Hunter

Betegségeket okozhatnak a számítógép-alkatrészek

"Mérgező port" fedeztek fel a számítógépek processzoraiban és a monitorokban, melyek nemzési és neurológiai rendellenességekhez kapcsolódó vegyi anyagokat tartalmaznak, állítja egy környezetvédelmi csoportok által készített új tanulmány.

A Silicon Valley Toxic Coalition, a Computer TakeBack Campaign és a Clean Production Action által közzétett felmérés szerint egy tűzveszélyességet csökkentő vegyi anyag van az otthon és az irodákban gyakorta használt eszközök felületén. Az elektronikai cégek a hetvenes években kezdték meg a polibromid-difenil-éter (PBDE) és más tűzveszélyességet csökkentő anyagok alkalmazását, hangoztatva, hogy a tűz kialakulását meggátló toxinok nem képesek kiszabadulni a műanyag burkolat alól.

"Nagy meglepetés lesz ez mindenkinek, aki számítógépet használ" - mondta Ted Smith, a Toxics Coalition igazgatója. "Ki vagyunk szolgáltatva a vegyi iparnak, akik továbbra is használják anyagaikat, melyek hatással vannak az emberekre és más fajokra." A kutatás nyolc amerikai állam több tucat számítógépéből gyűjtött pormintákat, beleértve egyetemek számítógépes laborjait, a törvényhozás hivatalait és gyerekeknek szánt interaktív monitorokat is. A tűzgátlók három veszélyesnek ítélt típusát tesztelték.


A penta- és oktabromid-difenilt az év végére vonják ki a kereskedelemből. A környezetvédelmi csoportok emellett a deka-bromid-difenil betiltását is követelik a törvényhozástól. A PBDE számos tanulmány szerint agykárosodást okozott a laboratóriumi egereknél. A tudósok még nem vontak közvetlen összefüggést a PBDE és a rendellenességek között. Többek közt a Kalifornia Egyetem kutatói is tanulmányozzák a lehetséges kapcsolatokat a tűzgátlók és az autizmus között, azonban az eredményekre még éveket kell várni.

Az új tanulmányt ellenőrző független kutatók szerint több bizonyítékra van szükség, mielőtt betiltanának egy olyan anyagot, amely életeket menthet, ugyanakkor nincs ismert módszer a PBDE por eltávolítására, ezért a különleges törlők vagy spray-k nem csökkentik a kémiai kiszűrődést. "A porban mért szint elegendő a vészharang megkongatásához, azonban vészhelyzet kialakításához kevés" - mondta Dr. Gina Solomon, a Nemzeti Erőforrás Védelmi Tanács vezető tudósa és a Kalifornia Egyetem orvos professzora. "Az irodámban is egy régi monitor előtt ülök, de nem szándékozom kidobni, de ha veszek egy újat az egészen biztos, hogy abban már nem lesznek ilyen vegyi anyagok."

Az elektronikai ipar az európai országok tiltásai hatására a kilencvenes évek vége óta csökkenti, illetve vonja ki a PBDE tűzgátlókat. A Dell és számos nagy számítógép gyártó továbbra is alkalmaz egy PBDE-hez köthető tűzgátlót az alaplapokban, valamint ólmot, higanyt és más mérgező anyagokat a CPU-kban és a monitorokban. Azonban a Dell az Apple-lel és több más társasággal együtt 2002-ben befejezte a PBDE-k használatát. "Az emberek megbízhatnak új számítógépeikben" - nyilatkozott Bryant Hilton, a Dell szóvivője. "Sokat dolgoztunk a beszállítóinkkal, és minden termékünknél megköveteljük az alapos vizsgálatokat, a tűzgátlókra pedig különösen nagy figyelmet szenteltünk és szentelünk a továbbiakban is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coder #49
    Ha bekerül ez az anyag a levegőbe a porral, akkor tök mind1, hogy a gép előtt ülsz-e vagy sem.

    Az újrahasznosítás meg jópofa dolog, de egy számítógépet újrahasznosítani jóval többe kerül mint újat építeni. Ezért van, hogy pl. USA-ból konténer számra érkeztek az ott leselejtezett gépek fillérekért a hátrányosabb gazdasági helyzetű országokba, pl. ide is régebben. Ráadásul az újrahasznosítás nem gátolja meg hogy ne kerüljenek ki ezek az anyagok a természetbe.

    Egyébként szerintem egy karalábéból amit megeszünk több mérgező anyag jut a szervezetünkbe mint egy számítógépből :) De nembaj, legyünk jó fogyasztók, cseréljük le a gépeinket újabbakra, tűzveszelyesebbekre! :)
  • Praetor #42
    Mennyivel jobb megoldás lenne, ha olyan elektronikai termékeket gyártanának, ami nem mérgező, és biológiailag káros hatása sincs. Hm?
    Ahelyett, hogy leszokunk a számitógépről...
  • Piscator #41
    Sok kicsi sokra megy.
    Valamennyire olyan is, mint a drog: persze, egy adagtól nem halsz meg feltétlen, de orosz rulett, ki mikor meddig mennyire mire érzékeny, mi az, amitől bedurran egyszercsak.
    És még az eletroszmog hatását se kell lebecsülni, bár pánikot se szabad generálni ebből az egészből.
    Józanan, mértékkel kell a gépezést is, mint mindent.
  • Piscator #40
    Ha belegondolok, a most már múlt század második felében mennyire megemelkedett a rák, allergia, és még ki tudja milyen betegségek száma, nem indokolatlan az aggodalom.
    Hol van a fa számítógép? :)
  • deep #20
    BULLSHIT!Ennyi erővel végigvehetnénk az emberiség összes használati tárgyát, mert szvsz manapság gyakorlatilag nem gyártanak olyan dolgokat, melyeknek ne lenne legalább egy komponensük halálos méreg...Ha levegőt veszel, az is mérgező.Pláne itt pesten ;)
  • The Garrett #19
    sz.tem volt az 2 is éd akkor már nem mondtam hülyeséget :D
  • ollie #18
    Ja de kár!!! Mostantól akkor nem ehetek processzort????
  • Mice #14
    szerintem a tengeri szivacs is jó ötlet lenne:)
  • traXion #10
    Mert már 200 éve van számítógép? Ezt te se gondolhatod komolyan.
  • Gabest #7
    Az is kérdés, hogy egy ilyen anyag betíltása hány évvel veti vissza valamilyen betegség ellenszerének a felfedezését, mert nem lehetett egy új számítógépet úgy megépíteni, ahogy tervezték.