JohnnyCage

Sikertelen volt a NASA-ballon feleresztése

[Reuters] A NASA ballonját, amely űrbéli sugárzást mért volna a műholdak költségeinek töredékéért, vasárnap engedték útjára. A ballon azonban a mérnökök óriási csalódására visszazuhant a Földre.

A NASA által készített ballont, amely mintegy 450kg-nyi tudományos mérőműszert szállított volna, Alice Springs-ből (Ausztrália) engedték útjára vasárnap. Az igen masszív légballon összsúlya körülbelül 2 tonna volt, és igen nagy, 30-40km-es magasságban repült volna, de a ballon alig néhány órával indítása után lezuhant.

Az indításhoz a tervezők azért pont Alice Springst választották, mert a légáramlatok onnan kiindulva voltak a legkedvezőbbek a ballon és a mérések számára. Döntő tényező volt az indítás helyszínének kiválasztásában, hogy Alice Springsből indulva a ballon útjának legnagyobb részét óceán fölött tette volna meg, csökkentve ezzel a személyi sérülés esélyét a ballon lezuhanása esetén.

A rossz időjárási körülmények miatt, öt héttel ezelőtt elhalaszott indítás után a ballon vasárnap végre útnak indult, de megtörtént amitől a tervezők tartottak, a ballon lezuhant. "Jelenleg még nem ismert a ballon kilyukadásának és lezuhanásának oka.", hangzott az ausztrál Australian Broadcasting Corporation ABC rádiójának közleményében.

A sütőtök formájú légballon a tervek szerint emelkedés közben, ahogy a légnyomás egyre csökken az atmoszférában, egy futballpálya méretére tágult volna ki. Az Ultra Long-Duration (ultrahosszú élettartamú) héliumballon dollármilliókat érő felszerelést szállított, amellyel hetekig mérte volna a kozmikus sugárzásokat a Föld atmoszférájának legfelső részén, a tátongó űr peremén.

"Amennyiben a ballon sikeresen végrehajtotta volna feladatát, a jövőben számos feladatot ballonokkal lehetett volna megoldani a műholdak helyett, azok árának töredékéért.", mondta Louis Barber, a NASA szóvivője az ABC rádiónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wow78 #5
    Hasonló volt a helyzet a Holdra utazás előtt. Semmi sem akart összejönni de a végén mint tudjuk!
  • Zocsi #4
    Xar ügy, de nem értem miért héliummal próbálkoznek. A kis szürkék a mágnesességet használják, ezt a NASA embere is tudják, csak nem értem nem kutatták ki az új energiaforrást, vagy csak a nyílvánosság elé nem merik kihozni, mert félnek, hogy a civilizált ember megijedne és elbújna, vagy kinyírnák a NASA embereit, az mindenesetre bizti, hogy Qurtanagy port qavarna...