Gyurkity Péter

Szén-dioxidra bukkant a James Webb

Az új űrteleszkóp ezzel megnyitotta az utat az exobolygók részletesebb vizsgálata felé.

A James Webb hosszas késlekedés után nemrég rajtolt el, azóta pedig már az első képek is befutottak, korábban nem látott részletességgel mutatva meg nekünk az Univerzum egyes régióit. Most egy nagyobb exobolygó volt a célkeresztben, a vizsgálat során pedig első alkalommal sikerült kimutatni a szén-dioxid jelenlétét.

A NASA hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy a WASP-39b névre keresztelt exobolygót vették közelebbről szemügyre az új eszköz segítségével, amely 2011-es kimutatása óta szerepel katalógusunkban. Ez egy meglehetősen nagy gázóriás, amely méretét tekintve a Jupitert is meghaladja, a tömeg kapcsán viszont inkább a Szaturnuszhoz hasonlítható. A magas, 900 Celsius-fokos hőmérsékletet mutató bolygó nagyon közel kering saját csillagához, azt mindössze 4 nap alatt kerüli meg, az eredeti regisztráció óta pedig (a Hubble és a Spitzer bevetésével) már a vízpára, valamint a nátrium és a kálium jelenlétét is sikerült kimutatni a helyszínen.

A James Webb a korábbi adatokat az infravörös tartományban páratlan részletességű eredményekkel egészítette ki, a csillag előtti áthaladás periódusában figyelve meg a bolygót. Ennek során a kutatók a beérkező fényben jelentkező változásokat veszik tüzetesebben szemügyre, felmérve a légkör főbb összetevőit, most először igazolva vissza a szén-dioxid jelenlétét. A szóban forgó gázóriás esetében persze ez nem sokat jelent az élet esetleges kimutatása szempontjából, viszont a friss eredmény komolyan felveti annak lehetőségét, hogy ezt később a jóval kisebb, szilárd felszínnel rendelkező égitestek esetében is sikerül majd megismételni. Az elkövetkező évtizedben számos másik bolygót figyelnek majd meg hasonló úton, így erre bőven lesz alkalom.

A mostani szakaszban két másik exobolygót is megvizsgálnak, a pontos eredményeket az Early Release Science program keretében teszik majd közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!