Gyurkity Péter

Megpróbálkoznak az Opportunity felélesztésével

Eközben pedig a Curiosity elhagyja eddigi helyszínét.

A NASA 15 éves marsjárója tavaly óta mély csöndbe burkolózik, a szakemberek pedig azóta igyekeznek újra felvenni a kapcsolatot az eszközzel. Eddig nem jártak sikerrel, azonban most új stratégiát alkalmaznak a további eshetőségek orvoslása érdekében, vagyis még mindig nem adják fel a reményt.

A JPL által kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy június óta nem hallottak a marsjáró felől, bár eddig mintegy 600 alkalommal próbálták meg felvenni a kapcsolatot. Közeleg a szeles évszak vége, amikor a napelemek letisztításáról maguk az erős szelek gondoskodnak, így nincs már sok idő hátra, különösen annak fényében, hogy jön a déli féltekén a komoly tél, ami végzetes károkat okozhat a lemerült marsjáró szerkezetében. Ennek elkerülése érdekében most új taktikához folyamodnak, ennek keretében pedig nem pusztán a válaszra hallgatnak, hanem további utasításokat küldenek, amelyekre az Opportunity egy rövid jelzéssel felelhet. Itt minden lehetséges egyéb problémára megpróbálnak megoldást találni, ezért azt kérik a marsjárótól, hogy váltson vissza a másodlagos rádióra, indítsa újra belső óráját, illetve továbbítsa a választ az UHF-sávon, amennyiben azonban így sem érkezik válasz, hamarosan végleg búcsút intenek majd a hosszú ideig szolgáló eszköznek – azonban kudarc esetén ismét kikérik a NASA véleményét, hogy miként haladjanak tovább.

Az ügynökség másik eszköze eközben elhagyja az eddig vizsgált helyszínt, így hamarosan további adatok futnak majd be az út következő szakaszáról. Az eddig csaknem 20 kilométert megtett Curiosity ráadásként még egy új szelfit is készített magáról, amelyen jól kivehető a kissé poros, kissé ütött-kopott külső, valamint a közvetlen környezet, a lényeg azonban a küldetés folytatásán van, amely a jelek szerint még a globális vihar után is megvalósul – igaz, a Curiosity kevésbé erős vihart vészelt át. A sorrendben 19 fúrási helyszínt most továbbiak követik a sorban, ez az expedíció is meglehetősen hosszúra nyúlik tehát (eddig 6 évnél járnak).

A teljes, nagy felbontású felvétel (amely még január 15-én készült, szokás szerint több kép összevágásával) a NASA oldaláról letölthető, itt az elkövetkező hetekben, hónapokban további részleteket ismerhetünk majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Valakit odakuldhetnenek leporolni a napelemeket.
    Illetve egyszeru lett volna valami torlo, fujo szerkezetet tenni ra, de gondolom, miutan csak 3 honapra terveztek, feleslegesnek tartottak.
  • subotal #1
    A Curiosity-n jó sok por van tényleg, lefújhatná már azt is egy szél.
    Viszont kár hogy a kerekeit nem látni rendesen.