A fehér törpecsillagokból ered a szén jó része

Ezen maradványok szolgáltatták ugyanis az élet szempontjából kulcsfontosságú elemet.

Csillagászok egy csoportja fehér törpék méretes halmazát vette közelebbről szemügyre, hogy választ kapjanak az élet alkotóelemeinek származásával, azok eredetével kapcsolatos kérdésekre. Ez a most közzétett tanulmány szerint sikerrel zárult, a megoldás azonban némileg meglepte őket.

A Nature Astronomy oldalán közzétett anyagban leírják az általuk elvégzett munka részleteit, valamint az ezt követően ebből levont következtetéseket. Ehhez egy hivatalos bejelentés is társul, amelyben további aspektusokra derül fény, a lényeg azonban a fehér törpecsillagok szerepének pontosabb meghatározása, amely egyben a most megkapott választ is megadja nekünk, hiszen a szakemberek számára viszonylag egyértelmű módon kiderült, hogy ezen csillagokból származik az élet szempontjából kiemelt fontosságú szén nagy része. Tekintettel arra, hogy a szén a negyedik leggyakrabban előforduló elem az Univerzumban, ezzel egy további komoly részletre derült fény.

A területtel foglalkozó kutatók eddig nem voltak biztosak abban, hogy pontosan mely típusú csillagokból származik az általunk látott szén túlnyomó része, most azonban egyértelművé vált, hogy a fehér törpék az első számú felelősök. A Keck-obszervatóriumban még 2018-ban elvégzett mérések vizsgálatából ugyanis kiderült, hogy a keletkezés és a végső összeomlás idején mért tömeg közötti kapcsolat (összefüggés) nem pontosan olyan formát mutat, mint azt korábban elképzeltük. A különbséget az adja, hogy a szén a csillagból eredő szél segítségével távozik onnan, ez pedig elsősorban azon példányokra igaz, amelyek születésük idején tömegüket illetően a Naphoz képest legalább másfélszer nagyobbak voltak.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a csillagok 90 százaléka fehér törpeként fejezi be pályafutását, ezt követően hosszú évmilliárdok alatt hűlnek le az eredeti, nagyon forró, akár 100 ezer Kelvin-fokos hőmérsékletről, ahogy elveszítik külső anyaguk jó részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    kutatók eddig nem voltak biztosak abban, hogy pontosan mely típusú csillagokból származik az általunk látott szén túlnyomó része


    Megvalaszoltak a fenti kerdest, szoval de, nagy dolgot mondtak. Az hogy sok van-e a feher torpekbol nem volt a kerdes resze.
  • sárkánylovag #1
    Jó hát azért fehér törpéből van jó sok ezzel azért nem mondtunk olyan nagy dolgot.
    A fény meg a napból származik főleg... ez kb ilyen.