Hunter

Nem gyilkosság okozta Tutankhamon halálát

Tutankhamon fáraó nem lett gyilkosság áldozata, viszont 19 éves korában, nem sokkal halála előtt súlyos lábtörést szenvedett. Ezeket mutatta ki a 3357 éves mumifikált testről egy CT-vizsgálat.

Az egyiptomi régészek által vezetett kutatás, melyben egy svájci és két olasz szakértő is részt vett, 1700 színes képet tanulmányozott át, melyek a két hónappal ezelőtti 15 perces vizsgálat során készültek. Az eredmények minden kétséget kizárnak. "A csapat nem talált bizonyítékot fejre mért csapásra, vagy bármi más gyilkosságra utaló tényezőre" - olvasható Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Legfőbb Tanácsa elnökének kedden közzétett nyilatkozatában. "Nem tudjuk, hogyan halt meg az uralkodó, abban azonban most már biztosak vagyunk, hogy nem gyilkosság áldozata lett. Az ügyet lezártuk, többé nem háborgatjuk a fáraót."

A CT-vizsgálatot megelőzően Tutankhamon sírját egy brit régész, Ronald Harrison nyitotta fel 1968-ban, aki egy röntgenes vizsgálatsorozatot végzett el a múmián. A felvételek egy csontszilánkot mutattak ki a koponyában. Ebből fakad az a spekuláció, mely szerint az ifjú uralkodót egy fejre mért csapással meggyilkolták. A CT-vizsgálat azonban kimutatta, hogy a sérülés a balzsamozási folyamat során következett be, de az sem kizárt hogy a sírt felfedező Carter éles szerszámai a felelősek, melyekkel a fáraó csillogó arany-kék halotti maszkját szedték le a halott arcáról.


A fáraó koponyájának CT-szkenje szerint nem fejre mért ütéstől halt meg

A nyolctagú csapatból hatan is úgy nyilatkoztak, hogy Tutankhamon egy súlyos lábtörés után halt meg. "Bár maga a törés nem lehetett életveszélyes, könnyen lehet hogy elfertőződött" - vélekednek ötoldalas jelentésükben a kutatók. Valóban közel 130 sétapálcát találtak a fáraó mesés kincsei között, melyek alátámasztják azt az elméletet, hogy botra volt szüksége a járáshoz. A csapat tagjai közül többen azt is lehetségesnek, bár elég valószínűtlennek tartják, miszerint a bal combcsont törését a balzsamozók okozhatták.


A gyermekkirály csontváza
"Leszögezhetjük, hogy Tutankhamon körülbelül 1,7 méter magas volt, plusz mínusz néhány centiméter. Csontjai alapján megállapítható, hogy általában jó egészségi állapotnak örvendett. Nincs bizonyítéka alultápláltságnak, vagy gyermekkori betegségnek. Nem zárható ki, hogy természetes halállal halt" - nyilatkozott a Discovery Newsnak Eduard Egarter Vigl, a CT-felvételeket vizsgáló csapat tagja, aki korábban Ötzit is elemezte.

Tutankhamon az ősi Egyiptom legismertebb fáraója volt, nevének jelentése "Amon élő mása". Kilenc éves korában, i.e. 1362-ban foglalta el helyét a trónon, amit egészen i.e. 1352-ig, haláláig uralt. Az egyiptomi királyi családok talán legnagyobbikának, a 18. dinasztiának fáraója volt. "A koponya egyik érdekessége elnyújtott alakja, ami szintén nem betegségből adódott, valószínűleg ez egy örökletes vonás volt a családban. Tutankhamon koponyájával minden rendben volt" - tette hozzá Egarter.

Több elmélet is napvilágot látott korábban, egyikük szerint a fiatal fáraó összezúzta mellkasát, amikor kiesett fogatából, egy másik szerint az uralkodó rendellenes görbülettel rendelkezett gerincében, valamint felső csigolyái össze voltak nőve, azonban a vizsgálat ezeket is kizárta. "Mérgek nyomát sem találtunk a csontokban, ennek ellenére nem zárhatjuk ki teljesen a mérgezés eshetőségét. Összességében halála továbbra is rejtély marad" - mondta Egarter.

"Tutankhamon haláláról szóló elméletek nem többek, mint minden tudományos alapot nélkülöző kiszínezett legendák" - összegzett a legelismertebb olasz egyiptológus, Sergio Donadoni. "Zahi Hawassnak teljesen igaza volt, amikor úgy döntött, hogy elvégezteti a CT-letapogatást. Ez végre tudományos keretek közé tereli a gyermek király történetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jana6 #28
    A piramisok körüli kérdések igen érdekfeszítőek....... különös még is hogy nem tudhatunk semmit igazán róluk. Azt írják róluk béna könyvekben, hogy emberek valóságos hadát dolgoztatták mire felépítették a fáraó dicsőségére azokat, hogy aztán ott eltemethessék őket? - hűha - Ahhoz képest sokkal nagyobb érdeklődést mutatnak a monumentális alkotások iránt azok akik valószínűleg nagyobb bepillantást nyerhetnek a dolgok mögé..... Louvre - üvegpiramis - és más érdekes "korunkbeli" alkotások példájával élve
  • HUmanEmber41st #27
    Inkább meséljék már el, mit találtak még a piramisokban, amiről az "átlagembereknek" nem szabad tudniuk..
    És honnét tudtak a piramis hatásról ???
    És még sok másik kérdés...megválaszolatlanul
  • Sub #26
    faszért kell háborgatni a halottakat???
    Kitúrják, vizsgálják és ez a konklúzió:
    "...Összességében halála továbbra is rejtély marad"
  • HuHa #25
    OK elsiklotta ma mondat felett mostmár békénhagyják...azt hiszem ez a leghelyesebb, RIP
  • HuHa #24
    Meghalt. És? Minek kell gyalázni annak a szerencsétlennek a holttestét...Ha kiderül lenyelt egy fogpiszkálót és megfulladt, akkor se lesz komplett képünk az ókori Egyiptomról.
  • Jilly #23
    Szerintem az egyik papja kilökte a kezéből a botot!
  • Alfa Of NS #22
    Valszeg ongyilkos lett. Haromaszor hatbalotte magat ijjal.
  • Kis-Bob #21
    Igen, tudom, de abban sem sok extra van, miovel a cuccok nagyrészét az Egyiptomi Múzeumba vitték. De azok alég faszák
  • Balumann #20
    Ezekből a leletekből most kizárhatattak 1-2 dolgot, de több millió lehetőség van a halálra...
    Na mindegy, majd később...
  • Zsoldos #19
    Nem fejre mert utestol halt meg, tehat nem volt gyilkossag. Ez milyen kovetkeztetes mar:) Nagy tudosok lehetnek