Hunter

Titokban tartja a brit kormány és az ESA a Beagle 2 vizsgálati jelentését

A közvélemény talán soha nem fogja megtudni, mi okozta az első brit Mars-szonda vesztét, ami tavaly karácsonykor, a leszállás során tűnt el, mivel a brit kormány és az Európai Űrügynökség elzárkózott a vizsgálat részleteinek kiadása elől, írja a Daily Telegraph.

A vizsgálatot lefolytató szakértők nem tudtak egyetlen technikai hibát sem megállapítani a rövid életű szonda esetében, hangzott el a tegnap Londonban megtartott sajtótájékoztatón. A jelentést bizalmasan kezelik, megóvandó egyes kereskedelmi érdekeket és biztosítandó, hogy senki ne aggódjon, aki esetleges magyarázattal áll elő, állítja az ügynökség. A brit kormány több mint 40 millió dollárral járult hozzá a leszállóegységhez, a további 80 milliót magáncégek adták össze.

Colin Pillinger professzor, a britek projektvezető tudósa elmondta, mindössze négy másolat készült a jelentésből, amiből ő maga egyetlen példányt sem látott. Pillinger véleménye szerint egy marsi hőhullám és az azt kísérő porvihar felmelegíthette a Mars légkörét, ami ennek hatására elvékonyodott, ezért a Beagle 2 leszállását segítő ejtőernyők és légzsákok feltehetőleg túl későn, vagy egyáltalán nem nyíltak ki.

Lord Sainsbury, a brit tudományos miniszter szerint a tudósokat elvakította a küldetés fontossága, miközben sem a projekt irányítása, sem finanszírozása nem volt megfelelő. "Most már világos, hogy a projekt tudományos hasznában rejlő rendkívül nagy lehetőségek hozzájárultak a kockázatok felismerésének és csökkentésének alábecsüléséhez, amit amúgy is nehéz megoldani a szondára nehezedő anyagi és időbeli kényszerben" - nyilatkozott Sainsbury.


A Beagle 2 még fellövés előtt


Colin Pillinger
David Southwood, az ESA tudományos igazgatója szerint a Beagle 2 kudarca volt Európa számára a tanulópénz, a jövő küldetéseinek már a korai szakaszaikban jól áttekinthetőknek kell lenni, így a későbbi szakaszokban esetlegesen felmerülő problémákkal is jobban tudnak foglalkozni. Mindenesetre a kudarc nem szegte kedvét az ESA-nak az űrkutatást illetően, és a Mars felszíni vizsgálatainak lehetőségéről sem tettek le, szándékaik szerint 2007-ben visszatérnének a vörös bolygóra.

Southwood reményei szerint egy nap megoldják a rejtélyt, és remélhetőleg európai emberek fogják megtalálni a szondát. "Soha nem tudhatjuk, lehet hogy egy nap a jövőben a Mars felszínén sétáló európaiak meg fogják találni a Beagle-t."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etele1 #26
    Azért ezek a projektek elég sokba kerülnek ám, hogy csak úgy a befektetők pénzéből elkövessenek még 1x 1 ekkora hibát nem gondolod? Azt akkor benézték...többet a büdös életbe nem fogják elhiheted ! :)
  • Manoi #20
    "egy marsi hőhullám és az azt kísérő porvihar felmelegíthette a Mars légkörét, ami ennek hatására elvékonyodott"

    Woodstockból visszamaradt barátunk azért egy kicsit előrre is gondolhatott volna egy ilyen lehetőségre. (Most meg titkosítanak, hogy a jó kis zsíros állás megmaradjon ez olyan aktuálpolitikai nem? :)
  • Tetsuo #14
    Én olvastam a jelentést, de nem emléxem..
  • Ratty #13
    Ez tök eccerű:)
    "Pillinger véleménye szerint egy marsi hőhullám és az azt kísérő porvihar felmelegíthette a Mars légkörét, ami ennek hatására elvékonyodott, ezért a Beagle 2 leszállását segítő ejtőernyők és légzsákok feltehetőleg túl későn, vagy egyáltalán nem nyíltak ki. "
    Valamit elrontottak a gépen, vagy nem fiygeltek a leszállásnál, vagy bármi hasnló amit nem lehet környezeti hatásnak bemagyarázni!!! Mivel kúrva sok pénzt fektettek bele, ezért el kell titkosítani, mert még valami gáz lesz az ESA és befektetői közt:) Ennyi!!!
  • HuAn82 #8
    Az egyszerű ember már a képeknél leragad. :-)
  • agyhalál #6
    Pajeszkirály:)
  • DEx- #5
    Az ütött be neki?
  • Inquisitor #4
    Enyhén Isaac Asimov beütésű :)