Gyurkity Péter

Eldurrant a SpaceX Starship-rakétája

Ez azonban a cég szerint nem volt teljesen váratlan, így a visszaesés sem lesz nagy.

Elon Musk cége az jelenlegi időszakban nagy léptekkel halad előre a korábban kijelölt úton, itt a kisebb Starhopper prototípus, valamint a Starlink-projekt kapcsán is láthattunk újabb fejleményeket, nem beszélve a szokásos küldetésekről, amelyeket a Crew Dragon tesztjei egészítettek ki. Most a teljes nagyságú újabb prototípus kísérletére került sor, amely azonban nem zárult teljes sikerrel.

A Starship néhány hónapon belül hivatott megkezdeni a komolyabb repülések sorozatát, első alkalommal mintegy 20 km-es magasságba emelkedve, egyszerre 3 Raptor-hajtóművet próbálva ki ezzel. November 20-án azonban egy kisebb és egyszerűbb tesztre került sor, ennek során leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a kriogenikus töltés folyamata alatt, teljes nyomás esetén, hogyan bírják a megterhelést a különböző komponensek. Nos, éppen ezzel akadt probléma, a töltés során ugyanis a felső válaszfal egyszerűen lerepült a prototípusról, ezt később a környéken kellett begyűjteni, az alsó rész pedig szintén nem állta a próbát, ennek köszönhetően pedig a rakéta előzetes változata szép füstfelhőbe burkolózott.Az esetről több videó is készült, ezeket többnyire az amatőr megfigyelők és rajongók készítették, a fenti beágyazott felvételen pedig a robbanás után pillanatok vehetők szemügyre. Musk maga nem sokkal később, egy rövid Twitter-bejegyzésre reagálva, megerősítette, hogy ez a példány elsősorban a gyártási problémák és a helyes alternatívák megtalálásában volt számukra nagy segítség, most pedig az Mk3 kialakításán dolgoznak, azt pedig egy másik interjúban szögezték le a cég részéről, hogy a kudarc nem volt teljesen váratlan, mivel szándékosan tették ki az érintett komponenseket teljes terhelésnek.

Az Mk2 jelen pillanatban a légierő Cape Canaveral állomásán pihenget, a remények szerint az említett teszt valóban néhány hónapon belül eljön, jövőre pedig az Mk3 emelkedhet majd orbitális pályára, hogy két évre rá a Holdon landoljanak, újabb két évvel később, 2024-ben, pedig már legénységgel együtt ismételjék meg ugyanezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #10
  Nevezzük inkább Charles Simonyinak, úgy a helyes. ;-)
 • NEXUS6 #9
  Szerintem ez a cím már foglalt. ;)
  Sőt Simonyi Károly nem csak a második, hanem a hamadik magyar is volt egy személyben az űrben. XD
  Mindezt ráadásul saját pénzből, de ezt nem is írtam ide.
 • Tetsuo #8
  Talán megvalósul az álmotok. Szíjjártóék második magyarnak embert akarnak küldeni a világűrbe. :-D
 • Szefmester #7
  Egy kétszemélyes napkörülire még oké, de a Marsot nem kéne szétbaszni egyből... Akkor inkább a Vénusz vagy a Jupiter legyen a célállomás...
  Vagy legyenek ők az második és harmadik ember a napon... (É-Korea volt az első.. XD )
 • llax #6
  Ez mióta rakéta? :) Még hajtóművek sem voltak alatta.
  Az eléggé kezdetleges módszerekkel, nomád körülmények kötött gyártott tartály nem bírta ki a nyomáspróbát. Már a következő verzió is sokkal kifinomultabb módon készül (mert készül, szintén 2 példányban), ráadásul még az is bőven tesztverzió lesz.

  Kínos az lenne, ha éles küldetésen történne baleset, de az igazán kínos az Amos-6 balesete volt (az abszolút elkerülhető eset).
  A különböző teszteken történő balesetek csak hátráltatják a terveiket, de inkább ott történjenek meg (személyi sérülés nélkül)...
 • BruceZ #5
  Miért lenne kínos? A törésálló üveg, na az tényleg kínos :D
 • A1274815 #4
  De jól tudtok offolgatni előttem szólók. Csak nem kínos egy újabb SpaceX rakéta robbanás nektek? Vagy esetleg olyanok vagytok mint a viccbeli Móricka?
 • M2 #3
  Én dobnám össze a Lölöke utazását, ha viszi a cimboráját is!
 • quatlander #2
  El sem jutna a Marsig, nem bírná addig lebetonoztatni az utat.
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.11.25. 08:54:37
 • Zoliz #1
  Emiatt csak pár évvel később mehetek/mehetünk/mehetnek a Marsra, pedig adnék érte pár milliárdot ha lenne. Na majd Mészáros lesz az első marsjáró lény mert gazdag.