Hunter

Géniusz a weben: Einstein online

A California Institute of Technology bejelentette egy új webhely megalapítását Albert Einstein tudományos és egyéb írásai számára, így a géniusz május 19-től az Interneten is elérhetővé vált.

A Caltech Einstein projektje és a jeruzsálemi Héber Egyetem Albert Einstein archívuma közös munkájaként létrejött webhely a Nobel-díjas tudós írásairól készült 3000 digitalizált képhez engedi hozzáférni a felhasználókat, nyilatkozott Diana Buchwald a Caltech részéről a Reutersnek. Az írások között megtalálható a híres relativitáselmélet, soha nem publikált útinaplók, különböző humanitárius állásfoglalások és a békére folyamatosan felszólító kérelmei. A dokumentumokat a www.alberteinstein.info weboldalon találhatjuk meg.


Az Einstein Archives Online hétfőn indult hivatalosan útjára az Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeumban tartandó Einstein életével és munkásságával foglalkozó szimpózium alkalmából. A weboldal egy katalógust is tartalmaz arról a 40.000 írásról és levélről, ami Einstein munkásságának fő részét alkotja, legtöbbjüket a tudós saját kezű írásával, tette hozzá Buchwald.

"Csodálatos élmény a kéziratok olvasása" - mondta Buchwald. "Rendkívül érthetően és tömören fejezte ki magát. Nagyon elegáns a prózája és gyönyörű, olvasható a kézírása, így a közvetlenséget érezhetjük ki az írásokból."


Az eredeti dokumentumok, melyeket Einstein élete során és 1955-ös halála után gyűjtött össze titkárnője Helen Dukas, a Jeruzsálemi Egyetem őrzi. Közel 25 éve kezdte meg az Einstein projekt kronológiai sorrendben publikálni a tudós munkáit, a tervezett 25 kötetből eddig 8 látott napvilágot. Írásaiból kitűnik, hogy Einstein nagy megbecsülésnek örvendett a tudományos társadalomban és igen erősen kifejezésre juttatta béketörekvéseit jóval az 1919-es relativitáselmélete megszületése előtt, ami világszerte ismertté tette nevét.

"Mindemellett sokan csupán az idős szórakozott tudóssal azonosítják" - mondta Buchwald. "Nehéz teljesen friss képet kapnunk Einsteinről, mivel 75 éve ezt az arcát ismerjük."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Meg egy kis fizika sem árt...
  • Poki #1
    Hát ez nagyon teccik, kár hogy még az elején járok a német tanulásomnak. De mihejt tudok jobban tutti hogy elolvasom, mert nagyon érdekel.