• Tetsuo
    #19
    Kis off:
    A Föld élővilága egy olyan önfenntartó rendszer amely nagyon extrém (fizikai, kémiai, s egyéb) ingadozásokat is elbír, a különböző (ált rohadt bonyolult) folyamatok egymásra s önmagukra is hatással vannak, ami vhogy a végén kompenzálódik (mármint az extrém értékváltozás). De nem mind1 h mi (emberek) azt túléljük-e v sem!
    Az emberi civilizáció 'fejlődése' egyre több ilyen folyamatot bolygat meg drasztikusan. Ami sokakat nem érdekel, s emiatt nincs hírértéke de
    van 1 ill sok kis olyan közösség hívhatjuk őket Zöldeknek v bármi másnak, aki odafigyel ezekre a dolgokra s próbálja terjeszteni is ezeket a híreket h az emberek tanuljanak belőle s változzon a mentalitásuk.
    Gondolkozz 1 picit: A 1,5Mrd kínai közül kevésnek van autója, de évente 30%al többen vesznek. A hagyományos széntüzelés s a fémipar miatt Kína már most elsőhelyért verseng az USÁval (a világ legpazarlóbb államával) a CO2, CO szennyezésben, de a gazdasági robbanás után (amit ugye mindenki jósol) Sanghai, Peking s még több tucat nagyváros lakhatatlan lesz az állandó szmogtól..
    Az egész Földön irtják a fákat (bla, bla ismerős szöveg mi..?), de tényleg ezerrel irtják! Sok lokális elsivatagodás azért jön létre mert kivágták a fákat ami a víz körforgásának egyik alapállomása, egy erdő a legjobb víz s hőszabályozórendszer a környezetében. Dél-Amerikában a csodálatos esőerdőt ahol vannak nemritkán 1000 éves fák is, simán tarvágják a faanyag miatt ill a legelő(hely) miatt. A legelő pedig a McDonaldsos marháknak kell..
    Tarvágás helyett optimálisabb és gazdaságosabb szelektíven vágni egy erdőt, csak az emberi butaság s kapzsiság a nyerő..
    A Kárpátmedencében anno Mátyásék idejében 'paradicsom' volt. Hihetetlennek tartották a külföldiek a soxínű flórát-faunát, s azt h egy jobbágy, zselér v bárki jóllakott a vadgyümölcsöktől és vadászhatott ő is (ez máshol a földesurak kiváltsága volt). Rengeteg erdő volt, az Alföld pedig nem volt sivatagos, ennyire lepusztult.. a növények és állatok hemzsegtek ott is.
    A folyók 'szabályozásával' tönkrevágták az egészet, kellett az osztrákpiacra a gabona s ahhoz kellett az árterekből a gyümölcsösöket kivágni s búzát vetni.. az ukrán, román stb.. fairtások következményeként a hegyekből az enyenes folyókon gyorsan jön a víz s kiönt (mimást csinálna?) s régebben csak a búzaföldeket tette tönkre ma már az odatelepült házakat is. (A gyümölcsfák simán bírják az áradásokat, amíg a rügyek kilátszanak a vízből..)
    Nem akarom mindig szidni az USÁt de tény h ők nem írták alá a Kiotói egyezményt ami az üvegházhatású gázok csökkentéséről szólna, és tény h ők a legnagyobb kibocsájtók.
    Sok ezer dolgot lehetne írni (csapongok én is mindenfelé -azt a qrva zenét sem találom), pl az is 1 tény h mérések alapján a légkör portartalma egyre nagyobb(Toyota effektus), azt senki nem tudja h ez mennyivel hat bármire is, csak mérik..
    Tény az is h az ivóvízellátás ritka pazarló módon történik: talaj ill mélyebb vízrétegekből a folyókba (szennyvízként, aminek pl BPen a 20%át tisztítják csak).
    A nád gyökerén olyan baktériumok élnek amik szervesen megtisztítják a szennyvizet, ezt kihasználva egyre több helyen (nem csak Hollandiában) épülnek olyan üvegházak amik télen is teljes kapacitásúak s egy város szennyvízét is tisztítják akár, az üvegházban mindenféle növény trópusi stb ügyesen kiválogatva a lánc végén pedig aranyhalak indikátorként jelzik a tiszta vizet. Ami röhej hogy olcsóbb ilyet kialakítani mint a hagyományos ülepítőst..
    Ezt családiház szinten is meg lehet valósítani (itthon is van már több tucat) s nem kell rácsatlakozni egy sokkilométeres vezetékre.
    Ha nem Henkel terméket hanem sajnos csak bioboltban kapható és olcsó mosóport használunk akkor a (sokan utálják ezt a szót:) bioszennyvíztisztítónk előtt már nics akadály..
    A szélenergiát itthon is egyre több helyen használják (olcsó s hatékony pl vízszivattyúzásra), napkollektorok pedig (nem napelemek) egy csőrendszerben lévő vizet melegítve még télen is fürdéshez kellemes vizet szolgáltatnak (havernak 600rugó volt a rendszer cakumpakk), a napelemek már drágább mulatság és a Föld termikus energiáját hasznosító berendezés is, de ha a magyar állam kedvezményt adna rá akkor talán jobban terjedne..
    Az atomerőművekről meg csak annyit h jobb mint a szén, de a végén a biztonság s a hulladékkezelés miatt legalább olyan árban van (az előállított áram).
    A bálnák, elefántok, tigrisek stb majdnemkihalását úgy bizonyítom hogy kibsztt drága kozmetikumalapanyagról s nemtommémilyen alapanyagról van szó amire óriási kereslet van, meg arról hogy kapitalizmus van..