Gyurkity Péter

A Teremtés Oszlopait fotózta a James Webb

Az új űrteleszkóp ismét káprázatos felvétellel nyűgözi le az érdeklődőket.

A James Webb már a fellövése óta eltelt rövid időszakban is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, legutóbb például egy exobolygóról szolgáltatott szép és részletes fotót. Most egy újabb célpont van terítéken, ezúttal a Teremtés Oszlopait vehetjük még közelebbről szemügyre.

A NASA hivatalos közleményében bukkan fel a méretes felvétel, amelyhez az alább beágyazott videó társul. Ezeken már a Sas-ködben (Messier 16) elhelyezkedő felhők szerepelnek, amelyek először a Hubble által 1995-ben készített, majd pedig 2014-ben frissített képeken bukkantak fel, hatalmas érdeklődést váltva ki a csillagászokból. Most már a James Webb ismételte meg a lépést, mégpedig a Near-Infrared Camera (NIRCam) segítségével, amely jóval részletesebb felvétel összeállítását teszi lehetővé. Az új példányon a vörös korongok a születőben lévő csillagok, az egyes oszlopok mentén látható, lávaszerű képződmények pedig az új, alig néhány százezer éves csillagok kilövellései által keltett hullámok.


Az infravörös tartományhoz közeli felvétel nem teszi lehetővé az oszlopokon túli terület szemügyre vételét (ez továbbra is rejtve marad előttünk, vagyis nem láthatjuk a jóval mélyebben elhelyezkedő, távolabbi régiókat), emiatt pedig további galaxisokat sem láthatunk azon. A gáz és a por elegyéből álló csillagközi anyag tehát továbbra is áthatolhatatlan akadályt jelent, ez mind a Tejútrendszer magja, mind pedig a tőlünk 6500 fényévnyire lévő Teremtés Oszlopai esetében komoly fejtörést okoz a kutatóknak.

A Webb az elkövetkező hónapokban várhatóan további felvételeket szolgáltat, az érdekesebb darabokról mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!