74
  • Szelep
    #74
    "Úgy értem, hogy hosszú távú, pontos előrejelzés nem kell. Ha foylamatosan irányítjuk a hurrikánt, akkor nem érdekes, hogy magától hová menne."

    Viszont rövidtávú kell(ene) nem is akármilyen. És az is kérdés hova irányítanánk, és ezt ki döntené el?
  • BiroAndras
    #73
    "Ez butaság. Előrejelzés mindenképpen kell."

    Úgy értem, hogy hosszú távú, pontos előrejelzés nem kell. Ha foylamatosan irányítjuk a hurrikánt, akkor nem érdekes, hogy magától hová menne.
  • pipaxy
    #72
    Ha sikerül viszonylag sűrűn módosítani a pályát, akkor nem is kell előrejelzés.

    Ez butaság. Előrejelzés mindenképpen kell. Először is meg kell tudni előre hová fog eljutni az a hurrikán, hogy egyáltalán be kell-e avatkozni.
    Utána pedig jön a neheze. Az időjárási modellnek meg kell mondani, pontosan hol, mikor, milyen módon és mértékben avatkozzunk be a kívánt hatás eléréséhez…
  • Szelep
    #71
    Éppen a kaotikus folyamatok miatt nehéz úgy eltéríteni, hogy egy megadott irányban mozogjon. Milyen nagy munka lenne ilyen bonyolult légköri folyamatokat adaptálni a légköri modellekbe, amelyek még így is messze állnak a tökéletestől!!? Olyan sűrűn módosítani a pályáját pedig egy jó ideig nem fogjuk tudni,de még ha tudnánk is, elég nagy ára lenne. Talán nagyobbak mint a hurrikán okozta károk.
  • BiroAndras
    #70
    "Én megnézném azt, hogy eltérítenek egy hurrikánt, egy másik pályára."

    Nem olyan nehéz, mivel alapvetően kaotikus folyamat.

    "Ha egyáltalán lehetséges is lenne, az új irány még bizonytalanabb lenne, mint az előzetes modellezés."

    Ha sikerül viszonylag sűrűn módosítani a pályát, akkor nem is kell előrejelzés.
  • Szelep
    #69
    Ebben van igazság, mert a hurrikánok szépen visszahűtik a tengerfekszínt. A hurrikánok elmaradása pedig melegebb tengerfelszínt eredményezhet. Pozitív visszacsatolás. Úgysem lesz ebből a beavatkozásból semmi, de bulvárnak elmegy. :)
  • Szelep
    #68
    Nem a szél, hanem a víz volt a gond! Bár a gátat nemtom, de lehet hogy gipszkartonból építették. :)
  • Anteris
    #67
    régen mindig röhögtem az amerikai filmeken, hoyg bunyoznak a csávók aztán közben átesnek a közfalon : ) látva a lenti képet már érthető a dolog.

    http://www.sg.hu/kep/2005_09/0918hurr8.jpg
  • Anteris
    #66
    ja, bizots örülnének a szomszédok pár százezer néger közelükbe költözésének...
  • Anteris
    #65
    téglából kellene épitkezni vazzeg és akkor nem viszi el a házukat a szél de amerikában szine ismeretlen dolog ez, mindent deszkából meg gipszkartontonból építenek!
  • Szelep
    #64
    Én megnézném azt, hogy eltérítenek egy hurrikánt, egy másik pályára. Ha egyáltalán lehetséges is lenne, az új irány még bizonytalanabb lenne, mint az előzetes modellezés. A "szomszéd" sértetlenségét még az elnök sem garantálhatná.
  • juzosch
    #63
    Ez olyan, mint amikor elfojtják az erdőtüzeket. Aztán ami sok-sok éve nem égett el, az hirtelen egyszerre begyullad, és a tűzoltók csak nézhetnek. Csak a hurrikán esetén nem tudjuk mi a következmény.
  • BiroAndras
    #62
    "Tudtommal a forgószelek nagyon fontos elemei a légkörnek. Tisztítják vagy ilyesmi. Szal, ez ilyen szükséges rossz, úgyhogy valóban nem kéne tán babrálni ezt is, ahogy már előttem többen is mondták."

    Eltéríteni szért szabad, abból nagy baj nem lehet (persze nem a szomszédra kell irányítani).
    És természetesen, ha jól fel van készülve egy város, akkor csak anyagi kárt okoz a hurrikán (pár milliárd dolcsi), de nem sokan halnak meg.
  • BiroAndras
    #61
    "->co2 a levegobe -> melegebb lesz -> melegebb a tenger felulete tobb energiat kap a hurrikan es nagyobb a buli"

    Ez igaz, de szerintem egyelőre minimális a hatása. Még nincs szó több fokos hőmérséklet emelkedésről, max. tized fokokról.
  • Szelep
    #60
    Hát hogyan? :)
  • Szelep
    #59
    Abban igazad van, hogy itthon is van pl jégeső-elhárítás, amivel próbálják a jégszemek méretét csökkenteni, de azért egy hurrikán az más. Én úgy tudom, a múltban történtek is erre kisérletek, de abbahagyták, mert a rendszer túl hamar legyengült, így nem jutott be a szárazföld belsejébe a csapadék. Így pl Mexiko környékén elég nagy szárazság volt abban az évben, elmaradtak a trópusi viharok maradványai. Ez persze csak feltételezés. Így lehet, hogy megelőznek valahol egy katasztrófát, máshol talán előidéznek.
    Nem is a hurrikánnal volt itt a gond, hanem a gátakkal, hisz az adta meg magát, ráadásul régóta tudták, hogy ha egy erősebb egyed egy ilyen pályán fog haladni, baj lehet, csak hát nem foglalkoztak vele időben.
  • zsabi
    #58
    Mert az esőfelhők párolgással keletkeznek, a só meg ritkán párolog. A hurrikánba viszont nem párolgás útján kerül a tengervíz.

    Ha belőlem több ezer lenne és a Szaharába költöznék, valószínűleg tömegesen pusztulnék el. Akik ott laknak már megtanultak ott élni. Én is azokkal értek egyet, akik szerint mindenkinek körültekintőbben kellene lakóhelyet választani.
  • Bith
    #57
    Tudtommal a forgószelek nagyon fontos elemei a légkörnek. Tisztítják vagy ilyesmi. Szal, ez ilyen szükséges rossz, úgyhogy valóban nem kéne tán babrálni ezt is, ahogy már előttem többen is mondták.
  • Laci73
    #56
    Hírnévre és jobb állásra vágyik? Publikáljon tisztán elméleti, esetleg áltudományos teóriákat, mindig az aktuális divatnak, és a szenzációkra/uborkaszezonra fogékony média szokásainak megfelelően.

    Ennyi erővel mondhatnám azt is, hogy abszolút hurrikánbiztos, ha a földfelszín alá költözünk. Publikáljam?
  • SuperKem
    #55
    Holnaputan (The day after tomorrow) - erre a filmre gondoltal? ;)
  • IoIa
    #54
    Az eső nem sós :))
  • pepii
    #53
    Elmeletileg azt is le lehet vezetni, hogy a szenyezes okozza a hurikanokat:

    ->co2 a levegobe -> melegebb lesz -> melegebb a tenger felulete tobb energiat kap a hurrikan es nagyobb a buli

    vagy

    ->co2 a levegobe -> melegebb lesz -> a jegsapkak olvadasa altal higul az ocean -> lelassul a golf armlat ->kevesebb hot visz el a mexikoi obolbol -> melegebb lesz a tenger felulete tobb energiat kap a hurrikan es nagyobb a buli

    ui az idei hideg nyar meg passzol is a masik elmeletbe.
  • Cat #52
    ja, a sós oceánból :)
  • fako
    #51
    nembaj szuntessek meg a hurrikanokat legalabb egy szep nagy sivatag lesz florida meg nehany deli allam helyen. Utana az lesz a kerdes hogy honnan potoljuk azt az edesvizet amit amugy a hurrikanok hoznak.
  • NEXUS6
    #50
    Az biztos hogy a statisztikával lehet rendesen ijesztgetni a népet.
    Pl hogy a '70-es évek óta mennyivel nöttek a természeti katasztrófák okozta károk. Csak azt is vegyük hozzá hogy azóta 1-2 milliérddal több ember él jelentősen nagyobb beépítettségű területen, meg a vájogviskók is kezdenek kimenni a divatból.
    Amúgy a hír igaz...;)
  • Enkil
    #49
    Ebben az évben nem volt több tájfun földrengés stb mint a múlt évben szal. minden rendben. Legfeljebb az okoz pluszba még pár dolgot, hogy az éghajlati övek változnak vagy odéb csúsznak a felfele növekvő co2 szint miatt.Meg napozni sem lesz valami tök jó mert ma már hamarabb le ég az ember.Igaz pár év múlva már nekünk is szar lesz, mondjuk a pálmafák tök jól mutatnak majd a kertben :)
  • assdf
    #48
    A klimaváltozás vszinüleg akkor is bekövetkezik ha nem teszünk semmit, mint ahogy ez régen is bekövetkezett. (lásd jégkorszak) Egyenlőre nem világos hogy mi milyen mértékben vagyunk felélősek a jelenlegiért, de az valószinünek tünik, hogy az emberi tevékenységek jelentősen felgyorsitják a folyamatokat, illetve számunkra sokkal kedvezőtlenebbé teszik azokat.A természet kiméletlen kizsákmányolása miatt a katasztrófák sokkal nagyobb méreteket tudnak ölteni, mint amit kellene, például ha nem épitenénk be az ártereket, nem lenne akkor probléma az árvizekkel.A klimaváltozás pontos okait senkisem tudja, de egyes elméletek szerint a Föld forgástengelyének dölésszöge időröl-időre néhány fokkal megváltozik, majd visszabillen.
  • NEXUS6
    #47
    Válaszzuk szét a dolgokat.
    Szerintem az senkit nem zavar ha az amik csökkenteni akarják a hurrikánok okozta károkat.
    Az már igen ha ezt más kárára teszik (mert van rá példa hogy hajlamosak ilyet tenni).

    A nyúorlinszi katasztrófát 90%-ban az okozta, hogy a város a tengerszíntje alatt van illetve, hogy a nagy össznemzeti terrorizmus elleni háborúskodásosság miatt elvonták a pénzeket a gátak karbantartásásról, a katasztrófavédelemtől.
    Így tehát simán belefér a képbe az amcsi külpolitika is!

    A klímaváltozás meg úgy kapcsolódik, igaz szintén csak távolról, hogy a kiotói egyezmény aláírását olyan országok sürgették, akik már pár centis átlagos vízszint emelkedés miatt is jelentős veszélynek vannak kitéve.
    Hát most ízelítőt kapott az amerikai politikai vezetés, hogy azok a szegényebb országok miért is sírnak. Meg hogy valszeg ők sem fognak ám kimaradni a mókából!

    Manapság az amerikaiak nagyrésze sem ért egyet a saját megalomán vezetőikkel.
    Ha jól tudom az amerikai álom arról szólt annakidején, hogy minden kisember szabadon megtalálhatja a legnagyobb boldogságot, amit csak ez a Föld nyújtani képes, és nem arról hogy pár nagyember szabadon azt tehet másokkal, amit csak akar!!! Sajnos manapság ez az utóbbi ami Amerikát jellemzi, innen a sok negatív hullám!
  • Ch_Slater
    #46
    hamarosan testközelből is megvizsgálhatják... :)
  • juzosch
    #45
    Ezen gondolkodik sok klímakutató is.
  • Omegared
    #44
    Csak egy kérdés: Több éghajlatkutatással, felmelegedéssel kapcsolatos cikkben, oldalon lehetett látni egy ábrát az üvegházhatással kapcsolatban, ami a föld légkörének széndioxid koncentrációját mutatta több 10000 éven át. Az ábrán az volt látható hogy periodikusan fokozatossan emelkedett majd viszonylag meredeken csökkent a CO2 koncentráció. a Csúcsoknál mindíg erős felmelegedést követett egy egy jégkorszak, majd visszaált a normális éghajlati állapot. A kérdés a következő: Egyáltalán mi (mostani emberek, a világ) tehetünk e a környezeti változásokról, vagy ez valami periodikusan végbemenő "természetes" folyamat? Vagy ha nem természetes, akkor mi idézhette ez elő már megannyiszor a föld történelmében?
  • juzosch
    #43
    Előzzék csak meg nyugodtan, de azt nem akarják. Elég lett volna arrébbbuszoztatni pár embert, és nicsennek bajok. De hogy megváltoztassuk az éghajlatot helyette, az nagyon nem oké.
  • BiroAndras
    #42
    Hibás statisztikából indulsz ki. Nem veszed figyelembe, hogy a hírközlés fejlődése miatt egyre több és részletesebb jelentést kapsz egységnyi természeti katasztrófáról. És azt sem, hogy az emberek létszáma erősen növekszik, tehát egységnyi természeti katasztrófa több embert érint. Ezeket beleszámolva közel sem olyan egyértelmű a dolog.
  • BiroAndras
    #41
    Komolyan nem értem, hogy miért fáj az egyeseknek, hogy egy természeti katasztrófát akarnak megelőzni. A módszereket persze lehet kritizálni, de a céllal mi a baj?
  • cosman
    #40
    Székelyföldről mér nem esik szó (elvileg magyar fórum ez is, de a sok magyar között egyiknek se jutott eszébe...) , de Amerikáról szinte egyfolytában, nem is tudom. Olyan érdekes: Nemrég volt cunami, most földrengés, Romániába és Erdélybe óriási esőzések, ugye ez mind véletlen egybeesés? Ha így haladunk 50 év és mindenhol pusztítani fog valami szörnyűség, aztán már nem lesz népességprobléma... Az ember lehet nem játszhat Istent, de a földet bevetheti. Szóval, ha megint tudnánk harmóniába élni a természettel , Istennel és a természettel alázatosan viselkedni, akkor nem lenne ennyi probléma, nem baj, a Kárpát medence úgyis védett hely...
  • BiroAndras
    #39
    "nem kéne annyira szennyeznünk a bolygónkat és már meg is lenne oldva ezzel a dolog"

    Mért, a szennyzés okozza a hurrikánokat?
  • Roli
    #38
    Ebben teljesen igazad van! most is mi volt? olyan helyre ment a hurrikán, ami 2méterrel a tengerszint alatt van! Ráadásul valami OSB vagy milyen faforgyácslapokból épült házak vannak jórészt! Nem tudom, de egy jó téglaházat nem igen kap fel a szél! esetleg egy deszkával átzúzza a falat! Az ablakokat meg be lehet csinálni a vihar idejére. Vagy minek is költöztek oda? Én nem mennék olyan helyre az biztos!. Las Vegast is futóhomokra építették...
    Majd elindul egyszer
  • Caro
    #37
    A sima bombánál kicsi a tágulás.
    Azért itt nagyon sok köbméter levegőt kell kitágítani.
    Azért írtam az üzemanyagbombát, mert az lökéshullámokat hoz létre.
    Először szív befele, mert összeszedi az égéshez szükséges oxigént. Aztán meg az égés során kitágul az egész, mert hát eléggé magas hőmérsékleten égnek a szénhidrogének, még levegőben is.
  • Matheja
    #36
    jah persze először megfékezik a hurrikánt aztán létrehozzák, utána jöhet a földrengés előidézése stb. stb....
  • Cleawer
    #35
    nono! Mikor a reformkorban átvágták a Tisza kanyarait (gazdasági,és társadalmi okok miatt) akkor is belszóltak a természet rendjébe,kevesebb lett az árvíz ,de azok hamarabb levonultak!Megváltoztatták a folyókörnyéki élővilágot ,!DE! mértékkel(itt gondolok arra hogy nem a szennyezzéssel ,hanem fizikailag).Tehát ott is "istenkedtünk".
    A hurrikán "gyártásról" csak kérdeztem,nembiztos hogy lehetséges is ...

    És szerintem egy kis fejlettebb építkezés kultúra is elkelne ,nem faházak ,hanem tégla ,esetleg betony.

    Ott a házak hurrikántól hurrikánig élnek...