Gyurkity Péter

Négy küldetésre készül a NASA

Eközben pedig az is kiderült, hogy a SpaceX szállíthat elsőként űrhajósokat az ISS-re.

Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy a NASA igyekszik kiválasztani azon fontosabb küldetéseket, amelyek révén a Naprendszeren belül érdekesnek ígérkező további célpontokat vizsgálnák meg közelebbről, a remények szerint fontos részletekkel bővítve tudásunkat az égitestek (és társaik) kialakulásának kapcsán. Most 4 tanulmányt finanszíroznak, amelyek közelebb vezethetnek minket a konkrét küldetésekhez.

Az amerikai űrügynökség a Discovery Programme részeként jelentette be hivatalosan, hogy megtörtént a 4 fontos célpont kijelölése, pontosabban az ezekre irányuló tanulmányok kiválasztása. A 9 hónapon át zajló munkára darabonként 3 millió dollárt szánnak, ennek során kialakítják a fő koncepciót, amelyre építve a későbbiekben a konkrét részleteket is kidolgozhatják majd. A végeredmény birtokában 2 küldetést jelölnek majd ki, ezek valósulhatnak meg, így egyelőre nem tudjuk, hogy melyikre esik majd a választás, az azonban mindenképpen fontos fejlemény, hogy az illetékesek a Vénuszt (DAVINCI+ és VERITAS), a Jupiter Io holdját (IVO), valamint a Neptunusz Triton holdját (TRIDENT) tartják kellően érdekesnek és izgalmasnak.

A NASA időközben azt is egyértelművé tette, hogy kereskedelmi partnerei közül elsőként a SpaceX vihet majd űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, ami ugyan önmagában nem jelent óriási meglepetést, mégis kisebb csapás a Boeing számára, amely saját tesztjét félsikerrel zárta, a Starliner kapcsán pedig nemrég az is kiderült, hogy nem jártak messze a komolyabb galibától. Musk csapata eközben az utolsó, számukra kijelölt kísérletet is lebonyolította a Crew Dragon részvételével, amely már meg is érkezett Floridába, itt pedig a NASA szakemberei további kisebb próbáknak vetik majd azt alá, hogy végül – a jelenleg tervek szerint valamikor májusban – sor kerüljön magára a repülésre.

Ezzel az amerikai fél visszatér a saját teljes platform alkalmazásához, idővel pedig lezárulhat a közös amerikai-orosz repülések időszaka, ami a két ország közötti megromlott viszony miatt amúgy is kissé nehézkessé (kérdőjelessé) vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!