Gyurkity Péter

A Naprendszer legtávolabbi objektumát találták meg 

A Plútóhoz képest is háromszor távolabbra lévő objektumot egy áthaladó bolygó lökhette meg.

A Carnegie Institution for Science bejelentette, hogy csillagászaik megtalálták az eddig felfedezett legtávolabbi objektumot a Naprendszeren belül, megdöntve ezzel a korábbi rekordot, amely éppen egy évtizeden keresztül állt fenn. Most jöhet a méret és a pálya pontos meghatározása, amely azonban egy évig is eltarthat.

A V774104 névre keresztelt törpebolygó átmérője 500 és 1000 kilométer között lehet, a Naptól mintegy 15,4 milliárd kilométerre, azaz 103 csillagászati egységre helyezkedik el. Ezzel valóban kiérdemli a legtávolabbi ismert objektumnak járó címet, bár két másik törpebolygó (a Sedna és a 2012 VP113) elnyúló pályája 50 és 1000 CSE közötti távolságot mutat. Amennyiben a most felfedezett példányról kiderül, hogy ő sem kerül ennél közelebb csillagunkhoz, akkor hozzájuk csatlakozik a katalóguson belül, ellenkező esetben azon jeges objektumok családjába kerül, amelyek a Neptunusszal való interakció miatt járják be ennél kisebb pályájukat.


A távolabbi törpebolygók igazi érdekessége, hogy pályájuk nem magyarázható a Naprendszer jelenleg ismert bolygóival, azok esetleges hatásával. Emiatt több elmélet merül fel, ezek egyike szerint egy eddig nem látott, szintén a távolban keringő óriás befolyásolhatja azt, míg mások úgy vélik, hogy a Naprendszeren áthaladó, esetleg onnan kilökött bolygó zavarta meg eredeti mozgásukat - az sem kizárt viszont, hogy a Nap életének korai szakaszában meglévő gravitációs erők eredménye a ma látott útvonal.

A szakemberek egyébként a Hawaii-szigeteken található japán Subaru teleszkóppal végezték munkájukat, így sikerült megdönteniük a 2005-ben felállított, 97 CSE-s rekordot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cyberdog #3
  Még a végén újra előkerül a kettős csillagrendszer teória. Amúgy van rá esély, hogy csillagrendszerünk kettős rendszer, csak a másik csillag akkora távolságra van, hogy még nem találták meg? Esetleg egy sárga vagy barna törpe a másik csillag?
 • Lollerka #2
  planet x confirmed
 • NEXUS6 #1
  "A távolabbi törpebolygók igazi érdekessége, hogy pályájuk nem magyarázható a Naprendszer jelenleg ismert bolygóival, azok esetleges hatásával. Emiatt több elmélet merül fel, ezek egyike szerint egy eddig nem látott, szintén a távolban keringő óriás befolyásolhatja azt, míg mások úgy vélik, hogy a Naprendszeren áthaladó, esetleg onnan kilökött bolygó zavarta meg eredeti mozgásukat - az sem kizárt viszont, hogy a Nap életének korai szakaszában meglévő gravitációs erők eredménye a ma látott útvonal. "

  Ergo:
  Minmeghalunk!!!
  XD