Hunter

Megérkeztek a Titán első közeli felvételei

Több évnyi várakozás után a Cassini szonda kedden visszasugározta a Szaturnusz holdjáról, a Titánról készült közeli felvételeit, felfedve a ködtakaró mögött megbújó furcsa, rovátkolt tájat, ami egyben felvillanyozta, de zavarba is ejtette a tudósokat.

Az előzetes felvételeken - melyekről szerda délután tartottak sajtótájékoztatót - élesen körülhatárolható világos és sötét területek láthatók, amit feltehetőleg a légkörből letelepedett, vagy valamilyen más szállítási mechanizmus következtében lerakódott vékony átlátszó vagy áttetsző anyagréteg borít. Egy a déli-sark mentén húzódó közel 1000 kilométer széles alakzattól eltekintve alig láthatók felhők és nagyobb kráterek sem vehetők ki, ami arra utal, hogy tektonikus, vulkanikus, vagy lerakodásos folyamatok alakították ki a hold felszínét.

Eddig azonban nincs bizonyíték folyékony etánnal és hasonló anyagokkal telített tavakra, melyeknek számos tudós elmélete szerint jelen kellene lenniük a hold rendkívül alacsony hőmérsékleti értékeiből, magas légköri nyomásából és hidrokarbon kémiájából adódóan. Röviden összefoglalva a Titán rejtélyei visszaverték a Cassini első igazi tudományos ostromát. "Már jó ideje hangoztatjuk, hogy a Titán a legnagyobb kiterjedésű felderítetlen terület a Naprendszerben" - mondta a képfeldolgozó csapat vezetője, Carolyn Porco, a Szaturnusz gyűrűinek szakértője. "És mindaz, ami rejtve marad a légkör és a köd leple alatt, a felszíni közeg, a hold geológiai történelme és még sorolhatnám, a Naprendszer legnagyobb rejtélyeiként értékelendőek."


A nem színhelyes kép három infravörös felvételből lett összeállítva. A déli sark felett (a kép teteje) metánfelhők láthatók. A felvétel 100-140 ezer kilométer távolságból készült.
Klikk ide a nagyobb képhez

Annak ellenére, hogy a Cassini kamerái hibátlanul működtek és még a zord körülmények is optimálissá változtak a felvételek készítésekor, Porco kénytelen volt elismerni, hogy még mindig sötétben tapogatóznak, és még amit sikerült felfedni, arról sem tudják biztosan mi is lenne az. "Nem sok olyannal szolgálhatok, amiről jelenleg kétséget kizáró bizonyossággal nyilatkozhatnánk" - összegzett Porco.

A hétévnyi utazás után júniusban pályára állt Cassini kedd este az első tervezett elrepülését hajtotta végre a Titán mellett, mindössze 1190 kilométeres távolságban. Kamerái szűrők segítségével kémleltek át a holdat takaró sűrű ködön, több tucat felvételt készítve. "A képeket feldolgoztuk, kiélesítettük, javítottunk a kontraszton, és íme, itt van" - mondta Porco, amikor bemutatta az egyik ilyen felvételt. "Nem tudjuk pontosan mit látunk, éles elhatárolódás figyelhető meg a sötét és világos területek között. Látható több kiugró fehér dolog, melyek, mint szigetek emelkednek ki a sötét anyagból. Őszintén szólva azonban nem rendelkezünk topográfiai adatokkal." - magyarázta. "Nem látunk árnyékokat a felszínen, itt minden tökéletesen sík. Talán csak egy világos és egy sötét anyagot látunk, ami egy szintben van, azonban semmi biztosat nem tudunk."

A Cassini radar adatai segítenek majd kitölteni ezeket a hiányosságokat, amit a kutatók terveik szerint csütörtökön tesznek majd közzé. A Cassini adataiból a mérnökök meg fogják tudni állapítani, hogy a még hátralevő 44 elrepülést milyen közelségig lehet vinni a holdfelszíntől számítva, valamint értékes információkkal szolgálhat az ESA januárban leszálló Huygens szondája számára is.


A Titán ultraviola és infravörös hullámhosszokon. A kép négy, különböző színszűrőkkel készült felvételből lett összeállítva. Egy képpont 6,4 km.
Klikk ide a nagyobb képhez

A keddi sajtótájékoztatón azonban a felvételek voltak a középpontban. A leglenyűgözőbb jegyei a felszínen látható lineárisan elhelyezkedő sávok, melyek valamilyen aktivitásra utalnak. "Bizton állíthatjuk, hogy a felszínen látható szerkezetek lineáris elrendezésűek, sávok vagy repedések lehetnek" - mondta Porco. "Azonban ezek a lineáris jegyek számos területen felfedezhetők, bár abban ezúttal sem vagyunk biztosak mit is jelentenek, tektonikus folyamatokat látunk-e, vagy a szél munkáját."

"Mindenesetre egy fiatal felszín látható, nagyon kevés kör alakú jellemvonás fedezhető fel, melyek becsapódási kráterek lehetnének. Valójában ez nem jelenti azt, hogy nem is lehetnek ott. Amennyiben a felszínre igaz, hogy nincsenek árnyékok, ha a felszínt teljesen beborítja egy egységes anyag, akkor nem láthatjuk a krátereket, még akkor, sem ha ott vannak. Össze kell kombinálnunk az adatainkat ahhoz, hogy valós topográfiát kapjunk. Sok munka vár még ránk, de a Titán felfedezése még csak most veszi kezdetét."

Visszatérve a sötét és világos területekre, a kezdeti mérések arra utalnak, hogy van különbség az összetételükben, viszont nem olyan jelentős mértékű, mint azt a tudósok várták. "Kicsit nehéz ezt megérteni, mivel albedójuk nagyon különböző" - mondta Robert Brown a Cassini Vizuális Képfeldolgozó Spekrométer nevű műszerének felügyelője. "Mégis egy módon előfordulhat, ha a sötét és a világos anyagot be tudjuk vonni egy olyan anyaggal, ami elrejti az altalaj összetételét, azonban részben mégis betekintést enged, tehát valószínűleg van a felszínen valamilyen takaróréteg."

Hogy ez mi lehet valójában, azt most még senki sem tudja. "Úgy vélem meg kell még jó néhány repülést várnunk, sőt elképzelhető hogy évekbe fog telni, mire megtudhatjuk mi is zajlik ezen az égitesten" - összegzett Porco.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #21
    Ha jól tudom a Huygens-t úgy tervezték, hogy a metán óceánba csapódik be és ott végez pár másodparc/néhány perc alatt méréseket. Namármost a nulla bizonyítékokkal alátámasztott etán-metán óceánok nem léte elég zürös lehet a szonda életét tekintve. Szét vog törni szegényke, mikor padlót fog... :|
  • HUmanEmber41st #20
    hogy hívják azt az egységet ami majd bele fog zuhanni a Titánba?
    Ebbe is fordítva szerelték be az ejtőernyő- kioldó kapcsolókat?
  • Cat #19
    huygens szonda
    http://sg.hu/cikk.php?cid=32968
  • Tetsuo #18
    hogy hívják azt az egységet ami majd bele fog zuhanni a Titánba?
  • warchief #17
    HUmanEmber41st: nem a nyelvtudását fikáztam, hanem a hozzászólásainak a tartalmát.
  • HUmanEmber41st #16
    Azért írom, mert sokan nem tudják. Marha nehéz lehetett megtanulni magyarul, csak így hallás után...
    A Titán képek nagyon szépek, de lol nem tudják mi az az izé ott rajta..
    Szerintem az egész bolygó felületét metánóceán takarja, és a tenger alatti domborzatot látják foltoknak ...
  • Tetsuo #15
    Ezzel mit akarsz mondani? :)
    (Ebben az országban románozni sem lehet!)
  • HUmanEmber41st #14
    Észrevettétek, hogy Rockk hozzászólásai mindig negatívak, már más topicban is olvastam "építő" jellegű kritikáit. Szerintem, ez már a perverz kategória

    Rockk hallás után tanult magyarul, amúgy román...
  • warchief #13
    Észrevettétek, hogy Rockk hozzászólásai mindig negatívak, már más topicban is olvastam "építő" jellegű kritikáit. Szerintem, ez már a perverz kategória
  • Dömper Ármánd #12
    http://index.hu/tech/biztonsag/nasa1018/

    Ez alapján a NASA akkor sem tudna eltitkolni dolgokat, ha akarna :)