Hunter

Tutankhamon halálának körülményeit vizsgálják

Egyiptom szeretné megtudni, hogyan halt meg a több mint 3000 évvel ezelőtt uralkodó Tutankhamon, ezért múmiáját röntgenvizsgálatnak kívánják alávetni.

A tizenéves korában elhunyt fáraó testét az 1922-ben felfedezett sírkamrájából fogják átszállítani Kairóba a vizsgálatokra, ami megválaszolhatja a régóta fennálló kérdést, miszerint természetes halállal halt-e vagy gyilkosság áldozata lett az egyik leghíresebb fáraó. "Tudni fogunk minden betegségről és sérülésről, amit elszenvedhetett, valamint megállapíthatjuk pontos korát, továbbá választ tudunk majd adni arra a kérdésre is, hogy természetes halál végzett-e vele vagy megölték" - nyilatkozott a vizsgálatról Zahi Hawass, Egyiptom régészeti vezetője. A múmiát november végén szállítják át CAT-letapogatásra, ami képes háromdimenziós röntgenfelvételek készítésére is. A vizsgálat eredményei az év végére várhatók.


Tutankhamon Luxor völgyében fekvő sírkamrájában megtalált kincseit - melyek közt szerepel egy csodálatos arany halotti maszk, ami a múmia fejét takarta - egy brit régész, Howard Carter tárta fel, és a Kairó Múzeumban tekinthetők meg. A fáraó mumifikált maradványai azonban a sírkamrában maradtak egy kő szarkofágban. A régészek 1968-ban nyitották fel utoljára, ekkor egy röntgenvizsgálat egy csontszilánkot mutatott ki a koponyájában.

Ez számos spekulációt robbantott ki, melyek szerint fúvócsővel fejbe lőhették az uralkodót, fő gyanúsítottként főpapját illetve hadvezérét tartják számon. "Senki sem látta a múmiát 1968 óta" - tette hozzá Hawass. A háromdimenziós röntgen pontosan ki fogja mutatni, hogy a fent említett csontszilánk lövés eredménye-e vagy sem, mondta Brando Qulici, a kutatást szponzoráló National Geographic egyik filmese.


Hawass elmondta, hogy Tutankhamon múmiáját csúnyán összevagdosták Carter expedíciója során, amikor is szerszámokkal eltávolították az arany halotti maszkot a testről, mivel a maszkot gyantával szorosan rögzítették. Ez azonban nem fogja hátráltatni a kutatást. "Esetünkben úgyis a csontokat fogjuk vizsgálni, ha kell egyenként is" - mondta. Hawass szeretné, ha Tutankhamon múmiája visszakerülne sírkamrájába a kutatás végeztével.

A fáraót sírkamrája felfedezése óta rejtély övezi. A Cartert finanszírozó Lord Carnarvon és azok a régészek és munkások, akik elsőként léptek be a sírba nem sokkal később egy fertőzött moszkitócsípéstől meghaltak. Az újságok akkoriban arról cikkeztek, hogy Carter elszabadította a fáraó átkát, ez okozta a felfedezéssel kapcsolatban állók halálát. A tudósok szerint egy a sírkamrában szunnyadó kórokozó ölhette meg a brit arisztokratát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #21
    Zippofci! Minden napra 1 ilyet pls!!!
  • zippofcy #20
    Tutankhamon gyilkosát forrónyomon keresi a magyar rendőrség. Megbízható források szerint magasrangú nyomozók a gyilkos megtalálásának esélyét valahová a Fenyő gyilkosság elkövetőjének, illetve a Móri Mészárosok megtalálása közzé teszik.
    "Amennyiben nem sikerül találnunk egy gyanúsítottat sem, addig vádolunk meg vele boldog-boldogtalant míg valaki csak bevallja" - nyilatkozta név nélkül a rendőrség egyik vezetője.
    Meg nem erősített hírek szerint a Kennedy gyilkosság ügyében is forró nyomon üti a tettes nyomát a Magyar Rendőrség.
    "Eredményességi mutatóinkat nagymértékben fellendítené amennyiben az Alkotmánybíróság engedélyezné a spanyolcsizma használatát - annál is inkább mivel egyre szűkösebb anyagi kereteink más eszközök igénybevételét már nem igazán engedik meg" - tette még hozzá a szakember. Szakértők szerint a büntetés egyik célja, nevezetesen a bűnvisszatartás megvalósulása nem függ attól hogy a valódi tettes kerül-e megvádolásra illetve elítélésre. "A közbiztonság megítélésében csak a bűnüldözés eredményességi mutatói számítanak, a tettes valódi személye nem bír jelentőséggel"
  • Astaroth #19
    Bocsánat!
  • Zocsi #18
    Vírus nem lehet, mert a vírusok gazdaszervezet nélkül rövid időn belül elpusztulnak; nem úgy, mint a baktériumok, melyek betokozódva képesek évezredeket és "átaludni".
  • Inquisitor #17
    Impozáns ez az 1110KG-os arany szarkofág :D
    Nekem tuti nem lesz ilyen ;)
  • Astaroth #16
    Persze mindenkinek a saját hite szerint!
  • Astaroth #15
    A virus csak "eszköz"a halálhoz.
  • Pakosz #14
    Ez nem atok! Tudniillik ugyanis hogy a piramisban levo levego nem szellozik mar vagy 3000 eve ugye, es kimutattak hogy ebben a legterben mar kulombozo agressziv, a szervezetre roncsolo hatassal levo gombak vannnak jelen...
  • Astaroth #13
    Egyébként is túl sok a rejtély az egyptomi kultúrában,hogy ezzel bacilus elmélettel megnyugtassanak.
  • Astaroth #12
    Átok az átok.Mindegy hogy mi a halál oka...a régészek büntetést kaptak mert rossz fába vágták a fejszéjüket.A sors hatalma.