Gyurkity Péter

Négy űrhajóst lőtt fel a SpaceX

A tesztek után sor került az első küldetésre, a cég évekig szolgálja majd ki az ISS-t.

Még augusztusban számoltunk be arról, hogy sikeresen tért vissza a Crew Dragon legénysége, ezzel tulajdonképpen lezárult az új űrkapszula hosszúra nyúlt tesztelése. Vasárnap elindult az első küldetés, ennek révén pedig most 4 űrhajós indult útnak, hogy fél évet töltsenek el az állomáson.

Szokás szerint élőben követhettük figyelemmel a fellövést, az erről készült videó alább beágyazva elérhető. Ezt hétfőn egy további közvetítés követte, hiszen a kapszula utasai ezúttal 27 órát töltöttek el az űrben, lassan, fokozatosan megközelítve a Nemzetközi Űrállomást, hogy azután bedokkoljanak és megkezdődjön a tulajdonképpeni szolgálat. Hosszú nyúlt az út, ennek oka, hogy szombaton a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kénytelenek voltak elhalasztani a startot – akkor mindössze 8 órát vett volna igénybe a megközelítés, viszont nagyon rizikós lett volna a fellövés, így ezt nem vállalták. A Crew Dragon szerencsére nem nélkülözi a toalettet, az utasok picit aludhatnak is, míg megérkeznek a helyszínre, a vezérlés ugyanis teljesen automatikus. Érdekesség, hogy ezúttal 3 amerikai és 1 japán űrhajós kapott helyet a kapszulán, közülük ketten a fizika területén járatosak, ami jól jön majd a tervezett kísérleteknél.


A hivatalos menetrend szerint az elkövetkező 6 hónap során számos kísérletet végeznek majd el a fedélzeten, itt többek között vizsgálják majd a mikrogravitáció emberi szívszövetre gyakorolt hatását, valamint megpróbálkoznak majd különféle retkek termesztésével, hogy csak két példát említsünk. Maga a fellövés a múlt héten kérdőjelessé vált, hiszen Elon Musk jelezte, hogy valószínűleg megfertőződött, az általa elvégzett 4 tesztből kettő lett pozitív, ennek kapcsán rögtön kiemelte, hogy itt valami nem stimmel, végül leszögezte, hogy valószínűleg enyhébb lefolyású fertőzéssel van dolga. A NASA számára eközben ugyanolyan fontos volt most az első valódi küldetés, ők 2,6 milliárd dolláros szerződést kötöttek a céggel, ennek révén évekig megoldhatják az ISS kiszolgálását – a Boeing 4,2 milliárd dollárt kapott, viszont az ő kapszulájuk a szoftveres gondok miatt továbbra is késik.

A két partner a jövőben turistáknak is helyet szoríthat majd a kapszulákon, a jegyek ára azonban 50 millió dollár felett lesz, így ezt nem sokan engedhetik meg maguknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!