57
 • fonak
  #57
  Hát ha a vízből ki lehet venni a zoxigént, akkor ki lehet venni a cokettőt (ahogy Elena Ceausescu akadémikus vegyésznő nevezte) a levegőből is.
 • Vargagy
  #56
  Az egész arról szól, hogy hol keletkezik a CO2 és az oltott mész. Minden a helyén legyen. Magyarországon Répcelaknál majdnem tiszta CO2 jön a földből, kinek kell a még dúsítandó 40%-os De ahol nincs "répcelaki gáz", ott is egyszerűbb a cementgyárban és mészégetőbe keletkező CO2-t összegyűjteni, ami egyébként felmegy a francba.

  Ez a melegház hatás megelőzés, nem a levegőben levők kinyerésemeszes kimosásással. Az amcsi tudósok évek latt ki hozzák majd a "nem éri meg" eredményt, de azzal nem lehet eladni a mai újságot.
 • Vargagy
  #55
  "A kalcium karbonátot ezután hevíthetik, így tiszta széndioxidot és mészkövet nyerhetnek ki."

  Kémiából karó. A kalciumkarbonát maga a mészkő. A hevítésével széndioxid, és "égetett mész" keletkezik (a mai mészégetőben is). Az égetett meszet vízzel keverve alakul ki a falra kenhető "oltott mész".
 • tomcs
  #54
  bocs, megin keverem...
  marsra kuldeni a szen-dioxidot kibaszottul nem erne meg, mert amig a mi kis raketainkkal kilonenk lehet tobb keletkezne mint amit felvisz :))) de aze lyo poen....
 • tomcs
  #53
  arra gondolt hogy eltunt nehany szonda, legalabbis nem kuldtek vissza jeleket, es ebbol (igen, osszeeskuves-elmelet is rulz) lehet fasza ufoelmeleteket gyartani :)) szvsz nincs ott semmi es muszaki hiba az egesz, de mind1. a holdra meg lenne ertelme telepiteni ilyeneket, de egy normalis holdkolonia kellene szvsz hogy ki tudjak fejleszteni ami kell ide (a rendes "foldi" napkollektorok nem hinnem hogy tokeletesen jok oda is, stb) meg fel kene deriteni a holdat is es ott gyartani amit csak lehet... anyagilag hatalmas bukta lenne, legalabbis a kezdetekben biztos ezert nem fog bele senki.
 • Ron Ragm
  #52
  Mi nem menne? csak ki kéne lőni a tartályokat a mars felé, és mennek maguktól. Kész.
 • tomcs
  #51
  meg eddig ez a legjobb megoldas :))))
 • Pheel
  #46
  Hmmm. Tényleg! :)
 • Rive
  #43
  Wol, q. sok kertészt látni az esőerdőkben...
 • Pheel
  #42
  És amikor az alkohol elég, akkor nem szabadul fel CO2? Naaaa...
 • Darius
  #40
  Ezt a nagy baromságot!!
  1. Senkinek sincs szüksége arra a sok CO2-re, nem is lehet mit csinálni vele... Mondok egy példát: Amerikában a felszínre hoznak olyan földgázt aminek 40%-a CO2. Ugye ez nem ég szal a földgázt feldusitjak 98%-ra kb. es kinyernek több millio m3 egész tiszta CO2-t mellőle. Mégis a kutyának sem kell ez a sok tiszta CO2, megy egyenesen a levegőbe.
  2. Ez az egész amugy sem érheti meg energetikailag. Mert ugye ha a kijövő CO2-t megkötjük oltottmésszel Ca(OH)2-vel keletkezik a mészkő CaCO3. Na, hogy ezt az anyagot ujra fel tudjuk használni (visszavezetni a folyamatba) fel kell belőle szabadítani a CO2-t. Ez a mészégetés, ami nagyon energiaigényes dolog. Tehát az energia jó részét amit az a folyamat termelt amiben a CO2 keletkezett (pl. erőmű) ez el is viszi. Na és akkor utána be kell oltani a meszet (CaO+H2O=Ca(OH)2)és mehet vissza megkötni az ujabb CO2-t..
  Na és akkor alig maradt energiánk viszont van egy csomó CO2-nk amivel nem tudunk mit csinálni csak a levegőbe kiengedni :)
  Ja amúgy semmi új nincs az egészben, ezt a folyamatot használják az SO2 megkötésére is a füstgázmosókban csak akkor gipsz keletkezik amit lerakokba vsznek mert eladni azt sem lehet.
  Csak persze CO2 megkötésére nem alkalmas mert kb. 100x annyi keletkezik mint SO2
 • Maul
  #36
  Az az érdekes, hogy mindenki csak beszélni tud róla, hogy hajdehűde így tudom megmenteni a fődet meg úgy, ehhez képest még mindíg ugyan ott tartunk!
 • Rive
  #34
  Ilyen találmány már volt...
  Olcsó...
  Könnyű a tömeggyártása...
  Kezelhető formában tárolja a légkörből kivont szenet...
  Nem igényel karbantartást...

  ÚGY HÍVJÁK, HOGY FA!!!
 • Draco
  #22
  "Ezért a sivatagok ideálisak lennének, mind a létesítmények számára, mind a kiürített levegő a légkörbe visszakeveredéséhez, hiszen itt lenne elég hely" a levegot nem rakja zsebbre hanem megtisztitva vissza engedik. Tenyleg jo lenne ha rendesen elovasnatok es utanna irogatnatok.
 • Laci73
  #20
  Hatásvadászat. Egy terv, amit majd legfeljebb akkor vetnének be, ha a sarki jégsapkák már nagyon olvadni kezdenének. A közvélemény megnyugtatására viszont nagyon jó. A többi szennyező és mérgező anyag pedig megy a harmadik világba, vagy az óceánokba.
 • Keszeg
  #18
  Szerintetek miből van a buborék a kólában? Elárulom: CO2. Jéé. egy felhasználási mód.
  A fák ugyanúgy elélnek, mert ők csak a többlet CO2-t akarják kivonni.
  Persze mindez nem azt jelenti, hogy nekem tetszik az ötlet. Az ilyen nagyszerű ötletekkel mindig az a baj, hogy kifelejtenek valami tényezőt...
  Nomeg lakónként egy négyzetméter, az ugye elég sok...
 • JTBM
  #15
  Kíváncsi vagyok, hányan mennek mindenhova gyalog a lenti felszólalók közül...
 • silanor
  #5
  Kivancsi vagyok lesz-e ebbol valamit. De mindenkeppen jo otlet.
 • Turmoil
  #2
  Van egy olcsóbb módszer is. Tudniillik a növények CO2-t fogyasztanak és oxigént termelnek. Ha elég növényzet lenne, akkor nem lenne ilyen gond:) vagy :(