87
 • szombi
  #87
  A Vénuszon csak meg kell kötni a szén-dioxidot!
  Ahogy az ősi növények annak idején tették nálunk!
  Amúgy van víz, csak mind a légkörben: ott legalább van légkör, ez a fontos!
  A Nap energiájával fokozatosan ki lehet vonni a szenet a légkörből, és oxigén szabadul fel.
  Ezt csinálják nálunk a fotoszintetizáló növények.
  Mesterséges fotoszintetizáló eszközt kellene telepíteni/ledobni a Vénuszra, pár száz év alatt elviselhetővé válik a légkör.
 • plamex
  #86
  Probáljuk meg ... aztán majd lesz valami :)
  Egy probat meger ez az üveghazas dolog szerintem.
  Legalabb pár ezer év mulva barátságosabb lesz a Mars.

  dez ... haxoror ... akkor mos mi a [email protected] vitatkoztok ?
  Mindenkinek localisan kell tennie azert hogy a kornyezete tisztabb legyen... de a fejlodes ettol meg nem allhat meg ... sot : A fejlett környezetbarát technológiáknak mindenképpen le kell váltani a mai technikákat. Erre kell töreketni és nem a zsebünket tömni csak.
 • Hedgehunter #85
  A marsi olimpia jol fog kinezni!!! vagy 20 meteres rudugras, sulyemeles 600 kilo szakitasban diszkoszvetes 300 meter. Vajon futni is gyorsabban fogunk? Persze csak az elso par olimpia lesz izgi, mert utana atalukulunk ugyis valami mas lennye(remelhetoleg ufo)! Kevesebb sulyadot kell a fizetni a kocsik utan is es meg millio elonye van ott elni!!:)))))
 • Skiper
  #84
  ja.
  amúgy marhaság az egész. éppúgy nincs értelme védeni, mint szennyezni a környezetet. ígyis-úgyis megoldódik minden, ha másképp nem, elpusztul az ember. és akkor nyugi lesz.
 • dez
  #83
  Persze lényeges különbség a Mars kihűlt magocskája... Hacsak nem fedezzük fel, hogyan lehet újra begyújtani (az se holnap lesz), a Mars egy sokkal szánalmasabb hely lesz, mint a Föld.
 • dez
  #82
  Ja, elsőhöz: vagy éppen itt van a Mars... Valahogy nem úgy tűnik, hogy magától ki akar alakulni rajta egy bioszféra... (Újra, vagy egyátalán.)

  Rossz esetben (totális összeomlás után) a Földön is úgy eltolódhatnak a "paraméterek", hogy baktériumokon kívül más nem él meg.
 • dez
  #81
  Senki sem mondta, hogy nem kell megpróbálni. Csak az a kérdés, nem értékeli-e túl az ember a képességeit, tudását, lehetőségeit. (De...) És hogy mennyire reális lehetőség, miközben elhanyagolja, amit itt valójában tehetne.
 • dez
  #80
  "Ez így igaz és mivel megvannak a hozzá való körülmények sőt egy esetleges atomháború után IS meglennének ezért nem kell emiatt pánikolni."

  Érdekes hozzáállás: nem számít semmi, hiszem majd úgyis újra kialakul minden.. De azért arra is gondolj, hogy ezt az ember gondolja (pillanatnyilag) így. Teória. Kiderülhet még, hogy valamilyen oknál fogva mégsem így van. Mellesleg, pl. egy erősen radioaktív környezet nem igazán kedvez a magasabb rendű létformáknak.

  "Számomra az emberiség az első és minden más csak az után következik."

  Ez így nem jelent semmit. Az emberiség túlélésére gondolsz? Emberhez méltó környezetben való túlélésére? Vagy "emberhez méltó" rövid távú kiélvezésére az elhanyagolt következmények által okozott lerövidült faj-életútnak? Nem mindegy...

  "Mágneses pajzs -> a légkört nem nyírja ki a napszél"

  Nyílván nem így értettem (ezt az ovodások is tudják), hanem ellenkező irányból. :p Azaz erre:

  "Ha a Marson volt is valaha élet akkor azt pont a természet írtotta ki amikor hazavágta a bolygó mágneses pajzsát."

  Természet nem= sors (vagy ami tetszik helyette)... :p
 • Akuma
  #79
  nem filozofálni kell, hogy mihez nincs az embernek joga, hanem a tényekhez viszonyodni
  a Föld légköre napról napra rosszabbodik, ezt hosszútávon is maximum csak lassítani lehet, de megállítani nem
  ha van lehetőség egy másik bolygót számunkra életképessé tenni, akkor meg kell próbálni mindent
  nem a pusztító lenne kivételesen az ember, hanem a teremtő
  ha pusztít is a mai géntechnológiával visszanyerhetőek az elveszett egyszerűbb élőlények, főleg néhány 100 év múlva amikor már pont elérné a Mars a megfelelő hőméréskletet...
 • Kutuvoz
  #78
  ""Egyébként mi köze van a Mars mágneses pajzsának az esetleges egykori élővilághoz?"

  Mágneses pajzs -> a légkört nem nyírja ki a napszél"

  Igen, ha volt élővilág és azt nem valami globális katasztrófa (Pl.: üstökös, meteor) pusztította volna ki, akkor a légkör elvesztése biztosan megtette volna.
 • haxoror
  #77
  "Az evolúció is csak akkor tud kitermelni valamit, ha megvannak hozzá a megfelelő körülmények."

  Ez így igaz és mivel megvannak a hozzá való körülmények sőt egy esetleges atomháború után IS meglennének ezért nem kell emiatt pánikolni.

  "Nem csodálom, hogy nyilván sem magadat, sem az emberiséget, sem a jelenlegi (röpke évmilliók alatt kialakult) élővilágot, sőt, magát az életet sem becsülöd sokra. Így vezet a kő materializmus a pusztuláshoz."

  Számomra az emberiség az első és minden más csak az után következik.

  "Egyébként mi köze van a Mars mágneses pajzsának az esetleges egykori élővilághoz?"

  Mágneses pajzs -> a légkört nem nyírja ki a napszél
 • HUmanEmber41st
  #76
  Ha végigmész 1 magyar város utcáin, mit látsz ?
  Szél/kóbor kutyák által szétszórt szemetet, cigarettacsikket, az öreg autók alatt szétfolyó olajtócsákat.
  Nyugatra én ilyet nem tapasztaltam.
  Minden hozzáállás kérdése.
  Vannak, akik megvonják a vállukat és szarnak az egészre (sör, TV meccs, kocsma)
  Vannak, akik megpróbálnak tenni ellene. Ennek 2 módja van: összeszedik a szemetet, és odadobják a szomszédhoz/erdőbe/tengerbe
  -vagy rendes szeméttárolót építenek
  Minden hozzáállás kérdése. Ha nem vesz a kormány minden évben 10 új luxus Mercit/BMW-t, hanem a polgárokra költi a pénzt, annak meg lesz a látszata.
  Meg ha a TVben nem tampont és mosóport reklámoznának, hanem megpróbálnák a propaganda eszközeivel átfordítani az emberek gondolkodását. Szerintem alapvetően senki sem szeret disznóólban lakni.
  Ezt globálisan (az egész Földre) értem, nem csak 1 magyar városra..
  Persze akinek ennek ellenére tetszik a tönkretett/megnyomorított környezet, az költözzön ki a szibériai olajmezőkre.. Hatalmas területeken a földre kifolyik az olaj, megyényi területeken rendes olajmocsár keletkezett.. vagy a sivatagba... vagy valami nagyvárosba, ha zavarják a növények és az állatok, meg a tiszta ívóvíz, és a belélegezhető levegő...
  Vagy ezeket az embereket kilőni a Marsra, aztán ott "terraformálhatnának" annyit, amennyit akarnak..
 • dez
  #75
  A kettő lehet egy és ugyanaz. Mellesleg, nem minden ember egyforma.
 • lokko
  #74
  dez a különbség az hogy én az emberiséget az természet csúcstermékének tartom, míg te egy romboló szemétkupacnak.
 • dez
  #73
  Az evolúció is csak akkor tud kitermelni valamit, ha megvannak hozzá a megfelelő körülmények.

  Nem csodálom, hogy nyilván sem magadat, sem az emberiséget, sem a jelenlegi (röpke évmilliók alatt kialakult) élővilágot, sőt, magát az életet sem becsülöd sokra. Így vezet a kő materializmus a pusztuláshoz.

  Még jó, hogy egyesek meg féltik ezeket az olyanoktól, mint pl. te. De a Gaiás kommentet ne nekem címezd.

  Egyébként mi köze van a Mars mágneses pajzsának az esetleges egykori élővilághoz?
 • Tetsuo
  #72
  Így van. De én az emberiség céljáról, vagyis az optimális környezetéről beszéltem és nem a teljes bioszféráról. Lokkóval szemben én egyfajta Gaia-rendről beszéltem. Aminek nem feltétlenül kell h része legyen az Ember, de a mi célunk meg az. :)
  Itt hasonló dolgokat írtam mint Te. :) Dezzel is 1et értek (általában).
  A legtöbben csak egymás mellett beszélünk, ami nem baj kicsit más szemszögből láttatja a témát. :)
 • haxoror
  #71
  "az rettentő sok idő lesz"

  És ez miért probléma?

  Gondolom nem mondok újat de az "Isten készre teremtette a világot" sztori enyhén télapó kategória, ami ma a Földön van az kvázi a semmiből nőtte ki magát és az égvilágon semmi okát nem látom annak hogy az evolúció ne tudná újra kitermelni a magasabb rendű fajokat pláne azért nem mert még méterrekkel a felszín alatt is csak úgy hemzseg az élet és nem egy félmarék egysejtűnek kell túlélnie mindent mint ahogy az először volt annak idején. Ha a Marson volt is valaha élet akkor azt pont a természet írtotta ki amikor hazavágta a bolygó mágneses pajzsát.

  Én meg azokat a fazonokat nem bírom akik állandóan görcsölnek meg sírnak és a legszívesebben azt látnák ha az emberi faj simán kipusztulna hogy Gaiának jó legyen

 • dez
  #70
  hibája = hiányában nem :)
 • dez
  #69
  Egy érdekes dolog ehhez: mi ugye elfogyaszjuk itt az olajkészletek nagy részét, ami évmilliók alatt jött létre. Ha eltűnünk, és marad utánunk még valami élhető, és esetleg kialakul egy másik értelmes faj, hát az olajat azt hanyagolniuk kell majd... Legalábbis pár millió éven belül. Lehet, hogy ők a köv. lépcsőfok...? (Remélem, ez csak filozófiai kérdés marad..)
 • dez
  #68
  Aha, csak épp, ha kipusztulnak a magasabb rendű állatok és növények, az rettentő sok idő lesz, amíg újra kialakulnak. Ha egyátalán kialakulnak (ehhez megfelelő körülmények hibája), és nem válik az egész Föld - önszabályozó bioszféra nélkül - olyan kihalt sivataggá, mint pl. a Mars.

  Hát tudod, eddig sem nagyon kedveltem a TV előtt tunnyadó, sört szlopáló, mindent leszaró fazonokat, most már legalább van rá okom is..
 • haxy
  #67
  A dolog érdekesége, hogy lakhatóvá teni a marsot?
  ja persze! A földet meg lakhatatlaná?
  Igy is a Földön okozot károkért Gájjá kinyir minket. A marsi Gájjá vajon mit csinálna velünk?
 • Megamanó
  #66
  Mint ha a DOOM kerettörténetét olvastam volna:) Mármint a 3. részében vmi hasonlót nyomatnak a videókon:)
 • ZSOOLT2
  #65
  A terraformálás és az üvegházgázok légkörbe juttatása között van egy "kis" különbség, ha a Marson megfelelő lesz a hőmérséklet, és víz, akkor is kell oxigén és nitrogén, hogy egyáltalán tudjunk levegőtvenni...
  Volt Kb. tíz éve egy Bioszféra2 nevű kísérlet, amikor megpróbáltak egy "mini Földet" teremteni, de befuccsolt, mert egy idő után elfogyott az oxigén, később kiderűlt, hugy a talajban élő baktériumok miatt fogyott el. Egyszerűen a saját bolygónkról nem tudunk annyit, hogy egy másik bolygót terraformáljunk
 • haxoror
  #64
  "Az embernek, amíg van ember, megállni nem lehet"
  Ady Endre
 • haxoror
  #63
  Az egyetlen igazi veszély a természetre az lenne ha az emberiség teljesen sterilizálná a bolygót (ez a mostani tudásunkkal még ha akarnánk se lenne lehetséges), bármilyen más okozott kárt idővel regenerálni tud a Föld szóval mi csak aggódjunk a saját jövőnkért, ha a tengerimalacok fejlődtek volna uralkodó fajjá akkor most ők szarnának minden másra és ők szipolyoznák ki a világot ezerrel.
 • valamit
  #62
  "Ahhoz, hogy cselekdjünk nem kell a remény, ahhoz, hogy kitartsunk nem kell a siker" - William of Orange (magyar töri könyvekbe szegény Orániai lett, azt' nehéz is megérteni, hogy mér' a Narancs a hollandok nemzeti színe:) ), nekem meg pl. ez tetszik (bár nem kicsit lehetne partizán/forradalmár/reformer sőt itthon akár ellenforradalmár szöveg:) ), nade, azt hiszem ez itt most UFF vagy OFF, vagy mi:)
 • Ahhoj
  #61
  mármint Madách? :)
  ahogy érzed :)
  szar is lenne ha mindenki ugyanazokat szeretné, ugyanazokkal a gondolatokkal szimpatizálna, stb :)
 • dez
  #60
  Hát azt hiszem, nem lesz a kedvencem.
 • Ahhoj
  #59
  "Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha,
  Remény, csalódás, küzdelem, bukás,
  Sírig tartó nagy versenyfutás.
  Keresni mindig a jót, a szépet,
  S meg nem találni, - ez az élet."
  (Madách)

  De nekem még jobban tetszik:

  "A cél halál,
  az élet küzdelem,
  s az élet célja a küzdés maga"
  (Madách)
 • Ahhoj
  #58
  rotfl, így így, úgy látom te érted a lényeget :DDD
 • dez
  #57
  Nem csak táplálkozunk (+lélegzünk) és örülünk a természetnek, hanem ennél sokkal szorosabb és összetettebb kapcsolatunk van vele, mindenféle szinten.
 • Tetsuo
  #56
  Ez így van, de előre azt sem tudjuk mi értelme az életnek, s az emberiség céja talán az lehet h életben maradjunk (mármint a faj) s örökítsük tudásunkat (erre épül legalábbis minden társadalom), s ehhez el szeretnénk kerülni olyan evolúciós apróságokat h kihaljunk, ill a környezetünk amiből táplálkozunk (s aminek örülünk) kipusztuljon. Tehát célunk a saját fajunk optimális környezetét megteremteni, aminek még (sokáig) része egyéb fajok, tiszta levegő, tiszta víz, tiszta talaj..
 • dez
  #55
  Azért majd beszélgess el erről néhány biológussal... Nyílván a nagy változások nagy átalakulásokat idéznek elő, de hosszabb "nyugalmas" időszakok alatt beáll egy egyensúlyi állapot. Egyébként a földi, viszonylag optimális hőmérséklet, légköri gáz-összetétel, talaj-minőség, stb. is a bioszféra belső szabályozási rendszerének következménye.
 • Tetsuo
  #54
  Majdnem igazad van, de.
  Az iparosodás olyan nagyságrendekkel változtatott a Föld ökológiai rendszerfolyamatain, mint eleddig kevés esemény (A 65Mévvel ezelőtti tömeges fajkipusztulás is kisebb hatású) és ami a problem hogy ez folytatódik, sőt sok rendszerbefolyásoló folyamat paraméterei exponenciálisan nőnek.
  Az ezzel foglakozó tudósok többsége szerint ez végzetes lehet.. Nna ez a gond.
 • Kutuvoz
  #53
  A Mars magja azért nem mozog, mert nem tud. Ki van hűlve. (Ha jól tudom)
 • lokko
  #52
  az emberi fantázia sokmindent lehetségessé tehet. Ha megértjük a nagy nyomású fémek áramlástanát, talán találunk rá módot, hogy megadjuk a kezdőlökést a mars magjának, hogy újra generálja a mágneses mezőt, de jelenleg ott tartunk hogy azt sem tudjuk hogy mikor és hogyan fog lejátszódni a delej itt a földön, a kaotikus jelenségekkel még hadilábon áll a tudomány.
 • lokko
  #51
  dez a természetben nincs rend, nincs egyensúly, és nem is volt soha, ezért haltak ki fajok régebben is, és ezért alakultak ki újak, a körülmények mindig változtak, mindig voltak evolúciós "felfedezések", amik fajok tömegét tették hirtelen elavulttá, voltak és lesznek még kozmikus katasztrófák, delej, légkörváltozás stb ... az emberiség létét is fel lehetfogni ilyen természetes változásnak (katasztrófának :D), az élet meg eléggé makacs és kiszámíthatatlan káosz ...
 • liberty2
  #50
  Ez mind szép és jó, csak először jussunk már el arra a kib*szott bolygóra. Ha már ott vagyunk és vittünk magunkat 1 "házat" és egy olyan "kis" gépet ami az ottani légkört átalakítja olyanná mint a földi légkör, akkor gondolkozzunk üvegházon, meg mindenféle egyeben.
 • GABOR16
  #49
  Viszunk egy jónagy elektromágnest, és párezer kilóméternyi napcellát, nameg egy fúrót, hogy betegyük a bólygó közepébe a mágnest, mert akkor egyenetesen eloszlik a mágneses mező.
  És már nem is lesz anyira káros az a napsugár :p .
 • haxoror
  #48
  Ezért kell sok hideg sört vinni, kell a francnak víz :P
  Mivan, ti nem néztek sci-fiket? Az emberiségnek meg kell hódítania a világegyetemet, ez benne van a munkaköri leírásunkban :)