Gyurkity Péter

Meglesz a víz a Marson a hosszabb küldetésekhez

Részletes térképen kutakodnak a víz után, már megvannak az első jelöltek.

A Marson való landolás, illetve a hosszabb küldetések és a hozamosabb emberi jelenlét kapcsán nagyon fontos kérdés, hogy milyen forrásból biztosítanánk az ehhez szükséges vizet. A kutatók részletes térképeken keresik az erre megfelelő pontokat, a jelek szerint pedig már meg is vannak az első jó jelöltek, így az illetékesek bizakodnak.

Gőzerővel zajlik a munka a jövőre elrajtoló újabb Mars-szondákon, illetve az ezekhez kapcsolódó egyéb eszközökön. 2020-ban mind a NASA, mind pedig az ESA útnak indítaná újabb szondáját, az európai szakemberek pedig a napokban a JPL-nél dolgozó kollégáikhoz fordultak, ugyanis továbbra is sok a kérdőjel az európai eszköz ernyői, azok megbízhatósága körül. Ennek kapcsán szó esett a potenciális helyszíni vízlelőhelyekről, amelyekből meglepően sok állhat majd rendelkezésünkre, már amennyiben időben be tudjuk azonosítani a megfelelő helyszíneket. Itt rögtön ideális pontként ugranak be a sarkok, pontosabban a sarki régiók, ott azonban hosszú ideig nagyon hideg hőmérsékletek uralkodnak, ez pedig további akadályokat támasztana. Szerencsére nem kell ilyen messzire mennünk, a jelek szerint máshol is bőven akad víz.

A Geophysical Research Letters oldalán tettek közzé a napokban egy újabb anyagot, amelyben részletes térkép segítségével jelölik azon pontokat, ahol a felszínhez nagyon közel, akár 2,5 cm-es mélységben is vizet találhatunk majd. Ezt ivóvízként, illetve az üzemanyaghoz használt hidrogénként is felhasználhatnánk, ami nagy könnyebbséget jelentene, hiszen ebben az esetben nem a Földről (vagy a Holdról) kellene a helyszínre szállítani a hatalmas mennyiségű utánpótlást. Ezzel csökkennének a költségek és felszabadulna rengeteg hely, amit egyéb szállítmánnyal lehetne megtölteni. Amennyiben valóban ilyen ideális helyszínen tevékenykednénk, egy sima ásó segítségével rábukkanhatnánk a vízre, amelyet a megfelelő felszereléssel kinyerhetnénk, illetve átalakíthatnánk, az aktuális igényeknek megfelelően.

Maga a térkép az MRO és a Mars Odyssey segítségével készült el, itt elsősorban a felszíni hőmérséklet, az abban mutatkozó eltérések alapján vázolták fel a körülményeket. Az északi féltekén több kiemelkedő helyszín jelenik meg, itt a kék és lila színnel jelzik azon helyeket, ahol 30 centiméteren belül találhatnánk vizet, a melegebb színekkel a maximum 60 centiméteres mélységet jelzik, míg a fekete övezetekben finom poron landolnánk, ami nem ideális.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!