Gyurkity Péter

Sikeresen landolt az új Mars-szonda

Ezt pedig az első kép és a nappanelek kinyitása követte a sorban.

A NASA marsjárói kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy sikeres volt a Curiosity fúrása, ezzel pedig hosszú szünet, valamint egy globális vihar után térhetnek vissza a szakemberek a helyi vizsgálatokhoz és azok kielemzéséhez. Hétfőn éjjel közép-európai idő szerint hétfő 20 óra 54 perckor egy újabb eszköz landolt a bolygón, amely eddig tökéletesen üzemel.

Arról már szintén több alkalommal beszámoltunk, hogy jön a soron következő szonda, az InSight, landolása, erre pedig most végre sor került. A május 5-én útjára indított űrszonda az első, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszállt a vörös bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Az élő közvetítés ugyan jóval korábban elkezdődött, ezt azonban végül egy nagyjából 6 és fél perces izgalmas szakasz zárta le, amely összefoglalta a landolási procedúrát, annak minden fontosabb elemével. A hivatalos közlemény szerint minden jól ment, a kezdeti, óránkénti csaknem 20 ezer kilométeres sebességről le tudott lassulni a minden lépést önállóan végrehajtó eszköz. Az űrszonda védőpajzsának hőmérséklete elérte az 1500 Celsius-fokot, és a súrlódás által lelassulva, egy hatalmas ejtőernyő és retrorakéták segítségével hat és fél perc alatt tette meg a 112 kilométernyi utat a Mars felszínéhez, ahová mintegy óránkénti nyolc kilométeres sebességgel érkezett meg. Nem sokkal később az InSight megkezdte a nappanelek kinyitását, órákkal később erről is befutott a megerősítés, miközben a vele együtt útnak indult két cubesat képeket és telemetriai adatokat továbbított a Föld felé, sikeresen teljesítve saját küldetésüket.


A NASA kiemeli, hogy immár nyolcadik alkalommal landoltunk a Mars felszínén, ezt most a további lépések követik. Két felvétel is befutott a marsjáróról, de az első még a lencsét védő szűrővel együtt készült el, így meglehetősen homályos és piszkos volt, azonban már ezen is kivehető volt a horizont, a második pedig sokkal szebben mutatta meg nekünk a közvetlen környéket. A feltöltődést követően, egy héten belül megindulnak a vizsgálatok, itt a harmadik napon az 1,8 méter hosszú robotkart is beüzemelik, 2-3 hónapon belül pedig az ezen elhelyezett két fő műszer, a Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) és a Heat Flow and Physical Properties Package (HP3) is szolgálatba állhat.

Az Insight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, de nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll. A landolás helyét, az Elízium-síkságot (Üdvözültek hona) 22 helyszínből választották ki a NASA tudósai, a helyszín egy teljesen sík térség a marsi egyenlítőtől északra. "Egy jó landolási hely kiválasztása a Marson olyan, mint egy jó otthon kiválasztása, az elhelyezkedésen van a hangsúly" - közölte korábban Tom Hoffman, az Insight Project menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában. "Nemcsak egy biztonságos helyre volt szükségünk, hanem egy munkahelyre is, ahol majd öt méter mélyre lehatolhat az HPR robot" - tette hozzá.


A landolási helynek világos helyszínnek kell lennie, és elég melegnek ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért összpontosítottak az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén - magyarázta Hoffman. Ez a hely mintegy 600 kilométerre van a NASA Curiosity marsjárójának 2012-es landolási helyétől. A tervek szerint az InSight több, mint egy éven át dolgozik majd a szomszédos bolygón, ez a periódus 2020. november 24-én zárul majd le, addig azonban a hivatalos Twitter-lapon követhetjük figyelemmel a főbb fejleményeket. Amennyiben a fúrások is jól sikerülnek majd, betekintést nyerhetünk a bolygó belső szerkezetébe, ezzel pedig annak történetébe is.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni lehet az űrszondával. Egy 2008-as animációs film két szereplője alapján a Wall-E és Eve nevet kapták a műszerek. A két aktatáska méretű CubeSat (kockaműhold) mini műhold néhány ezer kilométerre volt a Marstól, amikor az InSight megérkezett. Wall-E és Eve ugyanazon a rakétán indult a földről, mint az InSight. A CubeSat típusú műholdak mindig osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen az önálló kilövésük. A műholdak mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követték az InSightot a Mars felé tartó 483 millió kilométeres útján, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xyl #17
  "A történelemtudásod kissé sántít, a II VH után került von Braun az USA-ba, amikor a nácik már sehol sem voltak. Miért volt ez lopás?"

  Egy kissé pontatlan a dolog.
  Amikor Hitler 1945 április 30-án meghalt, tudni lehetett, hogy a háborúnak vége. Mind a szovjet, mind az amerikai hadsereg titkos akciókat dolgozott ki arra, hogy a legkiválóbb tudósokat és műszaki embereket foglyul ejtse. A kérdés kb. az volt, hogy a német SS, Gestapo lövi-e a tudósokat halomra, hogy ne kerüljön a tudás az ellenség kezébe, az amerikaiak fogják-e el őket, vagy a szovjet hadsereg, esetleg megy a titkos alku a sorsukról. Wernher von Braun megszervezte, hogy az amerikaiaknak adja meg magát embereivel együtt. Ez 1945 május 2-án történt meg. A II világháború Európában 1945. május 8-án Németország feltétel nélküli megadásával ért véget. Szóval, igen, a II. világháboró után került az USA-ba, de még épp a háború vége előtt került amerikai fogságba, és kb. három lehetősége lett volna: Meghal, megadja magát az amerikaiaknak, megadja magát az oroszoknak. Egyébként akiket nem tudott magával vinni azokra meg az oroszok tették rá a kezüket.
 • quatlander #16
  Azok a sarkköröknél laknak, bizonyított tény. :D
 • morguldae #15
  Lemaradtak a képről a marslakók!....
 • Csatabika #14
  1, Egy-egy űrszonda tervezése és építése évekig, néha évtizedekig tart. Azért mert folyamatosan fejlődik a technika, nem lehet havonta újratervezni az egészet. (ajbiro kolléga "szintjén" fogalmazva...sohasem készülne le)

  2, Az hogy egy képalkotó eszköz felbontása mekkora, csak egy dolog. Az elkészült fényképet még számos további technikai/technológia paraméter szabja meg és ezek holtbiztosan felülmúlják az "1998 telefonod" paramétereit ;-)
  pl: ők értenek hozzá te meg nem...
 • gothmog #13
  „Legelejen azt mondtak hogy se viz se legkor nincs a Marson.”
  [CITATION NEEDED]!

  Rémlik nekem valami Cosmos című sorozat, 1979-ből, amiben valami Sagan nevű fazon mesél arról, hogy hogyan kellene az élet nyomait keresni a Marson. A porviharokról és a sarki jégsapkákról már jóval a szondák előtt tudtak. Szóval ne beszélj baromságokat, kérlek.
 • quatlander #12
  Azok a hézagos illesztések nem semmik. :D
 • Omega #11
  Ez tévedés, nagyon jó minőségű marsi Panorama képek vannak a NASA honlapján.
 • molnibalage83 #10
  Mi az, hogy a "legelején"? Az első szondák előtt? Lehet. Nem emlékszem. Viszont azért mentek oda szondák, hogy kiderítsék, hogy mi a szitu. Az odaküldött szondák egyre nehezebbek is lettek ezért volt szükséges egyre komplexebb leszállási megoldásokra fékezés és a végfázis letételnél is.

  A bevallják rész is nehezen értelmezhető. Mintha titkolnának bármit. A szondák egy része azért ment oda, hogy kiderítse, hogy volt illetve van-e folyékony víz a Marson.

  A 1998-as telefonon semmiféle fényképezőgép nem volt, akkor még alfanumerikus kijelzők voltak, mint a kvarcórákon. Egyébként meg elég jó felbontás és optika van rajtuk, keress rá. A célnak megfelelnek, mert egyszerűbb "foltokból" nagy képet csinálni, mint egy olyan nagy energiaigényű gépet vinni, ami nagyobb képet készít. Eleve ott kezdődik, hogy a kozmikus sugárzás korlátot szab annak, hogy milyen elektronikát tehetsz rá.

  A náciktól nem loptak, ezen felül a technika "picit" meghaladja már a '70-es évek, nemhogy a II. vh-s szintet.

  Összességében a kommented arról árulkodik, hogy elég fogalmatlan, előítéletes és talán még félig konteóhívő is vagy.
 • barret #9
  Űrtechnikában imádják az alacsony felbontású képeket,kevesebb részletet kell utólag eltüntetni :D
 • coyote55 #8
  Nem arról volt szó, hogy nincs légköre, hanem hogy oxigén nincs, a légkör javarészt szén-dioxid.
  Folyékony víz: ne forrásvíz tisztaságú vízre gondolj, hanem mérgező sók telített oldatára.
  Nem hiszem, hogy a telefonod elviselné az űrutazást...
  Ha nem tetszik a rakétatechnika, tessék kitalálni másik technológiát!
  A történelemtudásod kissé sántít, a II VH után került von Braun az USA-ba, amikor a nácik már sehol sem voltak. Miért volt ez lopás?