Béres Zsolt

Turistaosztály-szindróma okozta Jézus halálát

Az eddigi kutatások szerint Jézus halálát vagy fulladás vagy a nagy vérveszteség okozta. Egy izraeli orvos új megvilágításba helyezte a kérdést, mondván hogy az igazi ok a turistaosztály-szindrómának is nevezett tüdőembólia volt.

A trombózisos megbetegedésekre specializálódott izraeli tudós, Benjamin Brenner állítása szerint Jézus halálának igazi oka egy vérrög lehetett, mely a vádlijában keletkezett és a véráramba elszabadulván elzárta a tüdő nagyobb ütőereit. Ennek a kórképnek a létrejöttében több tényező is közrejátszik: hosszabb mozdulatlanság (mint pl. a repülőgépek turistaosztályán), kiszáradás, sebészi beavatkozások vagy hosszadalmas állás. Míg a repülőgépek utasai csak egy ilyen tényezőnek vannak kitéve, addig Jézus esetében több tényező együttes hatása okozhatta a tüdőembóliát.

Az Újtestamentum írásaira és az 1986-os kutatásokra támaszkodva Brenner arra a következtetésre jutott, hogy Jézus halálában jelentős szerepet játszott, hogy keresztre feszítése előtt 12 órán keresztül nem evett és nem ivott, valamint súlyos sebeivel egyedül cipelte fel keresztjét Golgota hegyére. Ezen tényezők vér- és folyadékveszteséghez vezettek, ami növelte a vér sűrűségét és végül trombózishoz vezetett. Ezenkívül Brenner teóriája mellett szól még az a tény is, hogy minden negyedik fehérbőrű ember génállománya trombózisra hajlamossá teszi az illetőt, így Jézus is egy olyan népcsoporthoz tartozott, mely kifejezetten hajlamos a tüdőembóliára.


William Edwards egyike azon tudósoknak, akik 1986-ban Jézus halálának körülményeit vizsgálva kizárták annak lehetőségét, hogy tüdőembólia végzett volna vele. Véleménye szerint csupán 6 órát töltött el a kereszten, ami nagyon rövid idő ahhoz, hogy trombózis alakuljon ki. Az izraeli kutató teóriája rámutat viszont arra, hogy Poncius Pilátus elcsodálkozott Jézus gyors halálán, ami arra enged következtetni, hogy a rómaiak eltörték a lábszárát, tudván, hogy trombózis következtében így perceken belül beállhat a halál.

Jézus testi szenvedései csupán tudományos szempontból lehetnek érdekesek, ugyanis nem szabad megfeledkezzünk szellemi dimenziójának fontosságáról sem, és a hívőket nem is az érdekli, hogyan halt meg, hanem hogy miért áldozta fel magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indestructible #104
    ezzel szemben, szerintem jézus az első forradalmár, és azt akarta megmutatni, hogy milyen hibákba lehet bele esni ha az ember elérte a testi szellemi tökéletességet, és ezt a "virust", "protokolt" szabadjára akarja engedni, tehát segíteni akar, így, nem akarta az itteneni földi halálunkat, azt akarta hogy minél teljesebb életet éljünk, és okoljunk az ő példáján, miközben a "szívünket'' ill. az ő példáját követjük a szeretet ösvényén, mindannyian lehetnénk jézusok.. igazából sokkal durvábban bele kéne mászni minden ember kezdeménynek jézus életébe, aztán azokéba akik hasonló uton jártak, aztán kielemezni azt ahogyan egy amerikai tenné, és nem elkövetni ugyanazokat a "hibákat".

    ill, "lehet" nem is hibázott "kész akarva,azaz nem a kor felkészültségéhez mérten közszerepelt", azért vállalta be ezt a mártir szerepet, mert ezek után ugy gondolta, hogy ha lesz valaha követője, ő már nem juthat erre a sorsra, hisza világ okult belőle, erre lenne előkészítés a az amit az első bekezdésben írtam.

    a végső cél isten országának a földre hozatala lehet, mint pl, Star Trek, Enterprise sorozat, 4. évad, egy másik dimenzió győztes civilizációja terreformálja a mi párhuzamos vagy tudom is én milyen univerzumunkat, hogy számukra is élhető legyen, jézus egy nagy invázió előkészítője, persze remélehetőleg jó szándékú, hisz azt akarta hgoy a maximumot hozzuk ki magunkból és ha jól végig gondoljuk, amit én még csak intuitive tettem meg, tökéletes a logikája!+++

    bocsa a tautologikus és pontatlan stílus miatt, remélem kihámozható a lényeg
  • AtisH #103
    Számomra a vallás és az egyház szorosan összekapcsolódik. Az egyházaknak a vallás elterjesztése a céljuk és az érdekük. Jézus egy történelmi személy, aki szvsz. túl van misztifikálva. Ha ő tényleg olyan mint amilyennek beállítják manapság, akkor valszeg nem örült volna neki ha tudja, hogy ez fog történni.
  • dez #102
    Te is inkább a leírt szóra hallgatsz (mint pl. azok, akik Jézust is megölették), szolgai módon, amit az Rk. egyház szerkesztett, mint a szívedre, lelkiismeretedre, stb., amit Jézus többek között tanított... Nem hiszem, hogy pont ezt akarta volna.
  • neta #101
    "Az egyház nagyon is felelős, mert rajtuk keresztül ismerik meg az emberek a vallást."
    - Igaz! Viszont kár, hogy az emberek a vallást ismerik meg belőle és nem azt, hogy ki volt Jézus.
    Nagy a parasztvakítás az Rk. egyházban!....
  • AtisH #100
    Ha van aki még nin tiszában az urban lengends, azaz a nagyvárosi legendák jelentésével azoknak itt egy link: Urban Legends

    Csak pár szóban:

    Az egyház nagyon is felelős, mert rajtuk keresztül ismerik meg az emberek a vallást. Ha nem lenne ez a -mai divatos szóval- PR, akkor jóval többen kérdőjeleznék meg sok történet hitelességét, illetve sokan másképp értélmeznének jó néhágy gondolatot. Na meg a templomok, oktatási intézménnyek, stb. is az egyházak tulajonában van abból a nem kevés pénzből, amit évszázadok folyamán adományoztak nekik, adó formájában szedtek be, vagy éppenséggel "rablással".
    Jézussal és a lábtöréssel kapcsolatban meg annyit: én nem állítottam, hogy a fent említett elmélet igaz csak egy lehetőség, elmélet. Akár ugyan úgy, mint az általad említett személy aki annak idején ott volt - hiába az írásos anyag (Benjamin Brenner is leírta, attól még nem lesz igaz - 2000 évvel ezelőtti "halandzsálás" hitelességét még nehezebb bizonyítani). És mivel nincs test, vagy olyan bizonyíték, amelyen vizsgálódni lehetne, ezért tkp. patt helyzet áll fenn.
  • dez #99
    "erre"? Inkább "ide kapcsolódó".
  • dez #98
    Kivételesen ott válaszolok.
  • echo #97
    Klasszikus kérdés erre: mi van mondjuk a benszülöttekkel ők alapból mennek a pokolba, mivel még nem is hallottak semmiféle Jézusról? :)
  • echo #96
    Ez az eltörték a csontját vagy nem miért olyan fontos egyébként? Mondja valahol a biblia, hogy semmiképpen sem törik neki?
  • echo #95
    Nem tom de nekem valami olyasmi rémlik, hogy a protestánsoknál vagy valamelyik fajtájukban, pont azért is mert a biblia ellentmodó dolgokat állít és ezért értelmezésre szorul; és miért lenne képes mondjuk a pápa azt joban értelmezni, mint bárki más, ezért egyéni megváltásról van szó. Nem központi előírásoknak, értzelmezéseknek való megfeléseken múlik a dolog.