Hunter

Baktériumokban készíthetik az optikai számítógépeket

Mikrobákban készülhetnek az optikai számítógépek új generációjának alkatrészei, miután lezajlott az első sikeres kísérlet, mely során félvezető kristályokat növesztettek egy baktérium belsejében.

A technika végleges változata olyan eszközöket eredményezhet a baktériumok közreműködésével, mint tranzisztorok vagy fénykibocsátó diódák, melyek mindössze néhány nanométer átmérőjűek, állítják az eredményt elérő kutatók. Ilyen parányi LED-ekre lesz szükség a fény előállítására a tervezett ultragyors mikrochipekben, melyek az elektromos helyett optikai jeleket fognak használni az adatok feldolgozásához. A LED-ek alakjának, méretének és kristályszerkezetének kontrollálása létfontosságú, mivel ezeken az arányokon már a kvantum fizikai hatások is belépnek a képbe. Ezek a hatások képesek finoman befolyásolni, vagy akár észlelhetetlenné tenni a nanokristályok által kibocsátott fény hullámhosszát, ezért a kutatók a biológiához fordultak a fizikai tulajdonságok feletti felügyelet érdekében.

Brent Iverson és munkatársai az austini Texas Egyetemen kíváncsiak voltak vajon sikerülne-e előállítaniuk egy félvezető kristályt egy egyszerű E.coli baktériumban, azáltal hogy ráveszik a szükséges hozzávalók, mint különálló ionok elfogyasztására a baktérium természetes ionszállító rendszerei használatával. Ezért elhelyeztek egy E.coli tenyészetet egy kadmium klorid oldatban majd nátrium szulfidot adtak hozzá. A baktérium valóban felvette a kadmium és a szulfid ionokat, melyek reakcióba lépve a mikrobák belsejében félvezető kadmium szulfid nanokristályokat hoztak létre.

Egy átlagos baktérium körülbelül 10 000 nanokristályt állított elő, melyek méretben 2 és 5 nanométer között váltakoztak, ez megközelítőleg 25000-szer véknyabb egy emberi hajszálnál. A kutatóknak azonban még fel kell fedezniük, mi befolyásolja a kristályok méretét, illetve mi akadályozza meg őket abban, hogy 5 nanométernél nagyobbra nőjenek. A végcél az egyforma méretű kristályok létrehozása, melyek ezután már alkalmazhatók lennének az optikai chipekben.

Mindazonáltal többen szkeptikusan figyelik a texasi csapat ténykedését, ilyen például Dennis Winge, a Utah Egyetem tudósa, aki maga is végzett hasonló kísérleteket növényi és élesztő sejtekkel és miután beazonosította a kristály méretéért felelős anyag mibenlétét, kénytelen volt megállapítani, hogy rendkívül nehéz irányítani a kristályformálódást.

Iverson még keresi ezt az anyagot az E.coli esetében. A baktériumot nagyon könnyű laboratóriumban kitenyészteni és manipulálni, ezért reméli, hogy ha egyszer ráakad a titok nyitjára, akkor már jóval gyorsabb előrehaladást tud elérni, mint tudóstársai a növényi vagy élesztő sejtjeikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]PAStheLoD #9
  az a quantum nagyon kicsi ám .. szóval nagyon kicsi sebességet jelent ?
 • [HUN]PAStheLoD #8
  Akkor egész jól emlékeztem a 6x os szorzóra ;]
 • Sadist #7
  Erről a Mindentudás Egyetemén hallottam. A szem függőleges és vízszintes írányban is 2,5X nagyobb felbontásra lenne képes, így összesen 6,25X több idegsejt látná ugyanazt a képet.
 • IMYke2.0.0.0 #6
  Quantum PC. A szó legszorosabb értelmében quantum sebesség.

  -----------------------------------------
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Első számú honlap
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Második számú honlap
  -----------------------------------------
 • HUmanEmber41st #5
  "kristályszerkezetének kontrollálása létfontosságú, mivel ezeken az arányokon már a kvantum fizikai hatások is belépnek a képbe"

  megint 1 lépéssel közelebb (mihez is ?)
 • M2 #4
  Mikrobákban készül a Mikrobi!?
 • [HUN]PAStheLoD #3
  Sztem látható lenne, ha esetleg pont belenéznél egy ilyen led-be , talán! De biztos zárt tokban lesz az egész microchip, hisz különben bezavarna a külvilág fénye.. más kérdés , hogy olyan vékony fénysugarat bocsájt ki , amit talán az emberi szem receptorai fel se fognak érdemben. Egyszer volt itt egy cikk SG-n a szuperlátásról .. vagy lehet hogy nem itt , de ott a lézerprof arról nyilatkozott, hogy az emberi szem nem tökéletes lencse, és ezeket a hibákat az agy korrigálja , de ez a "felbontás" kárára megy .. ha lézerrel szép kerekre csiszatolnák a szemünket , akkor 6szor joban látnánk..
 • citkar #2
  "ezt az optikai hatást emberi szemmel lehet e majd érzékelni"
  ezt pontosan nem értem,nem látni kell ezeket,hanem itt már inkább csak számokkal dolgoznak,kisebb több fér el itt meg ott,s alkalmas lesz jeleket leadni majd a jövő számítógépeiben...de látni?
 • Scape #1
  Én annyira nem vagyok jártas a fizikában így csak gratulálni tudok nekik. Csak kérdem én, hogy ezt az optikai hatást emberi szemmel lehet e majd érzékelni
  "megközelítőleg 25000-szer véknyabb egy emberi hajszálnál"