SG.hu

Lemásolja a Starlinket Kína, 14 ezer műholdat lőnek fel

A kínai tisztviselők már régóta jelezték, hogy érdekükben áll egy vagy esetleg több műholdhálózat kiépítése a szélessávú internetjelek Kína és a befolyási övezetébe tartozó más országok közötti sugárzására. Most az ország megkezdte a megakonstelláció fellövését, mely nagyon hasonlít majd a Starlinkre. A kínai Qianfan műholdak is könnyen összepakolható, lapos paneles kialakításúak.

A SpaceX Starlink-hálózatát a kínai kormány betiltotta a területén, de készítenek egy saját hasonlót. Kínában két komoly erőfeszítés folyik egy rivális kifejlesztésére, melyből az egyik a héten alacsony Föld körüli pályára indította első 18 műholdas csomagját. Egy Hosszú Menetelés 6A rakéta az észak-kínai Shanxi tartományban található Taiyuan indítóbázisról juttatta poláris pályára az űreszközöket. Ez Kína egyik legújabb rakétája, és az ország első olyan rakétája, amely szilárd űzemanyaggal működik. Akár 4,5 tonna hasznos teher 700 kilométer magas pályára juttatására képes.

A rakéta a 18 Qianfan műholdból álló hasznos terhet a megfelelő pályára állította, és az indítás teljes sikerrel zárult - közölte a China Aerospace Science and Technology Corporation, a kínai űrprogram legnagyobb állami vállalkozója. A Qianfan jelentése "ezer vitorla", és a most felbocsátott 18 műhold csak az első néhány példány a Sanghaji Spacecom Satellite Technology (SSST), a sanghaji önkormányzat által támogatott vállalat által tervezett potenciálisan több ezer űreszköz közül. Az SSST által kifejlesztett hálózatot "Spacesail Constellation" néven is emlegetik.

A sanghaji tisztviselők csak tavaly kezdték el nyilvánosságra hozni ennek a konstellációnak a részleteit. A Nemzetközi Távközlési Unióhoz benyújtott jelentés szerint a sanghaji megakonstelláció fejlesztői kezdetben 1296 műholdat terveznek telepíteni mintegy 1160 kilométeres magasságban. A Hszinhua, Kína állami hírügynöksége szerint a konstelláció "a globális felhasználók számára alacsony késleltetésű, nagy sebességű és rendkívül megbízható műholdas szélessávú internetszolgáltatásokat fog nyújtani".

Az SSST hálózata korábban G60 Starlink néven volt ismert, utalva Kína egyik országot átszelő autópályájára, és arra, hogy a projekt a SpaceX szélessávú szolgáltatását kívánja utánozni. A Thousand Sails végül több mint 14 000 műholdból állhat, de más internetes megastellációkhoz hasonlóan a flotta mérete valószínűleg a keresletnek megfelelő ütemben fog növekedni. Az SSST-nek sok évbe fog telni, hogy 14 000 műholdat felvonultató konstellációt telepítsen, ha egyáltalán létrejön. A SpaceX a Starlink műholdak több generációját állította üzembe, hogy új szolgáltatásokat és nagyobb kapacitást kínáljon az ügyfelek igényeinek kielégítésére.


A kínai tisztviselők kevés részletet közöltek a Qianfan műholdakról, a projekt támogatói azonban elmondták, hogy az űreszköz "szabványosított és moduláris", lapos paneles kialakítású. "Ez megfelel annak az igénynek, hogy több műholdat egy rakétában egymásra helyezzenek" - mondta a Shanghai Gesi Aerospace Technology, az SSST és a Kínai Tudományos Akadémia által a Qianfan műholdak gyártásának felügyeletére létrehozott vegyesvállalat. Ez nagyon hasonlít a SpaceX Starlink műholdjainak kialakítására, amelyeket laposan felpakolva indítanak Falcon 9 rakétákkal. A SpaceX úttörője volt a nagyszámú műhold indítása és telepítése ezen módjának. A Starlink - és nyilvánvalóan a Qianfan esetében is alkalmazott megközelítés - egyszerűsíti műholdak és a földi hordozórakéta integrációját, a pályára állást követően pedig egyszerűsíti a műholdak leválasztását a rakétáról.

A Qianfan új sanghaji műholdgyára évente akár 300 űreszköz gyártására is képes - közölték a projekt tisztviselői decemberben. A tisztviselők korábban azt mondták, hogy a Thousand Sails konstelláció első 108 műholdja még idén elindul. Az SSST februárban jelentette be, hogy több mint 900 millió dollárt gyűjtött kínai állami befektetési alapoktól, a sanghaji önkormányzattól és kockázati tőkeforrásokból. Az SSST eredete a KLEO Connect nevű, németországi székhelyű céggel létrehozott kínai vegyes vállalathoz kapcsolódik, amely egy kisebb, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakból álló konstellációt kívánt kifejleszteni adatátviteli szolgáltatásokhoz.

Kína négy technológiai demonstrációs műholdat bocsátott fel, amelyek a KLEO Connect vállalkozáshoz kapcsolódtak, hogy a távközlési hardvert és az elektromos meghajtási rendszereket pályára állítsák. A közös vállalkozás pereskedések sorozata miatt szétesett, és a német kormány tavaly megakadályozta, hogy a kínai befektetők teljesen átvegyék a KLEO Connectet. Most az SSST egyedül folytatja a Thousand Sails hálózattal, és Sanghajban gyorsan növelték a műholdgyártási kapacitást.

A Starlink-en kívül a megakonstellációkra vonatkozó elképzelésekkel rendelkező vállalatok komoly ellenszélbe ütköztek. A OneWeb 2020-ban csődöt jelentett, mielőtt végül elindította volna a 633 internetes műholdból álló első generációs hálózatát. Az Amazon elhalasztotta a Project Kuiper megakonstelláció teljes körű kiépítését, és az első működőképes Kuiper internetszatellitek indítása 2025-re csúszhat. Az Európai Unió IRIS2 műholdas internethálózatának jövője kétségessé vált, miután az európai kormányok között nézeteltérés alakult ki a projekt finanszírozásával kapcsolatban.

Az Ezer vitorla konstelláció kevésbé ismert, mint egy másik tervezett kínai műholdas internethálózat, a Guowang, azaz "nemzeti hálózat", amelyet a kínai központi kormány támogat. A Guowang az állam által támogatott SatNet nevű vállalat tulajdonában van, és 13 000 műholdból áll majd. Kína azonban még nem indított űreszközöket a Guowang projekthez. Nem világos, hogy az Ezer vitorla hálózat és a Guowang konstelláció közvetlen versenytársak lesznek-e, elképzelhető, hogy a szélessávú piac különböző szegmenseit célozhatják. Mindkét esetben Kína földi hálózatokra vonatkozó korlátozó internetpolitikája valószínűleg átterjed a műholdas szegmensre is.

Kínai tisztviselők elismerik a műholdas internetszolgáltatások katonai hasznosságát, mint például a Starlink, amely 2022 óta támogatja az orosz csapatok ellen harcoló ukrán katonai erőket. Egy saját fejlesztésű, Starlink-szerű szolgáltatás kétségtelenül hasznosnak bizonyulna a kínai hadsereg számára. A potenciális hazai polgári felhasználók mellett Kína a műholdas internethálózatokat diplomáciai eszközként is felhasználhatná, hogy a kínai kormány és a fejlődő országok között már meglévő partnerségekre építsen. Ez "egy olyan ugrásszerű pillanathoz vezethet, amikor az afrikai országok a nyugati szolgáltatók helyett a kínai internetkonstellációt választják, mivel infrastruktúrájuk nagy része már kínai építésű" - írta tavaly egy jelentésében egy brit agytröszt, a Royal United Services Institute.

Miközben nyitott kérdések vannak azzal kapcsolatban, hogy Kína hogyan fogja felhasználni a műholdas megakonstellációit, azok telepítése az ország indítási kapacitásának jelentős növelését teszi szükségessé. Ez a költségek csökkentése és a fellövési gyakoriság növelése érdekében új kereskedelmi rakéták fejlesztését ösztönzi, beleértve az újrafelhasználható hordozórakétákat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #22
    Egy törmelékfelhő azért szerintem nem olyan nagy. Eleve egy ilyen műhold is igen aprócska a körülötte lévő bazi nagy térhez képest. Ha ez szét is esik, nem foglal nagy helyet. Ráadásul a törmelék is halad tovább a pályán, csak egy kis része hagyja el azt, az sem lesz nagy méretű. Persze lehet, hogy okoz gondot, akár még idővel, évek alatt nagyobbat is. De hogy ne tudnánk ezt kezelni, azt nem gondolom. És azt sem, hogy erre ne gondoltak volna, amikor felrakták ezeket. Ha meg mégis megsemmisülnek, akkor majd találunk rá megoldást. Igazából korábban nélkülük is megvoltunk.
  • kvp #21
    "Ha mégis kap valamit és szétesik, akkor a darabjainak a többsége is ugyanúgy megy tovább a pályán, nagy része nem fog más műholdakat veszélyeztetni."

    A cellularis rendszer lenyege, hogy minden egyutt fellot muhol pontosan ugyanazon a palyan van, kis kesleltetessel egymas mogott haladnak. Ez alkot egy teljes gyurut. Ha ebbol egy szetesik, akkor a tormelek az adott gyuron egyenletesen oszlik szet, tehat minden vele egyutt fellot, vele egy pontosan azonos palyan keringot el fog talalni. A gyuruk pedig metszik egymast, csak a metszesi pontokon mas-mas idoben haladnak at a kulonbozo gyurukon halado muholdak. Igy ha egy gyuru megserul, akkor az osszes ot metszo gyuru is megserul es mivel egymasba fonodnak, ezert igy elobb utobb az osszes gyuru megsemmisul. A folottuk haladokra nem gond, de az alattuk halado masik hasonlo halozat tobb tizezer muholdjabol eleg egyet eltalni mikozben a tormelek sullyed (a halozat megsemmisulese utani 2-3 even belul). Ez a kaszkad a masik hasonlo cellularis halozatot is elpusztitja.

    Regen eleg eltero palyak voltak es elegge magasan mentek a muholdak ahhoz, hogy legyen eleg hely. De ezek az ujak direkt szinkronizaltan azonos palyan mennek es a lehetoleg legalacsonyabban, ahol sokkal kisebb a rajuk eso szabad felulet. Teljes kiepitettseg eseten 10-15 percenkent lehet pontosan ugyanott latni a kovetkezo muholdat, tehat ennyivel haladnak majd pontosan egymas mogott. Ha egy tormelekfelho merete a tiz-tizenot perc alatt megtett tavolsagnal nagyobbra no mielott eltakaritjak, akkor elindul a lancreakcio es az adott halozatnak par honap alatt vege, majd 2-3 ev alatt minden alatta tartozkodo hasonlo halozatnak is. (marmint kis kerekitessel kozel 100%-os valoszinuseggel kovetkezik be a fent leirt)

    Pontosan az ami nagyon hatekonnya es gyorssa teszi az uj cellularis halozatokat egyben sokkal serulekenyebbe teszi oket a kaszkad hatasokkal szemben. Es sajnos eleg egyszer hibazni.
  • manypet #20
    Az Armageddon lovasai fogják sárba tiporni halvány kis lelkünket. A végítélet fog eljönni. Mindenki meneküljön, ki merre lát!
  • csulok0000 #19
    Mégha stabilan fix helyzetben lenne ez a 24x24es rács akkor még talán, de ezek több mint 28ezerkm/h-val száguldanak legalább


    Az űrhajók sem egyenesen felfele mennek. Tehát valamivel egyszerűsíti a képletet, hogy a legtöbb, az űrben keringő tárgyhoz viszonyítva hasonló sebességgel haladnak ±néhány ezer km/h sebességgel :D Persze a retrográd pályán haladó eszközökkel már más a helyzet.

  • csulok0000 #18
    Nincs ez túllihegve, csak pont a lényeget nem érted. Jelenleg is rengeteg az űrszemét. Ha ezek közül valamelyik eltalál egy nagyobbat és az temérdek apró darabra hullik, akkor ezek közül nagyobb valószínűséggel lesz olyan ami szintén találkozik egy másik tárggyal. A problémát alapvetően az okozza, hogy megjósolhatatlan, hogy ez mikor is fog megtörténni. De minél több dolog kering ott fenn, annál nagyobb lesz a esély. És ha egyszer elindul a folyamat, akkor megállíthatatlan lesz.
  • manypet #17
    Egy adott rendszer igen, az egy fix magasságban megy. De a másik rendszer már nyugodtan mehet felette is, nem zavarják egymást. Így megvalósulhat a 3D. És a távolságok még mindig nagyon nagyok. Ha el is romlik egy, még nem fog szétesni. Ha mégis kap valamit és szétesik, akkor a darabjainak a többsége is ugyanúgy megy tovább a pályán, nagy része nem fog más műholdakat veszélyeztetni. Persze 1-1 alkalommal előfordulhat, de ahhoz, hogy ez az egész rendszert veszélyeztesse, több száz év kellene. Addigra meg úgyis más lesz helyette.
  • kvp #16
    "Odafent ráadásul nem 2Dben hanem 3Dben vannak a cuccok."

    Regen igy volt, de az uj cellularis halozatok pont arra epulnek, hogy fix magassagban, raadasul gyurunkent precizen egymas mogott mennek a muholdak. Ezert is kuldik fel oket egyben es csak eltavolodnak egymastol. Ha ebbol egy szetesik, akkor az 1D-s gyuru menten fog egyenletesen eloszlani a tormelek. Ez szinte biztosan kiszedi a kozvetlen mogotte levot, ami a mogotte jovot es igy tovabb. A gyuruknek vannak pinch point-jai ahol az eltero fazis miatt nem utkoznek az atlapolt gyuruk. Az egyenletesen eloszlott szemet elobb utobb kiszed egyet a masik gyurubol es akkor azon is vegigfut a kaszkad. Es igy tovabb amig az osszes azonos gombfeluleten levo szet nem esik. Ekkor az egesz felho elkezd lefele ereszkedni es leszedi az alatta levo sikokat is. Ez csak az uj cellularis elrendezes miatt ilyen konnyu. A regi megoldas magassabban, kevesebb muholddal es veletlenszerubb palyakkal mukodott.
  • manypet #15
    Azért ez a Kessler-effektus erősen túl van lihegve. Eleve rohadt nagy távolságra vannak ezek egymástól. Hiába van több tíz- vagy százezer eszköz odafent, az ezek közti távolság még mindig óriási. Gondoljunk csak arra, hogy csak Magyarországon sokkal több autó van, mint amennyi műhold lesz a közeljövőben az űrben. Pedig ez egy igen kis része a Földnek. Mégsem mondható olyan zsúfoltnak a helyzet. Odafent ráadásul nem 2Dben hanem 3Dben vannak a cuccok. Bőven van hely. És ha esetleg össze is ütközik néhány, az nagy eséllyel nem fogja különösebben befolyásolni a többit. Egyszerűen túl nagy a hely és túl kevés hozzá az eszközmennyiség, hogy érdemi problémát okozzon. Mikor meg majd okoz problémát, addigra találunk rá megoldást is.

    A témára visszatérve - ha a megállás alatt azt érted, hogy együtt forognak a Földdel - igazat kell adjak neked. Valóban nem lenne meg az első kozmikus sebességük, ha csak a fejünk felett "állnának". Így ez tényleg csak a geostacionárius pályán lévőknél lenne opció.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.08.19. 17:58:58
  • kvp #14
    A Fold forog, a muholdak sebessege a magassaguktol fugg. A nagyon nagyon tavoli geostacionarius palya kivetelevel minden muhold ossze vissza kering a felszin felett. Ha kis magassagban megallnanak visszaesnenek.

    Leloni meg nem lehet egyet sem, mert a tormelekfelho leradirozna minden mas muholdat is. Ez az ugynevezett kessler hatas. Az egesz bolygokoruli palya egy orias kartyavar, az uj cellularis halozatok meginkabb azok. 1 nagyobb hiba (vagy tamadas) es minden leesik.
  • manypet #13
    "Szóval kína nem engedi a starlinket maga felett, de ő globális hálózatot épít."
    Majd lelövöldözzük, ha zavaró lesz. Vagy nem. Előbb-utóbb talán eljutunk majd oda, hogy mindegyik ország csak a maga felett lévő területre pakol műholdat, nem pedig mások fölé. De ez szerintem még odébb lesz.