21
  • BiroAndras
    #21
    Valóban a vevő határozza meg a saját helyzetét a műkoldak által sugárzott jelek alapján. Más nem tudhatja emg a pozíciódat, csak te. Viszont, ha egy ellenséges felderítő beméri a táborodat, akkor elég ha azt tudja a rakéta, hogy ő hol van.
  • gradU
    #20
    "az ellenségeink cm-es pontosággal lőjjék az eu-s csapatokat galileo-s navigációjú fegyverekkel"

    Ezek szerint nem jól tudom, hogy a navigációs rendszer a saját helyzeted meghatározására szolgál? És nem bárkinek a helyzetére, aki éppen érdekel.
    Itt azt olvastam, hogy a GPS vevő határozza meg a saját helyzetét. Ami az autókban van (lopás esetére), az teljesen más, az ki van egészítve egy adóval, ami elküldi a kiszámolt helyzetét.
    Egy pl. kézi GPS vevő nem sugároz semmit. Ha valaki ért hozzá, (és nem csak sejti a dolgokat), lécci világosítson fel.
  • Equ
    #19
    "Vannak néhány száz dolláros zavaró készülékek -egyelőre a GPS-re. "

    Az csak a dolog egyik fele. A másik fele meg az ellenséges csapatok saját maguk cm pontosságú szervezése. Egy háborúban ez létfontosságú, ennyi erővel fegyvereket is adhatnának az ellenségnek. Nyugodj meg, hogy ugyanúgy zavarni fogja ott a jelet, mint azt az usa csinálta...

    "A műholdas navigáció egy fajta erőforrás, és nem fegyver."

    Békeidőben igen. Háborúban létfontosságú eszköz, irdatlan előnyre tehet szert az amelyik félnek egyedül rendelkezésére áll.

    "Különben is a háború kockázatos dolog, nem igaz?"

    Az, de kicsit aránytalan kockázatot vállana az eu, ha nem akadályozná meg, hogy az ellensége egy háborúban ellene fordítsa a saját milliárdos fejlesztését...

    " Ez olyan kockázat, ami az előnyökért cserébe vállalható."

    Ez konkrétan egy marhaság. Minek vállalná a kockázatot? Milyen előnye származna belőle? Halálba küld pár tizezer saját emberét, hogy elmondhassa, hogy ő "fair" feltételeket biztosított? LOL
  • NEXUS6
    #18
    Vannak néhány száz dolláros zavaró készülékek -egyelőre a GPS-re. Asszem az angolok is vettek már ilyet az oroszoktól, és Afganisztánban ők is használták, hogy védjék magukat.

    (Az irakiaról nem is beszélve, ugye.)

    A műholdas navigáció egy fajta erőforrás, és nem fegyver. Fejletteb-gazdagabb ország hadserege jobban ki is fogja használni, még nagyobb előnyre tesz szert vele a háborúban, mégha a szegény is hozzájut. Ez olyan kockázat, ami az előnyökért cserébe vállalható. Különben is a háború kockázatos dolog, nem igaz?
  • Molnibalage
    #17
    Nos röviden annyi, hogy mikor fellőtték öket a ruszkiknak először fogalmuk sem volt, hogy mire jók. Lefele nem sugároztak semmit, tehát nem rádiózott és nem használt radart sem. Ezért nem is töröődtek vele. Aztán egy amerikai bennfentes potom néhány ezer dollárért felfedte, hogy mire is jó. Ez volt az első digitális felderítő műhold. Gyakorlatilag realtime-ban ad infót, de az adaato a felette levő holdnak sugározza és az tovább a többinek és haza az USA-ba.
    Na, hát ennyi!
  • Equ
    #16
    azért szerintem siralmas, hogy európa 40 ÉV LEMARADÁSSAL fog tudni az USA után technikailag kb azonos technológiát felmutatni... (hogy most éppen a POLITIKA mennyit enged ebből a civileknek elérni az nem technikai kérdés)

    Amúgy örülök a konkurenciának, sokéve használom a GPS-t 100%-os megelégedéssel, a galileo-val csak nyerhetünk, ha képesek lesznek az usa hadsereghez hasonló megbízhatósággal működtetni.

    De arra azért kiváncsi lennék, ha ne adj isten európa a jövőben hadáborúba kerül egy másik országgal, akkor ugyan hagyni fogja-e, hogy azon az ország területén az ellenségeink cm-es pontosággal lőjjék az eu-s csapatokat galileo-s navigációjú fegyverekkel... (ha igen, akkor hülyék, ha nem, akkor meg ne szóljanak egy szót se az usa-ra)

    A lemaradásra visszatérve a másik szánalmas dolog az EGNOS (civil GPS pontosság növelő bázisok telepitése) sok-sok éves késése európában, az usa-ban évek óta vigan üzemel a megfelelője (WAAS). Jelenleg teszt fázisban üzemel 1 éve és katasztrofális amit nyújt, rosszabb a korrigált GPS jel, mint EGNOS nélkül...

    Szóval szép dolog a fejlődés de azért a pezsgőbontás közben nézzünk kicsit körül, hogy hol is tartunk az usa-hoz képest...
  • Epikurosz
    #15
    "pl.:KH-11 sztori, aki nem ismeri, annak leírom.)"

    mindig jól jön egy kis emlékeztető, színes kis érdekes sztori két ünnep között.
  • Molnibalage
    #14
    Pl. a fennt levő holdak néhány katonai felderítőt leszámítva rádiójelet sugároz(átjátszó, vagy adatait küldi le), ami nem sugároz semmit az gyanús. Az űrszemetet is figyelik, amik a műholdaknál sokkal kisebbek, próbáld eltitkolni, hogy holdad van fennt.. (pl.:KH-11 sztori, aki nem ismeri, annak leírom.)
  • Molnibalage
    #13
    Igen? Tudod ezt elég könnyű elennőrizni. A fellövést nem lehet eltitkolni!(Lásd ballissztikus rakétatámadást előrejelző renszder.) A mai távcsövekkel és egyéb cucokkal elég jól meg lehet állapíani, hogy mi van fennt.
    Kisméretű rakétákon kívűl amúgy sem tudnának más felvinni, abba meg atomtöltet kell. A bomlás hője kimutatható!
  • valamit
    #12
    "Az űrbe jelenlegi egyezmények, szerződések szerint tilos fegyvert telepíteni." - ettől még biztos lehetsz benne, hogy vannak ;)
  • Molnibalage
    #11
    A lézer nem lenne jó. Az SDI -nál is nem a célzás lett volna a gond, hanem a megfelelő fókuszú és erejű lézer pedig ott is a balliszikus rakéták robbanófeje volt a cél és az is csak pár száz km magasan lett volna nem 23000-en.
    Az űrbe jelenlegi egyezmények, szerződések szerint tilos fegyvert telepíteni..
  • IoIa
    #10
    Ahhoz előbb egy jó nagy lézert fel is kéne juttatni, mert a Földről le nem szedik. Ha meg már mindenáron fel kell valamit juttatni, akkor lézer helyett van jobb megoldás is.

    PS: az usa az orosz rendszert sem támadta, pedig az számára egyértelműen ellenséges. Az európai rendszer viszont szövetséges, mivel egy csomó NATO tagállamból áll.
  • Sanyix
    #9
    GPS is kezdetektől terroristák kezében van, úgy hívják őket, hogy usa
  • Cat #8
    lézerrel már le tudják szedni.
  • Molnibalage
    #7
    Lelövik? Mivel? A ASAT rakétákkal (Már ha lenne belőle elég, 80-as évek közepén egy tsztlövés volt azt annyi.) csak az alacsony pályán keringő felderítő holdakat lehetett volna lelőni. Ez 23000 km-en van nem pedig néhány százon. Ezt maximum olyannal lehetne megtenni ami ide műholdakat képes feljutattni, de az pusztán ütközéssel nem találná el (ASAT-nek nem volt harci része.), tehát nukleáris töltet kéne. Ennek politikai és fizikai körülményeit szerintem nem kell részletezni...
  • valaé valaé ná
    #6
    Ó, a függés nem probléma, az amcsik már beígérték, hogy lelövik, ha gáz lesz.
  • asysoft
    #5
    Hm, milyen "optimisták" egyesek...
    Szerintem jó, hogy csökken az amcsiktól való függésünk ezáltal. Az meg külön jó, hogy a meglévő GPS-berendezéseket nem kell miatta lecserélni.
  • Csirke4
    #4
    Úgyis visszaesik és a terroristák kezébe kerül...
  • rigidus
    #3
    "Ez a Galileo kompatibilis lesz az amcsi GPS rendszerrel? Vagy hardvert kell cserélni?"

    "Bár a Galileo és GPS rendszerek között létezik egy hivatalos együttműködési egyezmény ami teljes kompatibilitást garantál a két struktúra között, a Galileo egyfajta vevőcsalogatóként olyan szolgáltatásokat ígér a magánszektornak, ami a GPS katonai szerkezete miatt eddig elérhetetlen volt."

    Vagyis igen, kompatibilis lesz + elerhetove tesznek olyan szolgaltatasokat is polgari szferaba is, amelyek eddig nem voltak elerhetoek mert Bush bacsi szerint "nemzetbiztonsagi kockazatot" jelenthet.

    (Ami persze a legtobb szolgaltatasra nem igaz, sokkal hihetobb magyarazat az, hogy az USA a gazdasagi erdekeit felti.)
  • Ruzso
    #2
    Sztem. magával se lesz kompatibilis. :)
  • Xantia
    #1
    Ez a Galileo kompatibilis lesz az amcsi GPS rendszerrel? Vagy hardvert kell cserélni?