Gyurkity Péter

Két helyről származik a marsi víz

Az eltérő források eredete pedig egészen a bolygó kialakulásáig vezethető vissza.

A Mars kutatásának területén nagyjából konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a felszín alatt jelentős mennyiségű víz rejtőzhet, itt tehát nemcsak a sarkvidéki jég, hanem a fúrással elérhető és hasznosítható víz is jól jöhet majd a későbbiekben, a hosszabb küldetéseknél. Kutatók most egy olyan tanulmányt tettek közzé, amely ezen víz eredetét vesézi ki.

A két szakember által közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy az eddig komoly fejtörést okozó kérdésre most megtalálták a választ, vagyis nagyjából kialakult a képünk arról, hogy honnan ered a felszín alatt meghúzódó jelentős mennyiség. A munka során a hidrogén különböző izotópjait, azok egymáshoz viszonyított arányát vizsgálták meg, amely a Földön is számos alkalommal nyújtott hasznos eredményeket, hiszen ily módon (többek között) az óceáni víz jelenlétét is ki tudjuk mutatni a régebbi időszakokban. Tekintettel arra, hogy a helyszínen nem vizsgálódhattak, két, a Marsról származó meteoritot vettek közelebbről szemügyre, amelyek a Black Beauty és az Allan Hills névre hallgatnak, ezek pedig betekintést nyújtottak a Mars kialakulásába, amely a kutatók szerint magyarázatot ad a megmaradt kérdésekre.

Ezen darabok (amelyek egyikét nagyjából 2 millió évesre becsülik) akkor szakadtak ki a bolygóból, amikor egy nagyobb behatás némileg felszakította annak felszínét. Az esemény során több eltérő réteg préselődött egymáshoz, ami nagyon hasznosnak bizonyult a szakemberek számára, hiszen ezzel jóval több ilyen réteget vizsgálhatnak meg és hasonlíthatnak össze. Azt eddig is tudták, hogy a hidrogén izotópjai nagyon eltérő értékeket mutatnak az egyes rétegekben, most viszont (az újabb vizsgálat végén) arra a következtetésre jutottak, hogy maga a bolygó is két, alapvetően eltérő forrásból állt össze, ez tehát nem úgy ment végbe, mint a Föld esetében, amely tulajdonképpen egy egységes magból jött létre. Ezen két eltérő szilárd képződmény valamikor egyazon protoplanetáris korongban helyezkedett el, majd pedig összeállt, így jöhetett létre a Mars, amelynek felszín alatti vízkészletei megőrizték ezen eltérő források lenyomatát.

A szomszédos bolygó tehát saját otthonunktól eltérő módon alakult ki, ami az onnan származó vulkanikus kőzetekből is kimutatható, ezek ugyanis szintén tartalmazzák az eltérő izotópokat hordozó víz egykori jelenlétére utaló nyomokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dimo1111 #3
  Pataki Attilát kellene megkérdezni...
 • Agyturbinikusz #2
  Kéthely az ott van a Balaton felett valahol, akkor mégis igaz a gyíkember teória?
 • sárkánylovag #1
  "alapvetően eltérő forrásból állt össze, ez tehát nem úgy ment végbe, mint a Föld esetében"
  A földbe becsapódott egy kisbolygó vagy valami... és az abból kicsapódó anyag hozta létre a holdat. ettől eltérőbb forrást nehéz elképzelni a föld esetén...
  tehát helyesen úgy mint a föld esetében.