Gyurkity Péter

Mega-űrhajót tervez Kína

Ezt már a magasban szerelnék össze, viszont több akadályt kell majd lebirkózniuk.

A kínai űrprogram kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy űrhajósok indultak az új helyszínre, amely sorrendben a harmadik, ám méretét és összetételét tekintve az első igazi állomás. Most egy újabb komoly célkitűzést fogalmaztak meg, ennek eredményeként egy hatalmas űrhajót állítanának össze.

A National Natural Science Foundation of China tette közzé a napokban a sorrendben 14. ötéves terv egyes részleteit, amelyek erre a területre vonatkoznak. Ebben azt emelik ki, hogy az ország illetékesei egy több kilométer hosszú, hatalmas űrhajó darabokban való fellövését és a magasban történő összeszerelését határozták el, amely valószínűleg évekre leköti majd a szakembereket, eközben azonban komoly előnyöket is kínál, legalábbis ami a felemelkedőben lévő hatalom további terveit és elképzeléseit illeti. A projekt bonyolultsága miatt nemcsak annak puszta megvalósíthatósága kérdéses, ezzel kapcsolatban már az egyes lépések kidolgozása is órási kihívást jelent, az illetékesek tehát arra is kíváncsiak, hogy erre mikor és mennyiben lesznek képesek.

Az elképzelés szerint a mega-űrhajót több darabban juttatnák el az erre kijelölt pályára, ahol a modulok összeszerelését végeznék el, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Nemzetközi Űrállomás esetében láthattuk. Tekintettel azonban arra, hogy a hajó méretét tekintve akár 10-szer nagyobb lehet az ISS-nél, utóbbit pedig 12 év alatt (1998 és 2010 között) sikerült csak felépíteni, könnyen lehet, hogy a kínai projekt még ennél is több időt vesz majd igénybe, bár sok múlik majd azon, hogy a nagy rakéta (a Hosszú Menetelés 9) miként teljesít majd, illetve mennyiben sikerül elkerülni a hatalmas méret jelentette kihívásokat, legyen szó az űrszemétről, a deformációról, a sodródásról, valamint a vibrációról – nem beszélve arról, hogy a korábban megérkező modulok akár életpályájuk végét is elérhetik, mielőtt a teljes hajó összeállna. Minden egyes állomás elérése jelentős tapasztalatszerzéssel jár majd, ami mindenképpen hasznos lehet a hosszú távú űrkutatási tervekben.

A fent említett ötéves terv a 2025-ben lezáruló időszakra vonatkozik, ezzel egy időben több másik fontos projekten is zajlik majd a munka, ezekről szintén beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #19
    Miért lenne vicc, jó pár évtizede vannak ilyen tervek, elképzelések?!

    https://en.wikipedia.org/wiki/StarTram
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.09.21. 08:55:56
  • Agyturbinikusz #18
    Én is ezt mondom, neked már rég az ulanbator-vlagyivosztok vasútvonal építési területén kellene lenned, hiszen világ proletarjaji egyesuljetek, ez a cél, az eszköz a vasút.
  • asgh #17
    Ezt komolyan mondod, vagy vicc?
  • end3 #16
    "egy több kilométer hosszú, hatalmas űrhajó" - Erre éppen politikusoknak, szuper-gazdagoknak lehet szükségük egy földi "kihalás-katasztrófa" túléléséhez. Ami a pandémia szellemében bármikor meghirdethető! - (Adott esetben, a világ jelenleg még korlátok nélkül élő hülyéi simán kifizetnék előre a helyjegyeket.

    Tekintve a globalista elit jelenlegi "elemelkedő" tudásszintjét, előreláthatóan nem tűnik rossz üzletnek... Ráadásul - ha a cél ez, - technikailag nem is kell nagyon megerőltetni magukat... Elég lesz "felfújni" oda egy gigantikus "Zeppelin"-t, a többi már marketing kérdése..., ja.., és az már meg is indult. :)

    A kínaiak, - (kommunistáknak biztosan nem azok.., kár is ezt a fogalmat minduntalan velük kapcsolatban emlegetni,) - nagyon nem hülyék, szép lassan és észrevétlenül az ujjuk köré csavarják az egész bolygót. - Minden esetre a magukat civilizációnak tartó "művelt" nyugatot mindenütt simán és gond nélkül "lépik le", azok pökhendi, világhatalmi ábrándjaik ellenére. Mert ott a vezetés által kitűzött célokért másfél milliárd emberfő dolgozik, egységesen, felfogva, hogy nem kell száz felé citálni egy társadalom gondolkodását, egy kitűzött fejlődési irányt.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.09.15. 07:55:55
  • Kissssss0 #15
    mert általában amibe belepofáznak a politikusok az többnyire vagy pénz kidobás/lopás lesz vagy nem lesz belőle semmi, márpedig kinában a párt szeret mindenbe belekötni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #14
    Nem tudom ez miért lenne így. Pénz van, mérnökök vannak és akarat is van. A projekt neve sokkal grandiózusabb, mint maga a projekt, egy kis szerencsével simán összejöhet.

  • Kissssss0 #13
    aztán láthattuk hogy mennyit is ért az a fal, épp nemrég olvastam egy haditechnikával foglalkozó oldalon hogy a ruszkik is mennyi pénzt és erőforrást öltek bele olyan hajókba amik kb csak egy dologra voltak specializálódva, aztán egy részük vagy működött vagy folyamatosan valamilyen technikai hibával küzdött.

    https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-uszik/szszv-33-ural-a-titan-bukasa

    ha a kínaiak építeni is fognak valamit az űrben az vagy mutatóba lesz, vagy teli lesz katasztrófákkal.
  • Vata111 #12
    Nem is tudom. Annak idején építettek egy szép nagy falat is, pedig a kor lehetőségeihez képest az is hatalmas kihívás lehetett. Ha van rá szándék és elég pénz, szvsz megcsinálják. Max nem több kilométeres lesz hanem csak párszáz méteres.
  • NEXUS6 #11
    Egy mágneses lebegtetésű kilövő rendszerrel a Himalájában majd hangsebességig lehetne gyorsítani a rakétát, megspórolva az első fokozatot. Mondhatni csak az elektromos áramot kéne adni az egyes kilövésekhez, ami a felépítés után a költség nagyrészét jelentené, és ezer számra lehetne kilőni a rakétákat vele!

    Himalájájuk van, áramuk van, most adták át a világ legygorsabb ilyen elven működő vasútvonalát! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.09.09. 13:27:04
  • Kissssss0 #10
    komcsik mindig szeretnek óriás mega projekteket bejelenteni hogy ezzel is az hangoztassák menyire erős a pártrendszerük által irányított gazdaság, függetlenül attól hogy megvalósítható-e vagy nem.

    aztán az ilyen tervek mindig két végletben szoktak véget érni, vagy nem lesz belőle semmi és fű alatt szépen leállítanak mindent.

    vagy szó szerint mindent beleölnek és a végén egy halom kidobott pénzt kapnak, mint pl a szovjetek is így jártak a különböző megalomán terveikkel.