Gyurkity Péter

Pszichikai megpróbáltatás lesz a Mars-utazás

Ettől tartanak a kutatók, akik egereken kísérleteztek, nem túl kedvező eredménnyel.

A NASA és Elon Musk tervei alapján a következő évtizedben, valamint a harmincas években jutnánk el égi szomszédunkra, amely idővel akár a hosszabb megtelepedés szempontjából is komoly állomást jelenthet. Nemrég ugyan arról számoltunk be, hogy a hosszabb űrutazások miatt nem halnak meg korábban az erre vállalkozó személyek, most azonban egy újabb kísérlet eredményeit közölték, ami aggodalomra ad okot.

A szakemberek által a napokban közzétett tanulmányban leszögezik, hogy bár nem lehetünk teljesen biztosak a negatív következmények pontos hatásaiban (és azok mértékében), hiszen a kísérleteket egereken végezték el, nagyon úgy tűnik, hogy a hosszabb ideig tartó, alacsony dózisú háttérsugárzás nem kívánt módon befolyásolja az ennek kitett szervezeteket. Az egerek vizsgálata alapján kiemelik, hogy ötből egy személy várhatóan pszichikai és fizikai változásokon megy majd keresztül, itt az elkülönülést, a társaság elkerülését, valamint a kognitív funkciók általános romlását figyelhetjük majd meg, ami a memóriát és a viselkedést is befolyásolja majd.

A csapat igyekezett a Mars-utazáshoz hasonló körülményeket teremteni az általuk használt laborban, ez azonban nyilván szintén nem teljesen felel meg az űrutazásnak. Érdekes módon a sugárzásnak kitett egerek egy része idővel kerülte a társaságot, viszont az új jövevényekkel már nyíltabban viselkedtek, ám kétségtelen, hogy a jelek szerint mind a memória, mind pedig a tanulási képesség romolhat, ahogy a neuronok nem kívánatos módon reagálnak az új környezetre. A 6 hónapos időszak alatt egyes példányok a fizikai leromlás tüneteit mutatták, amely a jelek szerint nagyjából ugyanolyan gyakorisággal fordul elő, vagyis számíthatunk arra, hogy a nagyobb személyzetet magába foglaló küldetések során lesznek majd negatív hatásokat mutató résztvevők.

Az emberi űrhajósok eddig meglehetősen strapabírónak és ellenállónak bizonyultak, itt a NASA iker-kísérletét emelhetjük ki, amelyben a páros egyik tagja egy teljes évet töltött el alacsony orbitális pályán, az eltérések pedig kicsinynek, minimálisnak tűntek. Meglátjuk, hogy a további munkákban mennyiben jutnak majd hasonló következtetésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Elég jól ismerjük a biológiai hatását. Sugárzási súlytényezője ismert. Sugárbiológiai hatását messzemenően tanulmányozták a szovjetek, növény és állatkísérletek tömegét végezték el.
  Akit érdekel:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Sievert
 • NEXUS6 #9
  Sugáregészségügyi szempontból az is jó kérdés, hogy a Földi körülmények között, a nukleáris technológia által a köv. sugárzási formákkal találkozunk. Alfa, béta, gamma és neutron.

  A bolygóközi térben viszont a sugárzás legnagyobb részét proton sugárzás alkotja. A kísérletben is alacsony intenzitású neutron sugárzást használtak. Az elnyelt dózis roncsolóhatását tekintve jelentős különbségek lehetnek, mert sajnos a protonsugárzás biológiai hatását ilyen szempontból kevésbé ismerjük, pláne, hogy a jelenlegi kísérletben sem azt használták.
 • defiant9 #8
  Mi ez az egyéni többséget elítélő individualista hozzáállás, meg saját vélemény?
  Állj csak be a sorba :)
 • NEXUS6 #7
  Pláne! XD
 • johnfly #6
  Pszichikai megpróbáltatás lesz a Mars-utazás -- Főleg ha még sokat várnak vele, mert nem fognak tudni olyan embert találni a földön, aki ne lenne kiállhatatlan személyiség. Az egyik lgbt, a másik vegán,a harmadik sjw, a negyedik versenybiciklista, az ötödik meg egyszerűen anyuci pici egyetlen megismételhetetlen hópelyhecskéje.....Hát persze hogy megpróbáltatás lesz! Egy teljesen új szintre emelik a következő generációk az elcseszettség fogalmát, mert nem akarjuk hogy ugyanolyan elcseszettek legyenek mint mi, és ezért szép lassan leépítjük azokat a pszichés korlátokat, ami társadalommá, működő közösségekké kapcsol össze, és az egekig magasztaljuk az indivídum felsőbbrendűségét, miközben csapatként együttműködni szép lassan elfelejtünk......Kivéve egy-két feltörekvő ázsiai állam ugye, akik meg a ló másik oldalára estek át.
 • ostoros #5
  Várjál, akkor jobb lesz, ha vigyázunk és nem viszünk magunkkal csótányokat, mert így járhatunk...
  https://drunkinagraveyard.files.wordpress.com/2019/04/terra1.jpg
  :D
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.13. 14:33:45
 • NEXUS6 #4
  Aztán ráadásul kifejlődne belőlük valami marsi ember is! :D
 • quatlander #3
  Először küldjünk majmokat a Marsra. Majd ők kolonizálják. :)
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.08.13. 07:46:55
 • Nos #2
  Attol ez meg nagyon fontos tanulmany. Az ember eleve tarsas leny, es sokan szeretik a macskakat. Tehat valoszinuleg elobb utobb a Marsra is viszunk macskakat. Es mit szeret a macska enni????? Na ugye . . .
 • ostoros #1
  Kétségbe vonnám a kísérlet adatainak relevanciáját egy Mars utazás esetére. Kivéve persze, ha Marsra vitt egerekről van szó...