Hunter

Irány a sztratoszféra

Az orosz űrruha gyártó, a Zvezda mérnökei látják el azokat a brit felfedezőket, akik az űr peremére szeretnének eljutni ballonjukkal. A brit duó, Colin Prescot és Andy Elson júliusban megkísérli egy új magassági világcsúcs felállítását. Reményeik szerint eljutnak a 40000 méteres magasságig a valaha épített legnagyobb hélium-ballonnal. Az orosz űrruhákat úgy készítették, hogy megfeleljenek az expedíció nap és árnyék váltakozásaiból adódó követelményinek, a drámai hőmérsékletváltozásoknak és a rugalmasság igényeinek.

Az öltözet teszi lehetővé az egész küldetést

A Zvezda nem ismeretlen az űrkutatás berkeiben, mivel ők készítik az összes űrruhát amióta az orosz űrprogram elindult az ötvenes években, beleértve azokat is, amiket jelenleg az űrállomáson viselnek.

40,000 méter magasan
A QinetiQ 1 ballon négyszázszorosa lesz egy átlagos hőlégballon méretének, magassága az Empire State Buildingével vetekszik. Az indulás az időjárástó függően július és szeptember közé van időzítve. A pilóták nyitott repülőfedélzeten hajtják végre a felszállást - az űrruháknak kell megvédeni őket a viszontagságoktól. Az egész út várhatóan 12 órán át fog tartani. Az expedíciót az űrruha teszi lehetővé, tiszta oxigénnel ellátva az utazókat és megfelelő nyomást biztosítva, különös tekintettel arra, hogy a pilóták az indulástól az Atlanti-óceánba történő landolás pillanatáig folyamatosan ülve, nyitott térben utaznak.

12200 méter fölött már elengedhetetlen egy nyomáskiegyenlített öltözék - nélküle a 100%-os oxigén belélegzése már nem elegendő az emberi élethez, mivel a tüdőben lévő részleges nyomás olyan alacsony, hogy a test nem tud elég gázt elnyelni életfunkciói fenntartásához.

Prescot és Elson nyitott kabinban
19200 méter környékén a légnyomás annyira lecsökken, hogy a vér elvileg felforrna - és ne feledjük, Prescot és Elson 40000 méterig akar eljutni.

"A környezet, amivel Andy és Colin szembe fog nézni, hőmérsékletében és légnyomásában a Mars felszínen uralkodó állapotokhoz hasonló" - nyilatkozott Dr. Richard Crowther a QinetiQ részéről a BBC News-nak.

Az űrruhákat, akárcsak az életfunkciókat ellátó rendszert, a QinetiQ 1 expedíció számára szabták.

"A rendszer egyik ügyes része az az eljárás, amivel a levegőt újrahasznosítja egy speciális 'tisztító mechanizmus' segítségével, amit a pilóták újra belélegezhetnek" - mondta Dr. Crowther. "Ezzel csökkenthető a ballon által szállítandó súly. Az expedíció jó próbatétel a rendszer számára a jövőbeli repülésekhez".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Randal #9
    Mintha olvastam volna ilyenről...
    Asszem egy William Gibson gyűjteményben, az Izzó Krómban. Egyébként észrevettétek már, hogy a science-fiction dolgok közül mennyi megvalósult? vagy legalábbis nagyon hasonlítanak a leírtakhoz.
  • AtisH #7
    Isteni lehet 12 órán át ülve lenni!!!
  • mad mind #5
    Pelenka, mint az űrhajósoknál.
  • WizarDTommy #3
    ez lol :)
  • Jgilbert #1
    Captain to bridge!
    Change the CO2 filters.
    :))))