Oxigénhiány okozta az első kihalást

Emiatt következett be a meglévő állatok többségének elpusztulása, ám a pontos ok még kérdéses.

Nem is olyan régen, egy további tanulmánynak köszönhetően, mi is beszámolhattunk arról, hogy nagy valószínűséggel oxigénhiány okozta az egyik nagy kihalási eseményt, amely 420 millió évvel ezelőtt következett be. Most arról olvashatunk, hogy az első ilyen katasztrófát is ugyanez okozta, ami a klímaváltozáshoz köthető.

A napokban a Virginia Tech kutatói tették közzé saját munkájuk eredményeit, amelyek a pandémia alatti vizsgálódásnak köszönhetően születtek meg. Mivel a szakembereknek ezen időszakban nem volt lehetőségük a terepen való kutatás elvégzésére, így hosszabb időt tölthettek a meglévő elméletek tesztelésével, ennek révén pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a meglévő fosszíliák által visszaigazolt első nagy esemény szintén az oxigén hiánya miatt következett be, bár azt még nem tudjuk, hogy ezt pontosan mi váltotta ki. Az mindenesetre világos, hogy az állatvilág durván 80 százaléka pusztult el ennek következtében, és bár a globális felmelegedést is megemlítik az anyagban, ennek kapcsán egyelőre csak találgathatunk.

Felmerül többek között a globális vulkáni tevékenység felerősödése, a tektonikus mozgások folyamata, valamint az aszteroidák becsapódása, de az egyetlen biztos részlet az állatok kihalása, ami az oxigén hiányára adott válasz, annak egyenes következménye volt. Ez számunkra különösen fontos fejlemény, mivel egy másik tanulmányban a kutatók már arra világítanak rá, hogy a klímaváltozás részeként felmelegedő édesvizek kevesebb oxigént tárolnak el, eközben pedig az intenzív földhasználat tovább erősíti a folyamatot a maga kemikáliáival, azok hatásaival.

Ezen első nagy kihalás (legalábbis az állatok területén) az ediakara időszakában következett be, durván 550 millió évvel ezelőtt. A sorban 5 másik nagy esemény következett, amelyeket már jobban ismerünk, 440, 370, 250, 200, illetve 65 millió évvel ezelőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #8
  Természetesen a klímaváltozás amit előidéztünk csak fokozza a hatásunkat(ami enélkül is jelentős volt).
 • NEXUS6 #7
  A mostani kihalási eseményt szokás az emberhez kötni, azonban a környezet drasztikus eseményekkel teletűzdelt változása nem most kezdőddött, hanem úgy 5 millió éve. (Minden egyes eljegesedés és felolvadási ciklus jelentős próbatétel az élővilág részére). Ennek egyik jele, hogy a megafauna, nagy testű fajok száma drasztikusan csökkent a korábbi több tucatról pár képviselőre. Fontos volt a legutóbbi eljegesedést lezáró kihalási esemény, amikor végleg eltüntek a mamutok, óriás lajhár stb.
  Ehhez a kihalási eseményhez az ember kevésbé köthető.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.11.22. 08:30:39
 • csulok0000 #6
  Én se félek különösebben a kihalástól. A környezeti változások túl lassúak az ember technológiai erejéhez képest. Persze nem kizárt egy drasztikus létszám csökkenés, de a technológiával elég sok ember számára biztosított a túlélés. A klímaváltozást pedig erősen félre értelmezik(szándékosan?) és mindig a lehető legrosszabb, már-már irreális forgatókönyveket tolják a képünkbe. A 20 évvel ezelőtti negatívabb jóslatok szerint már most nem szabadna léteznie semmilyen élőlénynek a földön :D Persze lesznek tartósan lakhatatlanná váló területek, de azért elég széles skálán mozog a földön a klíma és a változás eredménye lakhatóvá tehet eddig nem lakható területeket is. Ill. annyi lesz a változás, hogy bármikor lehet számítani kánikulára, hóra, hurrikánra stb :D
 • wraithLord #5
  Nem az ember hal ki, hanem az élővilág egy része, többek között a klímaváltozás miatt. Éppen zajlik.
  A kihalás fajok eltűnését jelenti, nem egyedek vagy populációk nagyszámú pusztulását, az emberi faj pedig nem mostanában fog kihalni.
 • felemelő #4
  Hát a nyolcmilliárd + klímaváltozás miatti élettér és élelmiszertermelés változás is előrevetít egy újat :(

  Én hiszek a technológia fejlődéses túlélésben, de a technologia drága és nem képes 8 milliárd embert ellátni... aki most szegény, annak drága lesz és nem jut... szerintem.
 • duke #3
  Jelenleg mar a hatodik kihalasnal tartunk.
 • wraithLord #2
  Nagy oxigenizáció, kis kihalási esemény. :D Mert ugye itt az anaerob élőlények nagy része murdelt meg, azok pedig egysejtűek, és esetleg valamilyen formában szerveződött egyszerű többsejtűek voltak. Az egysejtűek picik, tehát nem lehet nagy kihalás. :D

  De komolyan, ezt azért nem számítják bele a nagy kihalásokba, mert nem nagyon maradt fosszília (nyilván) és túl régen volt, hogy érdemben vizsgálni lehessen, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló technológiák és bizonyítékok segítségével, tükrében.
  A linkelt Wiki szócikk angol verziójában ott is van:

  "The sudden injection of toxic oxygen into an anaerobic biosphere caused the extinction of many existing anaerobic species on Earth.[4] Although the event is inferred to have constituted a mass extinction,[5] due in part to the great difficulty in surveying microscopic species' abundances, and in part to the extreme age of fossil remains from that time, the Oxygen Catastrophe is typically not counted among conventional lists of "great extinctions", which are implicitly limited to the Phanerozoic eon."
  Tehát jelenleg a kihalási eseményeket 541 millió évre visszamenőleg jegyezzük, és az első az Ordovícium vége felé volt. Az itt tárgyalt Ediacara végi kihalás sem tartozik bele a "jegyzett" 5 nagy kihalási eseménybe. :D
  Összesen 31 kihalási eseményt ismerünk, ebből a Nagy Oxigenizációs az első, és 5 kihalási esemény előzi meg az Ordovícium végi kihalást, ami az első nagy kihalás az 5 nagy közül. :D

  Valószínűleg a Nagy Oxigenizációs Esemény is hasonlóan jelentős kihalást okozott, mint a jelenleg számontartott 5 nagy kihalási esemény, csak nem tudjuk vizsgálni. De ha jól tudom, volt több oxigenizációs hullám okozta kihalás is, csak azokról se tudunk semmit... :D
 • NEXUS6 #1
  Akkor ez meg a mínusz egyedik volt? ;)
  WIKI - Nagy Oxigenizációs Esemény
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.11.19. 08:35:59