Gyurkity Péter

Kipróbálták a NASA Mars-helikopterét

A küldetés csúszhat, bár az orosz fellövések a vírushelyzet ellenére is folytatódnak.

Az elmúlt néhány hét során több, a Marssal kapcsolatos, tervezett küldetésről is olvashattunk, itt kiderült például, hogy a Perseverance nevet kapta meg a NASA új eszköze, a közös európai-orosz expedíciót pedig végül mégis elhalasztották, tekintettel a koronavírus terjedésére. Az amerikai fél ugyan szintén komoly korlátozó intézkedéseket hozott meg, mégis reménykednek a júliusi rajtban, itt pedig gyorsan le is tesztelték az ugyanezen útra szánt speciális helikoptert.

Az ügynökség hivatalos közleménye kiemeli, hogy sikerrel zárultak a tesztek, amelyek során utoljára pörgették fel a meghajtásért és közlekedésért felelős komponenseket, mielőtt azok a szomszédos bolygón elkezdenék fontos munkájukat. A Mars 2020 néven futó projekt kiegészítő eszközéről van szó, hiszen a főszerep mindenképpen az új marsjárónak jut majd, ehhez azonban társként csatlakozik a repülésre is alkalmas fejlesztés, amelyet ezekben a napokban Floridában próbáltak ki, hogy meggyőződjenek annak működőképességéről. Sikerült visszaigazolni a legfőbb tulajdonságokat és az eszköz viselkedését, a funkcionális teszt során a fordulatszám (rpm) az 50-et érte el, ezzel pedig a csapat tulajdonképpen készen áll a rajtra.


Nagy kérdés viszont, hogy a szigorú intézkedések, így például több NASA-létesítmény bezárása mennyiben befolyásolja majd a további menetrendet. Mindenképpen szoros határidőről van szó, itt tehát a vírushelyzet további súlyosbodása esetén (amire nagyon komoly esély van az USA-ban, hiszen ez az ország vált a járvány új gócpontjává, messze megelőzve a korábbi tetőpontot jelentő hivatalos kínai adatokat) könnyen lehet, hogy mégsem tudják végrehajtani a júliusi fellövést. Ebben az esetben nagyjából 2 évet kellene várni a rajtra, ekkor kerülne a két bolygó ismét ideális pozícióba, hogy azután mintegy féléves utat követően sor kerüljön a landolásra, majd pedig a helyszíni munkára, amely a remények szerint további nagyon értékes részletekkel bővítené tudásunkat.

A vírus terjedése természetesen az orosz felet is érinti, ők azonban igyekeznek tartani a menetrendet, ennek megfelelően az április 9-re tervezett Szojuz MS-16 útnak indulhat, hogy első alkalommal biztosítsa a friss Szojuz 2.1a típussal a fellövést. Két orosz, valamint egy amerikai űrhajós indulna ezzel az ISS-re, meglátjuk, hogy ez valóban így lesz-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!