180
 • sz4bolcs
  #180
  "étvágyat ézezhet, bár az inkább "magadévá tétel" kitalálhatod magadnak az étvágyat."
  -vágy az vágy. :) Amúgy nem mondasz újat, mert az össze többi vágy is így lett "kitalálva". = hamis énképzet.
 • plamex
  #179
  Én meg ebben hiszek:

  " Vagyok aki vagyok!" , " Én ölök és elevenítek, én sebesítek és én gyógyítok, és nincs, a ki kezemből megszabadítson."
 • Indestructible
  #178
  étvágyat ézezhet, bár az inkább "magadévá tétel" kitalálhatod magadnak az étvágyat.

  isten magát találta ki, aztán a saját képére teremtett

  volt egy halmaz a nagy vibrálásban, a "maradékok összege" ami azt "mondta" magára én... a többit ismeritek, és így persze hogy teljhatalma lehet, igazábol egy isten egy máker :)
 • sz4bolcs
  #177
  Tehát nem érez étvágyat sem? Semilyen vágyat?
  Ha nem, akkor nem él - nem született meg soha.
  Amúgy ha lélegzik, megvan a hozzá társuló érzete, amivel a tudata azonosulhat. Ha nem lélegzik, nem él. Lehetetlen, hogy valaki aki született, nincs meg a hozzá kapcsolódó érzete valamilyen formában.

  Az lehetséges, hogy érzeteivel ne azonosítsa magát, de ehhez először is szüksége van az érzetre.

  Amúgy épp erről szerettem volna írni. Meditációval megtapasztalható, hogy minden nem keletkező nem múló. Erről viszont nem lehet többet mondani, mert ez a tapasztalat gondolat, és érzék, felett áll, így mindenkinek magának kellene megtapasztalnia.

  Nekem akkor jött ez a tapasztalat, miután rájöttem, hogy mennyire hiábavalóság nem-kielégítő dolgokba kapaszkodni. És rászántam magam, hogy ezen a gondolaton is túllépjek.
 • plamex
  #176
  szerintem életképtelen lenne. Láttál te már gyereket közelről ?
 • plamex
  #175
  abban hiszel amiben akarsz ...
 • Indestructible
  #174
  jaja, addig a mig a szemedre füledre tapintásodra hagyatkozol, persze eddig azt tetted min 20 éve már, nem fogod megérteni..

  kiváncsi lennék vajon egy olyan csecsemö, aki ezek nélkül az érzékek nélkül születik, de mégis lélegzik tehát él, vajon kitalálna e magának egy világot, felébredne e az agya, én tudata, kreálna e társakat, kreálna e világot, hány személyiség héjja alakulna, hányszor felejtené el magát stb, csinálna e magának megfejthetetlen rejtvényeket csak hogy ne unatkozzon, persze ehhez tudni kéne inger nélkül születhet e bármilyen gondolat, vagy kell e a gondolathoz agy, test. azaz isten megszülethet e, csak a kvantumflukuációkból. hiszen egy ilyen finom szerkezet mint mi, mi sem vagyunk más, mint szerveződése a két maximum állapot variácóinak vagy skálának vagy mittomén
 • Indestructible
  #173
  Nekem az a MMORPG + Matrix elméletet jön be, megspékelve a reinkarnációs elmélettekkel, szerintem bőven volt már ideje akár a földön is kialakulnia egy extra fejledt civilizációnak, mi pedig egy kiképző a tanfolyamon veszünk részt mint friss belépők, muterunk lusta hogy megszüljön felneveljen minket, lombikban vagyunk rácsatolva a mátrixra, ha elég tapasztalatot gyüjtöttünk vagy meghekkeljük a rendszert, vagy arra érdemesek hogy beléphessünk "isten országába" a "menyországba" tehát kiéltük minden "lehuzó" sötétebb bugyrait a lelkünknek akkor üdvözülve leszünk odaát...
 • kukacos
  #172
  Lásd #81-es válaszom.
 • plamex
  #171
  haverkodnak ...
  vagy haverkodnak ?
 • Tiberius B
  #170
  kedvenc sorozatom volt amíg adták
 • zpe
  #169
  Szép !
  De mi van akkor ha ilyen legyőzhetetlen szintű lények találkoznak egymással ? Amúgy ismered a Babylon 5-öt ?
 • dez
  #168
  "Jól el lehet vitatkozni ezekről, csak hát ahhoz, hogy valaki ténylegesen felfogja ezeket a dolgokat, minimum fizikus diploma kell... de legalábbis némi magasabb szintű matek és elméleti fizikai ismeret."

  Szerintem ez nem így van. A kellő ismeretek (amiket diploma nélkül is meg lehet szerezni), megfelelő szintű intelligencia mellett leginkább képzelőerő és nyitottság kell. Nem egy olyan diplomással találkoztam, akiknek ezek nem voltak adottak: az eléjük tett képletekkel elboldogultak, tudták, hogy kell kiszámolni valamit (megtanulták), de nem fogták fel teljes mélységében. Meg saját új elméleteket sem tudtak volna kitalálni.

  (Úgy tudom, Einsteinnek is volt ezzel valami gondja, hogy olyan iskolába járt, ahol a képletek bemagoltatására hajtottak rá, a mélyebb megértés helyett.)
 • Tiberius B
  #167
  hát ja, ezé nem akarja apám se, hogy fizikusnak tanuljak
 • fonak
  #166
  Nagy pénzt a Bill Gatyesz keres, meg mondjuk George Soros... aki pénzre hajt nem tudósnak megy. :)
  Jól el lehet vitatkozni ezekről, csak hát ahhoz, hogy valaki ténylegesen felfogja ezeket a dolgokat, minimum fizikus diploma kell... de legalábbis némi magasabb szintű matek és elméleti fizikai ismeret.
 • dez
  #165
  Ha kicsit nyitottabb elmével olvastál volna, a #122-ben valami ilyesmire utaltam. (Tág fogalmi körben. Szal én nem ragaszkodnék egy adott valláshoz...)
 • Tiberius B
  #164
  Régóta nem néztem be, sok-sok hozzászólás érkezett, vki fevetette, hogy idő létezett mindíg is, ehhez egy vmit szeretnék hozzáfűzni, egy bizonyos magyarázás szerint, az "ősrobbanás" "pillanatában" az idő "múlása" végtelenül lassú volt, a tér görbülete meg végtelenül nagy, és az univerzum ABBAN A PILLANATBAN kisebb volt, mint egy proton, és a fizika tk-mban szereplő ábra szerint :-) a felfúvódás az univerzum 10 a -43-on másodpercétől a 10 a -34-en másodpercéig tartott kicsit kicsi, még régebben olvastam egy könyvet amiben arról volt szó, többek közt Einstein-től asszem, hogy ez az egész ciklikus, és a végtelenbe tart, majd egyszermegfordul a tágulás és jön a nagy reccs, na erre most ('98) "bizonyították", hogy az univerzum gyorsulva tágul, ami némiképp ellentmond ennek, én mindenesetre azt gondolom, hogy amíg nem ismerjük a tér működését, nem gondolkodhtunk ilyen kozmius szinten.
  roliika:a tachion az a fénysebességnél gyorsabb részecske, az idő "részecskéje" a chronoton és társai, mind chron-..., minthogy idő, a tachion meg azt jeleniti gyors részecske
  Volt egy rész a Star Trekben, meg alapvetően Gene Roddenberry több alkotásában feltűnik, hogy az ember fejlődik, és egy kicsit elfogultan mondjuk, de egykor mindenre képesnek, és alapvetően (hosszú távon) legyőzhetetlennek (nem nem kiírthatónak) tart minket, és legnagyobb erényként pont a kíváncsiság jött be a Star trekben.
  tom, hagyjam a sci-fiket, de a véremben van:-)
 • Dajin
  #163
  ezt lehetugyis értelmezni hogy jelenleg miis tágulunk? csak nemveszzük észre mert velünk tágul minden más is?
 • Sanyix
  #162
  Normál térben mozgó test nem lépheti át elvileg a fénysebességet, de a tágulásnál maga a tér tágult, nem egy benne lévő dolog, így átlépheti a fénysebességet :)
 • Skyline
  #161
  Az a vicc hogy vannak emberek akik ilyen találgatásokból meg abból hogy baromságokat kutatnak naaaagypénzt keresnek:)
 • HUmanEmber41st
  #160
  Nos aki olvasta Abbot Síkföld c. művét, az jobban megérti, amit mondani akarok.
  Nagy vonalakban arról van szó ( a könyvben) h élnek olyan lények, akiknek nincs vastagságuk, csak síkidom formájuk van. Minden 1000 évben meglátogatja őket 1 Gömb, és elvisz egy matematikust, h bemutassa neki a 3. Dimenziót. Tehát a síkidom matematikus olyan irányba mozdul el, ami teljesen elképzelhetetlen volt számára.
  ( a Gömb megadta a 2D-s lénynek a 3Ds látást)
  Így a síkidom -lény beláthatott a páncélszekrényekbe, és a többi élőlény belsejébe szóval mindenhova.
  Továbbgondolva a mi 3Ds Univerzumunk is van valahol. Ha megkapjuk a 4Ds látást így elmozdulva a ( feltételezett ) 4. irányba, mi is képesek leszünk átlátni mindenen, sőt egyszerre lehetne látni az egész Univerzumot, sőt 0 idő alatt lehetne egyik helyről eljutni a másikra.
  Mivel mi csak 3 irányt tudunk megkülönböztetni, így lehetelen megmutatni a 4. irányt, de szerintem létezik. Persze lehet azt mondani, hogy:
  -ha a mi Univerzumunk 4Ds térben van, akkor ez a 4Ds tér meg egy 5Ds térben van és így tovább...akármeddig.
  Az idő meg csak addig tart, míg az Univerzum létezik így "kicsomagolt állapotban". De szerintem nem létezik ilyen filmkockaszerűen eltárolva a múlt, sem nincs előre megírva a jövő sem. A múlt és a jövő csak az értelmes lények elméjében létezik.
 • peetking
  #159
  Ha minden ekkor "született" akkor szvsz még nem beszélhetünk fény sebességről, illetve fényről sem...
 • tothzozo
  #158
  okosodjatok!!!

  Az ősrobbanás elméletével kapcsolatban több hibás elképzelés él a köztudatban, köszönhetően a hibás ismeretterjesztő modelleknek. Ezek közül veszünk röviden sorra néhányat, a teljesség igénye nélkül.
  1. Az ősrobbanás nem valódi robbanás. Az Univerzum nagyléptékű skálán homogén és izotrop, nyoma sincs benne egy „középpontnak”, ahonnan a feltételezett robbanás elindulhatott volna. Azt mondhatjuk az ősrobbanás, mint kép helyett, hogy korábban a galaxisok közelebb voltak hozzánk, mint jelenleg, és nem láthattunk volna olyan messze, mint jelenleg, azaz a horizont – melyet egy gömbhéjként képzelünk el, közepében magunkkal – sugara kisebb volt. Ha egyre tovább megyünk visszafele az időben, a horizont egyre kisebb lesz. Ennyit tudunk csak mondani – továbbra is állítva persze, hogy a látszat ellenére nem mi vagyunk a tágulás valódi középpontja.
  2. Az ősrobbanás nem robbant bele egy már meglévő térbe. Minden robbanást úgy képzelünk el, mint egy kitáguló gömböt, mely egy már meglévő térbe tágul bele. Az Univerzum esetén ez nem igaz, hiszen az Univerzum tartalmazza a teret, rajta kívül nem lehet tér, mert annak is az Univerzumhoz kellene tartoznia.
  Az ősrobbanás kifejezés ezért hibás. Csak annyit állíthatunk biztosan, hogy időben visszafele menve bármely távolság csökken.
  A standard paradigma további bizonyítéka, a Hubble-tágulás mellett a kozmikus háttérsugárzás léte. Amikor az Univerzum, nagyjából 300 000 évvel a kezdeti szingularitás után annyira lehűlt, hogy az anyagát alkotó plazmában a protonok és elektronok össze tudtak állni és létrehozták az első hidrogénatomokat, az Univerzum anyaga átlátszóvá vált fotonok számára. Előtte ugyanis a szabad elektronokon a fotonok szóródnak, így a fotonok nem függetlenek az anyagtól. A rekombináció után már igen, elindulhatnak felénk Az a gömbfelület, ahonnan ezek a fotonok származnak fénysebességgel távolodik tőlünk.
  Ebből következően a gömbhéj, ahonnan éppen most érkeznek a szemünkbe a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás fotonjai, ma már messze van tőlünk, de korábban, amikor a rekombináció megtörtént, ezen gömbhéj sugara zérus volt!
  Napjaink megfigyelője azt tapasztalja, hogy a rekombináció fotonjai mindenhonnan érkeznek szemünkbe, azaz eloszlásuk izotrop. Ezek a fotonok egy fekete test sugárzásának felelnek meg, mely 2,7 K hőmérsékletű – csak 10-6 K nagyságrendű ingadozások fedezhetők fel benne a 2,7 K körül. Hogyan lehet ez hőmérséklet ilyen alacsony? A rekombináció különféle számítások szerint 3000 K hőmérsékleten ment végbe. Egyszerűen azt mondhatjuk, hogy a fotonok a rekombináció óta eltelt nagyjából 13 milliárd év alatt ennyit „hűltek”.
 • gere1
  #157
  bevallom nekem ez a resz nem vilagos :

  "David Spergel, a WMAP egyik kutatója szerint a folyamat egyetlen másodperc trilliomod része alatt egy üveggolyónyi területet nagyobbra tágított, mint a látható univerzum."

  ez azt jelentene, hogy nagysagrendekkel gyorsabb volt a tagulas, minta fenysebesseg. most akkor at lehet lepni a fenysebesseget vagy sem ?
 • rhonkhan
  #156
  Nos, nem olvastam el az összes hozzászólást, de ahogy láttam, senki nem gondolt arra hogy a Biblia mit mond.
  Senki sem vetette fel, hogy talán másképp keletkezhetett ez az egész, talán inkább teremtéssel.
  Ám erről még kevesebbet tudunk, és csak néhány könyv szól ilyenekről, amik nagyon ősiek.
  De azért, az nem azt jelenti hogy el kell felejteni.
  És azt sem szabad elfelejteni, hogy ha kialakult 1 univerzum, akkor kialakulhatott akár több is!!!
  lehet hogy az univerzum szélén a világ tovább folytatódik?
  csak mi emberek még szinte semmit nem tudunk a világról amiben élünk, de idővel... mindenre fény derül
  és minden megmagyarázható.CSak egy kicsit gondolkodni kell, és sikerül:)
 • Dajin
  #155
  nekem pl egy hónapja ugrott be hogy mi az a múlt? egyeltalán van idő? namindegy nemezt akartam mondani.
  Szerintem az univerzum, meg ez a mindenség, nem pont matemaikai elven vagy valami logika szerint épül fel, hanem egyszerűen "létezik", és sehogy nemlehet megmagyarázni dolgokat, mert ez túllép a matematika határain, két más dolog válik belőle, és egy ideig meglehet magyarázni adolgokat, de van egy szint, ahonnan már csak az úgy "van" dolog létezik
 • roliika
  #154
  ÁÁÁ..mégsem..eszembe jutott! Tachion a neve! Valami viruális idő részecske ami örvénylik meg mégsincs ideje...ááá...nem is értem. Van róla 1 könyvem, de elég elmebeteg matek van bene+magyarázatok...lényeg, hogy fizikailag ez sem bizonyított.
 • roliika
  #153
 • roliika
  #152
  Jaja.:-)) Sirmacinak -> Ok! :-)
 • CsőKujts
  #151
  Szerintem ha sokat gondolkoztok ilyeneken begolyóztok. :))
 • zpe
  #150
  Aranyos ez a modell,hogy a tér tágul és vele együtt a határsebesség is :)
  Egy apró gond van csak vele,hogy most az a határsebesség miért nem változik,skálázódik, vagy csak nem érzékeljük ? Nem akarok itt antitudományos lenni, imádom a tudományt és tisztelem is de szerintem pl. ez a sötét energia dolog úgy megrángatja a mai fizikát mint a picsa! Már bocsánat a durva kifejezésért ! :) Bár alig várom,hogy valamelyik fizikus végre úgy beszéljen a sötét energiárol,hogy hát bizony az itt van és fingunk nincs róla,hogy miért és hogyan és mennyi és a célunk végre az,hogy KOMOLYAN számoljunk vele. 15milliárdszor elnézést kérek a matekzseni fizika profeszoroktól ! Amúgy van egy elméletem de totál hülye vagyok matekból ahhoz,hogy igazoljam :(
 • Sanyix
  #149
  Az űrben, meg a csillagászatban inkább m/s-ben, vagy km/s-ben szokták mérni a sebességet, mint km/h-ban.
  Amúgy a Föld kerületi sebessége, még semmi :) a Föld átlagos pályasebessége 29,7 km/s + az egész Naprendszer 217 km/s-el kering a Tejút középpontja körül, és a Tejútrendszer mozgási sebességét is 600 km/s-re saccolják a környező galaxisokhoz képest, amelyek ugyanúgy mozognak :) tehát itt aztán van időtorzulás keményen, lehet hogy ha valami TÉNYLEGESEN állna az űrben akkor ott nem lenne idő, vagy állna, de gondolom ilyen dolog nincs :)
 • valaé valaé ná
  #148
  Ezexerint az univerzum gyorsuló tágulását, az egyre komolyabb upgrade-knek köszönheti ?
 • valaé valaé ná
  #147
  Chronotron ?
 • SirMaci
  #146
  Bocs, tényleg azt írtad. Rosszul olvastam, úgy látszik már túl fáradt vagyok. Nem kötözködni akartam
 • roliika
  #145
  "hogy több 1000km/h-nál!" Olvasni tudni kéne.
 • SirMaci
  #144
  A Föld kerületi sebessége a felszinen mérve kb 1640 km/h, nem több ezer. Valamivel több mint a hangsebesség.
 • roliika
  #143
  Még annyi , hogy volt idő, hogy keresték az idő részecskét. :-)) Valami nem látható virtuális részecske lett belőle, el is neveztés valami kuka névvel, nem jut az eszembe.:-:-)) Ez kb olyan, hogy mi közvetíti a mágnesességet? :-) Vagy gravitációt. Gravitációra kitalálták a gravitront, de szerintem kukaság. ennyi erővel mindennek lehetne részecskéje...végén még az évszakoknak is lesz. Márciustron.:-D /Dekuka vagyok/
 • roliika
  #142
  Az idő nem olyan mint 1 tégla! Abbszolútt relatív! Nem statikus, az is dinamikusan változik mint bármi más! Az elmúlás sebessége mérhető vele, de nem létező mennyiség! Ha mozogsz, másként telik az idő körülöttted mint amikor állsz! Ez bizonyítható házilag is ha van 1 igen pontos mondjuk ezred másodperceket mérni képes órád! Ha 1 ventillátorra szereled és bekapcsolod, 1 hétig megy a venti, és mellette van 1 másik óra, a venti leállását követően lehet hogy 1mp is lehet akár az eltérés! A Föld keröleti sebessége nem tudom mennyi , de azt igen, hogy több 1000km/h-nál! Ha az idő változása, vagyis a környezet mozgási sebességének sebessége tud változni, örvény jöhet létre, ami jelentős idő anomáliákhoz is vezethet akár! Na aki tudott követni annak gratula.:-D
 • Ecology #141
  Ja és még valami. Látta itt valaki az Idő Urai című rajzfilmet? Jópofa! :-))