Hunter

Megindultak a tiltakozások a Da Vinci kód ellen

A Vatikán támadó fellépése hatására világszere megmozdulások indultak a Dan Brown bestselleréből készült film cenzúrázása, illetve betiltása érdekében.

Az egyházi méltóságok felszólalásai meghozták eredményüket a május 18-án a Sony Pictures által Cannes-ban bemutatandó, Tom Hanks nevével fémjelzett Da Vinci kód című film ellen. Elsőként Tarcisio Bertone bíboros törte meg az egyház hivatalos hallgatását a sokat vitatott műről, majd Angelo Amato érsek, a pápa bizalmasa nevezte keresztényellenesnek a könyvet, ami szerinte tele van rágalmakkal, sértésekkel, valamint Jézussal, az evangéliummal és az egyházzal kapcsolatos történelmi és teológiai tévedésekkel, éppen ezért a film bojkottálására szólította fel a híveket.

A film alapjául szolgáló Dan Brown mű hatalmas siker, világszerte több mint 40 millió példány kelt el belőle, ami Amato szerint a keresztény nemzetek kulturális szegénységét példázza. Ha valaki még nem ismerné a történetet, a regény egy gyilkossággal indul, és egy rejtélyt mesél el, ami Jézus életének titkai körül bonyolódik, melyet egy titkos társaság próbál megvédeni. A könyv központi tézise, hogy Jézus házasságot kötött Mária Magdolnával, melyből gyermekük is született.


Az Opus Dei feje, Monsignor Javier Echevarria is jelen van Cannes-ban

Amato arra biztatta a katolikusokat, hogy indítsanak szervezett tüntetéseket a Da Vinci kód ellen, ahogy azt tették 1988-ban Martin Scorsese "Krisztus utolsó megkísértése" című alkotása ellen is. Tíz nappal később a nigériai Francis Arinze bíboros - akire II. János Pál halála után sokan a pápai poszt várományosaként tekintettek - szintén erős jelzőkkel illette a Da Vinci kódot egy dokumentumfilmben.

Az egyházfők több helyen célt értek: Indiában késni fog a bemutató, miután a katolikusok tüntetéséhez az iszlám egyház papjai is csatlakoztak. Dél-Koreában hasonló megmozdulások zajlottak, ott azonban a keresztényeknek nem sikerült elérniük a film betiltását, míg Thaiföldön az utolsó 10 percet akarják kivágni a filmből istenkáromlás címén.

A regényben és a filmben a titkos szervezetet megtestesítő Opus Dei katolikus csoport azt követelte a Sony Pictures-től, hogy minden vetítés előtt nyomatékosan hívják fel a nézők figyelmét, hogy mindez csupán a képzelet műve. A konzervatív egyházi csoport - melynek tagjai többségükben nem egyházi méltóságok - elutasítja a Da Vinci kódban rájuk osztott szerepet.

A brit katolikusok az ázsiaiakkal ellentétben kevésbé vehemensen reagáltak, ők az Opus Dei által javasolt figyelmeztetést elegendőnek tartják. Bár a józan ész azt diktálja, hogy a történet nem több egy lebilincselő mesénél, sokan komolyan veszik, és tényként kezelik a hamis állításokat, nyilatkozott a BBC-nek dr. Austen Ivereigh, az Opus Dei tagja. Ehhez hozzájárul az is, hogy könyve elején Dan Brown azt állítja, hogy története valós tényeken alapul, azonban a mű jó pár olyan könyvet szült, melyben tételesen cáfolják a bestseller állításait.

Kritikánk a filmről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #705
    Egyszer volt, hol nem volt, olt egyszer a The da Vinci code.
    Most már van olyan is, hogy The Da Vinci Load.

    Vigyázat, meleg!
  • Tiberius B #704
    Ja tényleg:-)
  • Garga Pitic #703
    Mókás.
    Minden amerikánó film legeslegvégén ott áll, h valós személyekkel, szervezetekkel, eseményekkel való bármilyen egyezés a véletlen műve.
    De tényleg, nézzétek csak meg.
    Még a Shrek, Alien, Szellemírtók, sőt, valszeg a Verdák végén is!!!
    Nó komment.
  • Tiberius B #702
    Ha a smile az enyhe irónia jelzésére szolgált, akkor valószínűleg nagyon eltértem:-)
  • Tiberius B #701
    Nem teljesen, azzal nincs is bajom általában:-)
    A bajom ezzel inkább az, hogy egyesek párhuzamosan(!!!) mondanak akár (számomra) elletnétes(nek tűnő) dolgokat két különböző topicban, és eléggé látszik, hogy melyik ember miben jó, és az is, hogy az ember tényleg mindenbe beleszól (jólesik, hogy nemcsak én vagyok ilyen:-)).
    A formálódást egy vita során jó látni:-), azt speciel szeretem, mikor a topic feleinek álláspontja közeledik:-), ebben a legjobb élményem eddig az volt, mikor az egyik topicban konszenzusra jutottunk abban hogy mindkettőnknek igaza van és egyikőnknek se, és elkezdtünk gondolodni a C válaszon, mondjuk ez csak időleges volt, mert kb. 2-3 nap alatt a topic fordulatot vett, mivel helyettesítve lettem, arról nem is beszélve, hogy közben máshol tök ugyanarról vitáztak kissé másképp.
    Nem tom már melyik topicban, de volt ilyen: a felek álláspontja egyetlen mondat hatására megfordulni látszott. Egyszerűen az egyik fél felhozott egy nyilvánvalóan nem az ő igazát bizonyító bizonyítékot úgy, hogy a saját igazát próbálja meg alátámasztani, de kerülőúton, nem direkt támadással, erre a másik fél meg elkezdte bizonygatni majdnem azt, ami elen eddig vitázott, ekkor elkezdett megfordulni a vita, és kb. 5-10 hsz múlva már kész volt a pálfordulás.
    Nem tom mit akartam még írni, de most inkább abbahagyom az "off"-ot
  • Epikurosz #700
    "Egyetlen embert sem láttam még (talán 2-3 kivétel HA van), aki minden egyes topicban ugyanazon elvek szerint beszélne, mindenki formálódik..."

    Ezt híjják evolúciónak, nemde? :-)
  • Tiberius B #699
    Mutációkhoz:
    A sarlósejtes vérszegénységet EGYETLEN nukleotid "megfordulása okozza.
    Vannak olyan emberek, akik immunisak a HIV vírusra, na ott is pár nukleotid "hibás".
    Az evolúció történik: tény
    Sok mutáció hasznos, sok mutáció nem, sok meg egyszerűen semleges: de sok mutáció együtt már okoz egyet s mást:-)
    Az ember-majom hiányzó láncszemet asszem már megtalálták, de nem vagyok benne biztos.
    Az evolúcióra van több tonna (mint tömegegység) bizonyíték.
    ...inkább nem járatom a szám ebben a témában

    SOKADSZORRA: Dan Brown nem állítja, hogy a regénye tényeket közöl, csak azt, hogy vannak benne tények is. Ha te azt mondod tény, hogy van Bp. és azt a következtetést vonod le, hogy azt vkik építették, attól még nem lesz a következtetésed tényként beálítva (csakhogy tudjuk hogy Bp-t vkik építették:-))

    Vallás, hit: ezek mindenkiben jelen vannak, még a szkeptikus is hisz vmiben, mégpedig a kételkedés jogosságában:-) és a vallása (kb.): semmit ne higy el bemondásra (ezt akár vehetjük dogmának is:-))

    {off
    Miért van az, hogy ennél a topicnál is kialakult a párharc, és a felek már lassan nem is nézik a nem-ellenfél hsz-eket?
    off vége}

    Egyébként meg a tudósok közt MÉG sok az istenhívő (nem már) (a tudományban illetve a tudásukben vagy magukban hívőkről nem is beszélve)

    Vmelyik topicban említették, hogy már vagy száz éve a pápa kihirdette az egyház feladatát és hatáskörét: a lelki támaszték biztosítása, erkölcsösség+szeretet hirdetése... egy büdös szó sem volt tudományról vagy tényekről, csak értékrend-tanításról.

    Ja és Isten, Allah meg egyebek vs. evolúció meg egyebek-hez: NEM lehet eldönteni, csak valószínűségek meg színek vannak a fekete-fehér/bizonyított-lehetetlen között
    "semmi sem lehetetlen", asszem ez a kvantumfizika egyik alaptétele:-)
    "nincs nulla valószínűség", "nincs tökéletes bizonyosság" ezek is vhol ott vannak a listán

    Lehetőségek sokmindenre:-):
    -Isten
    -Allah
    -Nirvána
    -Véletlen
    -Sors
    -Idegenek
    -Előző civilizációk
    Kihagytam vmit? (szinonímák nem számítanak)

    {off:
    A legérdekesebb itt, a fórumon, a különböző emberek viselkedésének illetve véleménynyilvánításának megfigyelése. Egyetlen embert sem láttam még (talán 2-3 kivétel HA van), aki minden egyes topicban ugyanazon elvek szerint beszélne, mindenki formálódik, és egyszerűen akár szembenálló véleménynyilvánításokat is olvashatok ugyanazon emberektől, csak át kell menjek egy másik topicba, bár néha még az se kell. Úgy éreztem ezt vhogy, vmilyen formában elétek kell tárnom.
    off vége}
  • Epikurosz #698
    Imádom ezt a topikot. Ide nem is kell írnom, mert már előttem megmondják a tuttit. :-)
  • pipaxy #697
    Pontosan, akár ezt is írhattam volna példaként.

    De nem a példa a lényeg, hanem a gondolkodásmód amire utaltam vele.
  • dez #696
    110 éve is sokan így gondolták. Aztán jött Einstein, Planck, és a többiek...