Gyurkity Péter

Magyarok bukkantak rá egy újabb holdra

A harmadik legnagyobb törpebolygó sem maradt kísérő nélkül, tovább bővült a katalógus.

Még májusban írtunk arról, hogy magyar csillagászok mérték meg pontosabban a Neptunuszon túli harmadik legnagyobb objektum átmérőjét, ezt pedig most egy újabb felfedezés követte. Kiderült ugyanis, hogy a szóban forgó törpebolygónak egy saját holdja is van.

Kaliforniában tartották meg a napokban a 48. Division for Planetary Sciences és a 11. European Planetary Science Congress (DPS/EPSC) konferenciát, amelynek során az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szakemberei bejelentették a friss eredményt. Az egyelőre végleges névvel sem rendelkező 2007 OR10 esetében derült ki, hogy ez a törpebolygó sem maradt saját hold nélkül, a Hubble űrteleszkóp által még 2010 szeptemberében készült felvételek pontosításával ugyanis egyértelművé vált, hogy az új adatok szerint 1575 kilométer átmérőjű törpebolygót egy mintegy 300 kilométer átmérőjű hold kíséri. Ez ugyan mintegy 20 százaléka a törpebolygó méretének, a sötét felszín miatt azonban nem valószínű, hogy a hold befolyásolta az átmérővel kapcsolatos méréseket.

Az említett törpebolygó volt eddig a legnagyobb égitest a Neptunuszon túl, amelyik tudásunk szerint nem rendelkezett saját holddal. Ez most megdőlni látszik, vagyis a Sedna maradhat az egyetlen ilyen objektum ebben a tartományban. Érdemes megjegyezni, hogy a csillagászok már jó ideje gyanították egy hold jelenlétét, hiszen a 2007 OR10 alig 45 óra alatt fordul körbe, ami utalt egy lassító hatást kifejtő kísérő meglétére. A (Plútó és Eris után) sorrendben harmadik legnagyobb törpebolygó azonban még hivatalos nevére vár, a mostani eredményt pedig nyilván az ilyenkor szokásos visszaigazolási kísérletek követik majd.

A nemrég hasonló felfedezésben érintett Makemake és az OR10 esetében is a Hubble segítségével készített friss felvételekkel kaphatjuk meg a végleges eredményt, ezzel kapcsolatban azonban még nincs fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MZperX75 #4
    HUN van az hold?
  • NAGYmenET #3
    Hungaryus-BP nem is volna rossz :)

  • korbin555 #2
    Már azt hittem, hogy magyarokra bukkantak egy új holdon.
  • kissssss #1
    nevezzék el magdi anyus holdjának...