Hunter

A napkitörés miatt további kiesések várhatók

A Földnek egy Napból érkező rendkívül forró gázfelhővel kellett megbirkóznia néhány nappal ezelőtt, ami a tudósok jelentése szerint közepes földmágneses vihart okozott. A töltéssel rendelkező részecskék befolyásolták az elektronikus berendezéseket, a légi kommunikációt és a műholdak navigációs rendszereket.


Napkitörés - alul a Föld mérete
"Előrejelzéseink szerint egy közepes szintű viharra lehetett számítani, ahogy az be is következett" - mondta Joe Kuchens, a coloradói Űrkörnyezeti Központ űridőjárási megfigyeléseinek vezetője. Az elektromos hálózatok és a műholdak üzemeltetőit előre értesítették a viharról, komoly problémáról nem érkezett bejelentés. "Beszéltünk az elektromos hálózatot üzemeltetőkkel, náluk minden rendben zajlott, azonban a vihar hatásai jól láthatók az adataikban" - mondta Kunches.

Kanadából szintén jelentették, hogy a kommunikációs rendszerek is megérezték a vihar hatásait. A Föld mágneses mezejében bekövetkezett vad ingadozások zavarokat okoztak az elektromos rendszerekben. "A Föld mágneses mezeje behúzta, most pedig próbálja kiegyenlíteni" - magyarázta Kunches. A vihar érkezése hatással volt a globális helymeghatározó rendszerre (GPS) is, aminek működésében egy időre kiesést is okozott.

Egyes esetekben a nagy frekvenciájú légi közlekedési kommunikációkban is zavar keletkezett. A Mount Everest hegymászói szintén interferenciát jelentettek rádiós felszerelésükben. Két nagyobb hegymászó expedíció is jelezte, hogy gondjaik vannak a műholdas adatküldéssel. A vihar folytatódásával az elkövetkezendő két hétben további kiesések várhatók a műholdak, elektromos hálózatok, sőt még a mobiltelefonok esetében is.


A Napot folyamatosan figyelő SOHO műhold tegnapi felvétele

A gázfelhő az utóbbi évek legnagyobb napfoltcsoportjából lövellt ki. A NOAA kutatója szerint a gáznemű terület az elmúlt 3-4 nap alatt meglehetős gyorsasággal jött létre a Nap felszínén. "A naptevékenység 11 éves periódusok végén éri el legnyugtalanabb állapotát"- mondta Larry Combs, NOAA űridőjárási részlegének munkatársa. Combs elmondta, hogy a Nap túloldalán is egy hasonló jelenség növekszik.

A NOAA szerint az elkövetkező két hét során hasonló kitörések várhatók a mostani folthoz közeli részeken. Az úgynevezett napfolt-fürt a Földnél mintegy tízszer nagyobb. Ugyanezen, a Nap középpontjához közel eső területen már történt egy nagyobb kitörés októberben, melynek hatására sok földi rádióadó elnémult. Az előrejelzések szerint a gáznemű terület tovább növekszik, és további kitörések is várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tpe #20
    Jobb gomb a Züm-Züm-ön és leveszed a pipát a "Play" elöl. Máris nem züm-züm! ;)
  • poach #19
    Csak semmi pánik!
    Jövőre lovaskocsival járunk ki a fődekre...
    +esetleg +esszük egymást :)))
  • Bonewerkz #18
    hm... foldet elero nagy viharok a napon, foltok a jupiteren... alakul valami odakint, talan kezdenek rajonni, hogy milyen kis pici csonak ez a Fold a vilagmindenseg kozepen, es egyaltalan nem elsullyeszthetetlen....
    talan a jupiter foltjai is osszefuggesben lehetnek a napeval?
  • Cat #13
    milliárdot akartál irni... :)
  • JZO #11
    Itt a világvége ! :)
  • Xboxman #8
    Kb mikor?
  • Sephi #7
    Hya vegre majd az lesz hogy december kozepen lehet futni es eladni sok napozokremet! gondold el micsoda biznisz lenne vaz!
  • Mr_Rob #5
    Ma is figyelni kell a csillagokat, mert még láthatunk északi fényt!
  • Csatti #3
    Biztos mert rosszindulatu...