Gyurkity Péter

Magasabb pályára állítanák a Hubble-t

A SpaceX segítségével tanulmányozzák ennek lehetőségét, a költségeket a cég fedezné.

A hosszú évtizedek óta szolgálatban álló űrteleszkóp kapcsán tavaly arról számoltunk be, hogy az újabb leállás után ismét munkába állt a fontos eszköz, azóta azonban viszonylagos csönd volt ezen a területen. Most a NASA Elon Musk cégének bevonásával tanulmányozza egy új, kifejezetten érdekes manőver lehetőségét.

Az amerikai űrügynökség a napokban tette közzé részletes bejelentését, amelyben egy érdekes együttműködési lehetőségről, annak tanulmányozásáról számolnak be. A jelek szerint a NASA és a SpaceX szakemberei közösen vizsgálnák meg annak lehetőségét, hogy a cég rakétájával és Dragon-kapszulájával megközelítsék, majd pedig magasabb, és egyben jóval stabilabb pályára vigyék át a Hubble-t. Erre azért lenne szükség, mert a meglévő pálya fokozatos degradációja belátható időn belül elvezethet az űrteleszkóp kényszerű nyugdíjazásához, viszont egy ilyen manőverrel hosszú évekkel kitolható lenne az üzemidő – egyben pedig további fontos tudományos eredményeket kaphatnánk.

A mérnökök nagyjából 6 hónapon keresztül tanulmányoznák egy ilyen küldetés részleteit, annak esélyeit. A NASA nem zárja ki egyéb magáncégek bevonását, vagyis elméletben mindenki számára lehetőség nyílik a hasonló partneri kapcsolat kiépítésére, tehát eltérő rakéták és űrkapszulák felhasználása is rögtön felmerül. Eddig kizárólag a SpaceX jelezte érdeklődését, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ők álltak elő az ötlettel, hiszen erősen érdekli őket a szervizelő küldetések lebonyolítása, azok fontosabb részletei, a gyakorlati tapasztalatok szerzésére pedig ez kínálkozik a legjobb alkalomnak.

Arról persze még nincs döntés, hogy mi jön a sorban a tanulmányozás után, viszont a kormányzati ügynökség számára mindenképpen fontos részlet, hogy ez számukra nem jelentene további költséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  Ha jol ertem az egyetlen kerdes az, hogy eloszor dokkoljanak ra egy teher modult a hubble-re es utanna erkezzen ahhoz az emberes jarmu vagy egy emberes jarmu egymaga meg tudja oldani es akkor ketto helyett csak egy inditas kell.

  Az elso biztonsagosabb es tobb terhet meg uzemanyagot lehet felvinni, a masodik pedig jelentosen olcsobb, de csak a csomagtartoba pakolhatnak.
 • asgh #3
  Azért van egyáltalán esélye az ötletnek, mert az utolsó szervizelés alkalmával a Hubble-re szereltek egy dokk adaptert, így az űrsiklón kívül más űrjárművel is rá lehet csatlakozni.
 • kvp #2
  Igen, a spacex olyan feladatokat is at tud venni, amiket a nasa nem is merne felvetni. Raadasul mindezt megfizetheto aron. (mindamellett nekik meg jo reklam, hiszen ujabb kepessegeket demonstralnanak)
 • ostoros #1
  Ha tudják, csinálják! Minden eszköz jó, amíg nem közöl hibás adatokat. Bár bizonyos területen már felül múlták, de másra még mindig lehet használni. Amilyen kevés eszköz van fent, mindig meg lesz a helye, amíg működőképes, maximum átkerül az élvonalbeli kutatásból a másodvonalba idővel. Még mindig jobb, mintha egy múzeumban porosodna (ilyen tervek is voltak).