoz és etánhoz hasonló szénalapú vegyületeket. A nagy magasságban összegyűjtött minták alapján napi 30 tonna! szerves szénvegyület éri el bolygónk felszínét.

    Szal ezek a csillagközi molekulafelhőkbe vannak, színképelemzés alapján van bennük formaldehid és etilalkohol. De a legfontosabb felfedezésre 1994-ben került sor, mivel a világűrben felfedezték az első aminósavat a glicint. A világűrben található több mint 100 féle szerves molekula közül ez tekinthető legfontosabbnak, mivel az aminósavak képezik a szervezetünket felépítő fehérjék alapját.

    Mondjuk én sem fogalmaztam hibátlanul a minimális szint alatt az élet csíráját értettem...
  • CsőKujts
    #77
    Ehh simán Világűr John Gribbin-től. Na nézem.
  • CsőKujts
    #76
    Hát akkor rosszul tudod mert ezt egy viszonylag új, elég komoly csillagászati könyvben olvastam. Ha jól emlékszem az a címe, hogy a világűr. Az irója nem ugrik be de legelismertebbek közül való majd előkotrom azt beirom mit is írt pontosan erről.
  • valamit
    #75
    "voltaképpen a mai napig mindennek az a mozgatórugója, hogy egy dolog megújítsa önmagát" ez olyannyira igaz lehet, hogy akár a galaxisokra és a világegyetemre is igaz lehet, de még akkor is mindig ott van az a kérdés, hogy ez a folyton megújulló világegyetem "massza" (aminek egy része lehet, hogy egész más dimenzió... vagy épp lehetséges, mint ahogy itt már valaki egyszer korábban felvetette, hogy a fekete lyukak afféle új világegyetemeket nyitnak és ez talán megmagyarázná a sötét anyag és sötét energia mibenlétét is. hogy ti. az ott azokban a mi téridőnkben csupán fekete lyukként látszó másik világegyetemekben lévő anyag és energia az amit mi nem látunk) és annak eredője és egyáltalán az őseredő miért-hogyan-miből KELETKEZETT? ugyanis a tudomány alapján előbb utóbb oda kellene eljussunk, hogy semmiből valami lett. (mert ugye amíg el nem jutunk a semmiig, addig mindig visszább fogunk keresni) amí így első ránézésre elég nagy ellentmondás, de ami azt illeti második ránézésre is.
  • BaliBoy
    #74
    Jah, erre gondoltam. Akármit írnak róla nekem nagyon tetszett, attól függetlenül, hogy mennyire igazak vagy sem az állítások amik elhangzanak benne. Csak mondjuk befogadóan kell elé ülni és megérteni, hogy mit akar mondani.
  • Inquisitor
    #73
    Paul Davies írt egy hosszú csodaklassz könyvet az élet keletkezésének és fennmaradásának a problémájáról ...
    A lényeg az, hogy állati mázlis a Naprendszerünk, mert "jó helyen" va nekünk egy gázóriás bolygónk, ami a naprendszer külső része felől közelítő katasztrófák (sugárzás, meteorzápor, kisbolygók, stb.) jó részét elhárítja, megvédve a belső bólygókat.
    Na most ha beljebb lenne, akkor kinyírná a légkört, ha kijebb lenne a pályája, akkor nem védene eléggé.
    A bolygókkal rendelkező csillagok körül vagy nincs gázóriás vagy több van, mindkét eset kedvezőtlen az élet szempontjából.
  • TommyC
    #72
    " © Godefroy ma 01:31 | Privát | Válasz | #35
    "Bár léte nem bizonyított"
    Egy újabb Blikk cikk az SG-n!
    Gratulálok, 1re mélyebbre megy a színvonal..."

    Bocsi, de te mit tudzs 100% bizonyítani?...

    Különben előbb alakultak aminosavak,meg DNS, azután organizmusok! Az ilyen makromolekulák éppúgy "elöregedtek", mint mi, és folyamatosan újjáépítették önmagukat(manapság ezt már sjten belül csinálja a molekula magával enzimek segítségével.pl a DNS-t a DNS replikáz)...az ilyen és ehhez hasonló folyamatok fejlődtek tovább, és vezettek el a mai szaporodásig!.. voltaképpen a mai napig mindennek az a mozgatórugója, hogy egy dolog megújítsa önmagát!
    Szerintem.
    Egyre bonyolultabb módszerek alakultak ki a replikációra, végül az egész élő organizmusokrba torkollott, de mint mondtam lényegük még mindig u.a.! és mivel a módszerek(dns replikáció, transzláció, transzkripció stb) ezekből az előDNS-ekből alakultak ki, és rá épültek, kifejlődésük után már nem lehet rajtuk változtatni!Tehát ha ezeknek az organizmusoknak mások ezen folyamataik, és folyamataikban szereplő molekuláik, akkor vagy párhuzamosan fejlődtek a mai ismert organizmusokkal szeparálódva, vagy valahonnan máshonnan származnak...
  • Cat #71
    http://www.sg.hu/cikkek/38301/mi_a_csudat_tudunk_a_vilagrol
  • roliika
    #70
    Na azt nem tudom, van-e ilyen 1általán...el tudom képzelni, de sehol sem hallottam/olvastam róla. De lehet. Annak a másolatáért bármit megadnék! :D
  • BaliBoy
    #69
    Egyébként mindenkinek tudom ajánlani ezt a filmet. Az legérdekesebb film amit mostanában láttam. What the bleep do we know. Nem tudom a magyar címét, ha egyáltalán van. Mindenféle dologról szól, a kvantumfizikáról, az élet értelméről...
  • BaliBoy
    #68
    Én arról a Bibliáról beszélek amit a Vatikánban őriznek vagy az Isten tudja hol. Az eredeti! Ami még nincs semmiről átfordítva hanem azon a nyelven amin eredetileg megírták.
    Állítólag - ez tényleg csak nagyon pletyka - az eredeti Bibliában is vannak olyan ábrázolások mint az ősamerikai (maják,inkák) lakóknál. Mégpedig az látható a rajzon, hogy egy emberszerü lény van rajta a levegőben pedig érdekes dolgok repkednek.

    Kelta:
    Arra tudnál valami linket adni amivel alá tudod támasztani ezt a régebbi civilizációs dolgot. Tényleg érdekelne!
  • Epikurosz
    #67
    "Marha nagy ennek a gömbnek a térfogata ahhoz hogy lehessen még valahol egy másik bioszféra."

    Verne Gyula regénye, az "Utazás a föld középpontja felé" egy tud.-fantasztikus regény, mégpedig a legjobbjából. Nem kell szószerint venni.
  • Kornan
    #66
    Azért az életnek nemcsak ki kell alakulni,hanem meg is kell maradnia,ha csillagoktól sűrű területen jön létre nagyobb az esélye a szupernovának ami sterilizálhatja az adott naprendszert.De szinte biztos ,hogy van alkalmasabb terület a galaxisunkban mint a mi naprendszerünk,ahol egyszerre több bolygón vagy gyorsabban jött létre élet.Szerintem a galaxis középpontjától nagyjából Föld távolságra lévő naprendszereknél kell keresni,mert itt a legvalószínűbb.Ha jól tudom(ebben nem vagyok biztos) kifele haladva egyre öregebbek,befele meg egyre fiatalabbak a csillagok átlagosan.Szóval szerintem ebben a sugárban találhatunk legnagyobb számban a mi napunkhoz hasonló csillagokat.A fiatal naprendszereknél még nemvolt idő életnek létrejönni,az öregebb csillagok meg már instabillá váltak,tehát ha volt is élet valószínűleg megszűnt,hacsak nem rendelkezett kellő tudással ,hogy elhagyja a csillagrendszert.
  • BiroAndras
    #65
    "A fénysebesség miért is volna kivétel?"

    Mert ezt mondja minden elvégzett kísérlet.

    "Maga a fény az energia, nem részecske."

    Mindkettő. Ettől függetlenül a fény az, ami a legbiztosabban fénysebességgel terjed.

    "EPR-kütyüvel lehet információt küldeni"

    A múltkor már elmagyaráztam, hogy nem lehet.

    http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradox

    Causality is preserved because there is no way for Alice to transmit messages (i.e. information) to Bob by manipulating her measurement axis.
  • Inquisitor
    #64
    Azért Paul Davies nem egy harmadrangú senki prof, aki porosodik valami elfelejtett egyetemi könyvtár sarkában, és másképpen nem tud feltűnősködni :)
    Elkéne olvasni pár könyvét, nem egy sarlatán ...
  • Inquisitor
    #63
    "amikor valami anyagot figyeltek meg az egyik kémcső alján.. aminosavakat. Szval nem feltétlenül kellett az űrből érkeznie meteoriton, hanem kialakulhatott a földön is."
    Hát pedig pont nem ilyen egyszerű. Éppen az utóbbi években van egyre több követője annak a nézetnek, hogy a földi élet vulkanikus melléktermékeken és hőforrásokon élő backból alakult ki, és pont nem a régi "ősleves" elméletet követi. Mások szerint meg több forrásból is származik az élet.

    Viszont állati kicsi esélye volt/van annak, hogy egy marék aminósavból DNS, pláne egy működő sejt legyen.
  • nebancsa
    #62
    Biblia... HAHA az csak azt a célt szolgálta hogy a sötét középkorba túlélje az ember saját magát...
    Lényegtelen hogy mi van benne a mai korra ne érvényes...
  • roliika
    #61
    "Nagyon de nagyon kíváncsi lennék az EREDETI Bibliára, amiből nem hagytak ki részeket, nem írtak át dolgokat, hanem úgy abban a formájában van ahogy azt valaki megírta."
    Na erre mondtam múltkor, hogy 1 szép mesekönyv. Amúgy meg vok keresztelve+ bérmálva, stb, csak kicsit utána néztem. Mert elég osk ember írta, több formában létezik, több mint 3000 nyelvre lefordították , és ugye az xy őslakóknak nincs túl nagy szókincsük, így az anyag sérül. Na + az egyház 1 csomó érdekes dolgot kihagyott belőle, mondván, hogy a Sátán műve, és vagy megsemmisítették, vagy berakták az apokrif iratok tárházába. Egyes részeit + 1 az 1-ben átírták, mert nem passzolt a vallási sablonhoz. Na ennyit a Bibliáról. Szép+ angyalkás+ izé, karácsonykor+ néha jól esik olvasni, de inkább csak 1 ilyen össznépi mese féleség. Aztért itt-ott tanúlságos.
  • tothzozo
    #60
    két dolog
    Naponta fedeznek fel új fajokat, mért ne lehetne
    ez is igaz?
    Kétféle amminosav van jobbraforgató és balraforgató.
    A mi naprendszerünkben és peremén nagyon sok balraforgató amminosav található ami a földi élet építőköve.
    Üdv
  • roliika
    #59
    :D Jólvan belátom van benne valami amit mondasz! :D
  • assdf
    #58
    Hát öszintén szólva nagyon optimista vagy a technikát illetően. 11 éve szinte mindenhol volt vezetékes telefon magyarországon, max a 100 fős kisfalvakban nem szóval ez nem mérvadó.

    Egyébként nem ide tartozik de a 3g egy régi technika, annyira régi hogy ma magyarországon még csak budapesten elérhető ott sem mindenhol, miközben a japánok már a 4g-t csinálják.Szóval ha te arra vársz hogy ilyen fénykütyüd legyen amilyet irtál, itt magyarországon, akkor 50 év mulva lehet hogy vehetsz egyet egy autó áráért...
    na de ez off.
  • BaliBoy
    #57
    Az hülyeség, hogy ez egy rossz cikk. Van megint min vitatkozni. ;)
    Én egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy van egy olyan bioszféra a Földön amivel nincs kapcsolatunk. Marha nagy ennek a gömbnek a térfogata ahhoz hogy lehessen még valahol egy másik bioszféra.

    assdf: Viszont az nem mind1, hogy 1 milliárd év mihez kellett. Ahhoz, hogy az egész Föld felszínén kialakuljon az 'élet', vagy csak egy kémcsőnyi jöjjön létre. Ráadásul a kémcsöves kísérlet erőssen fel volt gyorsítva. Gondolom az ősidőkben ugyan azt a mondjuk 1 cm3 vizet nem érte egy héten keresztül villámcsapás, hirtelen felmelegedés, majd megfagyás stb...
    Szóval szerintem nem elképzelhetetlen. Az már más tészta, hogy valójában, hogy keletkezett a Földön élet. Egyáltalán ki mondta, hogy élünk és nem egy szimulációban létezünk.

    Na és, hogy a vallásos témát se hagyjam ki. Egyetértek azzal, hogy nem lenne jó hogyha a világ még mindíg fanatikusan vallásos lenne. Én is megkérdőjelezem azt, hogy ezt mindent egy 'ember/személy' teremtette és minden rajta múlik.
    DE!!! Nagyon de nagyon kíváncsi lennék az EREDETI Bibliára, amiből nem hagytak ki részeket, nem írtak át dolgokat, hanem úgy abban a formájában van ahogy azt valaki megírta.
  • roliika
    #56
    :D Ezt az optimizmust! :D 9 éve van mobilom...11 éve + azt hangoztatták, hogy csoda lenne, ha mindenhol legalább vezetékes telefon lenne. 3G 2 éven belül természetes bigyó lesz, csak nem lesz olcsó, ami talán érthető is hiszen milliárdokat költöttek csak a freki megvásárlására. 2010-re+ asszem nem is lesz már analóg TV adás, vagyis digitális lesz,ami a net árának a további csökkenéséhez fog mindenképp vezetni, így a 3G már nem lesz nagy szám. Most sem az. Amúgy totál nem a témáról beszélünk, szal bocs mindenkitől, de hát ez informatikai portál vagy mi.:D
  • assdf
    #55
    Jó lesz az 100 évnek is. 10 év mulva örülünk ha mindenhol 3g lesz..
  • Soundmaker
    #54
    Most nem tudom miért ilyen hihetetlen ez az árnyék bioszféra? Ez egy kifejezés olyan élőlények csoportjára amelyek nem szúrják ki az ember szemét, nem csípik meg, nem tapossák agyon stb... Ez a baj az emberek egy bizonyos hányadával, hogy éli begyepesedett életét, és csak azt fogadja el amit lát és érez. Nem mer túl nézni önmagán, mert 1. nem érdekli, 2. fél attól amit találna.
    Szerintem érdekes felvetés.. Az ilyen baromságokat hogy az univerzum lakatlan hagyjuk már kérem szépen.. Az egyik legnagyobb számban előforduló elem az univerzumban a különféle ásáványok, porfelhők, gázok.. amelyek bármekkora mennyiségben tartalmazhatnak aminosavak képződéséhez szükséges anyagokat. Az meg hogy a földön 1 milliárd év kellett az élet kialakulásához nem garancia arra hogy máshol is ennyi idő kellett hozzá. Ne felejtsük el hogy a napunk a galaxisunk eléggé néptelen vidékére esik. Egy zsúfoltabb gömbhalmazban, vagy csillagködökben kialakuló bolygók bioszférája sokkal gyorsabban is kialakulhat. De ezek folyamatáról halvány lila fingunk sincs...
  • roliika
    #53
    A fénysebesség miért is volna kivétel? Maga a fény az energia, nem részecske. Csak a mérés miatt vannal készecske tulajdonságai. A fény tiszta energia. EPR-kütyüvel lehet információt küldeni, bár nem is beszéltem ilyenrőlmost, de ha a közös forrásból származó részecskéket közös közegben ütköztetik, majd valahol később a távolban az 1-iket megváltoztatják, a másik is ugyan úgy reagál. Ez 1 tavalyi kísérlet. Szóval a dolog működik, szerintem a katonaság már pár éve használja, mert az 1-ik fizikus aki a feltalálók közé tartozik, elég durván elszólta magát az 1-ik japán konferencián. Nagyon remélem, hogy 1* a monbiltelók helyett használhatok ilyen kütyüket, és akkor nem kell fizetni majd senkinek. Mellesleg 10 éven belülre becsülik, hogy a jelenlegikanócos és mühódos ( :) ) hálókat felváltja ez a technológia. Remélem tényleg sikerül majd.
  • Rize Allard
    #52
    Teljesen egyetértek ension-nal...
    A vallások olyan kérdésekre nyújtanak "válaszokat" amikhez nem tudnak hozzá szólni, vagy nem is akarnak mert félnek, hogy a válasz a létüket kockáztatná...
  • Zocsi
    #51
    Ha a Földön él, akkor miért lenne idegen? Akkor is földi, csak eddig nem ismert... miről beszélünk?
    Másfelől nem értem miért kell állandóan a meglévő dolgok "ellentétét" megkeresni, ha van egyáltalán? Biztös az árnyékbioszféra is sötét anyagból van egy másik dimenzióba, ezért nem tudjuk mérni, kimutatni.
    Szvsz nem sok értelme van ennek. Inkább csak egy újfajta pre-projekt, amibe "sok" pénzt lehet ölni... Mindenesetre azért várom a fejleményeket.
  • ension
    #50
    "Menyivel egyszerűbb az élete egy hívő embernek.
    Neki ott van a Teremtője és piszkosul nem fárasztja magát azzal, hogy éppen tanúja, vagy résztvevője az evolúciónak, vagy sem."

    Hát még ez a szerencse, hogy az emberek töbsége, nem ilyen csökönyös, begyöpösödött gondolatvilágú, hittel mérgezett.
    Mert aki abban hisz hogy valami ember feletti világraszarta az emberiséget, meg majd valamikor megváltja, és tök szupi lesz itt minden, annak csak garatulálni tudok. - gyávaság -
    Ha az egyházon, és az ilyen embereken múlna, teljes homályban tartaná a valóságot, és csak ködbe burkolnák azokat akik még szemlélődnének és megértenék az életet.
    Igazán könnyű magunkat alárendelni valami kézzel nem megfogható hatalmas dolognak, dobozba zárni az emberi értelmet és követni egy írást, hitet amely talán a vallások közül a leg mérgezettebb és leginkább vakságba, ködbe burkolózó. - gyáva és szánalmas -
    - de még szerencsére nem ragadtunk le a középkorban -
  • Ryuuzaki
    #49
    A tudomány az valahol ott kezdődik, hogy a felállított hipotézist többszöri kísérletekkel kell igazolni, vagy cáfolni. Az egyéb az... egyszerűen nem tudomány. Aki ilyen elméleteket gyárt, az valószínűleg végig aludta az összes biológia óráját. A NASA megbízásából... Ez jól mutatja a cég szintjét.
  • BiroAndras
    #48
    "Az élet olyan erős, hogy már a hideg űrben keletkezik."

    Miből gondolod?
    Szén alapú élet biztosan nem keletkezik, mert a szükséges kémiai reakciókhoz nincsennek meg a feltételek.
  • Szefmester
    #47
    ismeri valaki az UFO: Aftermath c. játékot?
  • BiroAndras
    #46
    "De azért az EPR effektus több száz méteres távolságben is működik, ami erősen elgondolkodtató."

    Elvileg a távolság nem számít (lehet több milliárd fényév). A baj az, hogy ezzel az effektussal nem lehet információt küldeni.

    "Sebesség is olyan marha relatív dolog."

    Igen. Minden sebesség relatív, kivéve a fénysebességet.