Gyurkity Péter

A SpaceX segíthet a Hubble túlélésében

A magáncég saját eszközével járulhat hozzá az űrteleszkóp élettartamának kitolásában.

A Hubble kapcsán nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy magasabb pályára állítanák a számunkra kiemelten fontos eszközt, megelőzve a másfél évtizeden belül esedékes búcsút. A NASA most közölte, hogy miként képzelik el mindezt, a szakemberek egyelőre tanulmányozzák a javaslatot.

Egy tengerentúli kormányzati oldalon bukkant fel a napokban az amerikai űrügynökség által kezdeményezett kísérlet, annak főbb részletei. Ebből gyorsan kiderül, hogy egy hosszabb tanulmányban vázolnák fel a fontosabb követelményeket, valamint a véglegesként kitűzött célt, amely nyilván a Hubble megmentése lenne. Jelen pillanatban komoly aggodalomra ad okot, hogy az űrteleszkóp pályájának fokozatos degradációja miatt 2025-re már csak 500 km-es magasságban keringene körülöttünk a Hubble, onnantól kezdve pedig igencsak bonyolult lenne a légkörbe való belépés elkerülése, így az esetleges módosítást még ezen határidő előtt kellene végrehajtani.

Az ügynökség illetékesei a SpaceX bevonásával képzelik el az élettartam kitolását, a magáncég ugyanis saját űrkapszulájával valósíthatná meg ezt, mégpedig különösebb költségek nélkül. A Crew Dragon egyik példánya megközelíthetné a teleszkópot, ezt követően pedig bedokkolna és jelentős mértékben módosítaná a meglévő pályát, nagyobb magasságba tolva az eszközt, amely továbbra is értékes számunkra, hiszen számos fontos tudományos eredményt továbbít. Amennyiben sikerülne a manőver, elkerülhetnénk, vagy legalábbis eltolhatnánk a 2030-as évek közepére várt megsemmisülést, bár az még egyelőre nem világos, hogy mindez mennyiben lenne megvalósítható a magánszektor egyik kiemelt szereplőjének bevonásával.

A SpaceX és a Polaris Program 6 hónapra tervezett tanulmányának lezárása után vonnák le a főbb következtetéseket, így még idén megkapnánk azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!