daweed

A naprendszer múltja jégbe zárva?

Egy hatalmas kráterrel rendelkező üstökös szerű objektum talán betekintést enged majd a naprendszer múltjába.

A jégből és törmelékekből álló Asbolus, ami a Nap, a Szaturnusz és az Uránusz közötti pontokon kering, azzal lepte meg a csillagászokat, hogy egy friss krátert fedeztek fel rajta.

Eddigi elképzelések szerint az Asblous és a hozzá hasonló égitestek felszíne egyenletesen sima egy jeges mag körül, és legtöbbjük túl messze van ahhoz, hogy igazán tanulmányozni lehessen.

Még a Hubble űrteleszkóp sem volt képes pontosan meglátni a krátert, hanem csak egy fényvisszaverődést, ami igazolja ottlétét. A tudósok szerint ez egy meglehetősen fiatal, alig 10 millió éves becsapódás nyoma.

Igazából nem is a kráter az, ami érdekes, hanem a kráter alján látható jég.

Susan Kern szerint, aki az MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósa "a jég néhány helyen meglehetősen hasonlít ahhoz, mintha vízből lenne, máshol pedig egyáltalán nem. Ez egy furcsa párosítás, amit még sosem tapasztaltunk eddig."

Kern szerint ezek a meteoritok, amik a naprendszer legkülső szélén lévő Kuiper övből szakadtak le, olyan anyagokból állhatnak, amik még a naprendszer kialakulásának idejéből származnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)