Hunter

A Beagle 2 után eredt a Spirit

Többszöri csúszással ugyan, de végre elindult az első NASA marsjáró is a vörös bolygó felé. Egy Delta II rakéta emelte a magasba a Spirit névre keresztelt robot kutatóegységet a légierő Cape Canaveral támaszpontjáról kedden 18 óra 58 perckor.

Ez volt a harmadik kilövési időpont, miután a vasárnapi és hétfői próbálkozások a viharos időjárás miatt meghiúsultak. A Spirit teljes mértékben megegyezik az Opportunity nevű társával, ami a tervek szerint szintén ebben a hónapban, 25-én eredhet társa után. A Nemzetközi Űrállomás két lakója páholyból figyelhette a Spirit felszállását, mivel abban az időpontban az állomás Észak-Amerika felett haladt el. Egy rakétához csatolt kamera szintén remek felvételeket készített, miközben a Delta II óránkénti 15.000 kilométeres sebességgel szelte át az atmoszférát. A Spirit űrhajója 36 perccel a kilövés után, az Indiai-óceán felett vált le a hordozórakéta harmadik fokozatáról. A NASA repülésirányítói 19 óra 48 perckor kapták meg az űrhajó első jeleit, mely azt jelentette, hogy minden rendszer megfelelően működik.


A Delta II startja; szállítmánya várhatóan 2004 januárjában fog marsot érni

"Számos kihívás vár még ránk, azonban a kilövés annyira jól sikerült, hogy most nagyon boldogok vagyunk" - mondta Pete Theisinger a Mars Exploration Rover (MER) projekt vezetője.

Az amerikai expedíció szorosan az európai Mars Express nyomában jár. Az egy hete elindult európai űrhajó már több mint egymillió kilométert tett meg. Az elkövetkező hónapokban a Mars és a Föld közelebb lesz egymáshoz mint az írott történelem során bármikor, ami hét hónap alá csökkenti az utazás időtartamát. Az amerikai egységek a Mars geológiáját fogják tanulmányozni, olyan kémiai jelzéseket keresve, melyek megerősíthetik, hogy egykor bőséges vízkészlet létezett a bolygó felszínén.




A gyorsítórakéták leválásának pillanata a Delta II-re erősített kameráról fényképezve

"A marsjárók műszerezettségének és mobilitásának köszönhetően teljesen új kép tárulhat elénk, először tekinthetünk bele a kőzetekbe mikroszkopikus részletességgel" - mondta Ed Weiler, a NASA űrtudományokért felelős helyette vezetője. "Mindazonáltal a Mars expedíciók jóval kockázatosabbnak bizonyultak, mint a más bolygókra irányuló küldetések. Háromból két küldetés eddig még mindig kudarcot vallott. Mi mindent megtettünk a siker elérése érdekében" - mondta Weiler.

A Spirit már csak az újesztendőben fog megérkezni, néhány nappal a Beagle 2 szonda után. A második NASA leszálló egység január végén csatlakozik két társához. Csupán három NASA egységnek sikerült eddig leszállnia a Marson. 1976-ban a Vikingek, majd jóval utánuk a Mars Pathfinder járt sikerrel. Ha minden jól megy a marsjárók két olyan helyet vizsgálnak meg, melyeket egykor talán víz borított. A Beagle 2-hez hasonlóan a NASA egységek is légzsákokkal lesznek kipárnázva a landoláskor. A Spirit a Gusev krátert igyekszik elérni, míg az Opportunity célja a Meridiani Plánum.


A marsjáró névadási pályázatát megnyerő Sofi Collis, az ő javaslatára kapták a Roverek a "Spirit" és az "Opportunity" nevet

"A Gusev és a Meridiani két különböző típusú bizonyítékkal szolgálhat a folyékony víz egykori jelenlétéről" - mondta Dr. Joy Crisp, a MER projekt tudósa. "A Gusev hajdani kráter tónak tűnik. Egy ősi folyómeder csatorna jelzi, hogy víz táplálta. A Meridiani a szürke hematit legnagyobb lelőhelye a bolygón, ez egy ásvány, ami általában nedves környezetben alakul ki."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #9
    én is szoktam morgolódni emiatt de aztán mindig eszembe jut, hogy ezekkel lélekvesztőkkel bebarangoltuk már az egész belső-naprendszert.
  • Poki #7
    "Számos kihívás vár még ránk, azonban a kilövés annyira jól sikerült, hogy most nagyon boldogok vagyunk" - mondta Pete Theisinger a Mars Exploration Rover (MER) projekt vezetője.

    Na erről a muksóról szólottam. Én is marhára örülök, hogy az a busz amivel bejöttem melózni el tudott indulni és még le is tudtam róla szállni, mivel még az ajtaja is kinyílott. Annyira boldog vagyok :))
  • Poki #6
    Azt bírom, hogy minden egyes kilövésnél marhára örülnek a mérnökök meg mindenki. Ez kábé ojan mintha én marhára örülnék annak, hogy az autó még mindig beindul alattam és ezt ki is raknám a weblapomra had tudja mindenki. Röhej az egész űrkutatás úgy ahogy van.
  • moran #5
    Olyan szép ez!!!
    Egy kislány nyerte meg a terepjáró névadási pályázatát... Micsoda érzés lehet.
    Cirkuszt, kenyeret.:)
  • mrzool #1
    "...az első NASA marsjáró..."

    Ugye másodikat akartál írni? A Pathfinderrel mi történt?:)

    "Az egy hete elindult európai űrhajó..."

    ŰRSZONDA! Mikor érted már meg, Hunter?