Gyurkity Péter

Tovább csúszik a James Webb űrteleszkóp

További tesztekre lesz szükség, mielőtt a NASA hajlandó lenne a fellövésre.

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a szakemberek és a laikusok által egyaránt izgatottan várt új űrteleszkóp fellövése 2019-re csúszik át. Ez az újabb halasztás a jelek szerint mégsem volt elég, ezért a NASA most inkább 2020 közepét célozza meg.

A napokban közzétett hivatalos bejelentésből megtudjuk, hogy elsősorban az integrációs- és tesztfázis jelent problémát, az ellenőrző bizottság véleménye szerint ugyanis itt még nem garantált a siker. Maga a hardver ugyan teljes mértékben elkészült, az egyes komponenseket azonban össze kell rakni, ezt követően pedig a teleszkópot integrálni kell az űrjárműbe, hogy azután a szakemberek a Northrop Grumman kaliforniai bázisán elvégezzék a hátralévő teszteket, amelyek során a vibráció, az akusztika, valamint a hőmérsékleti ingadozások tekintetében figyelik majd a legfontosabb adatokat. A jelenlegi információk alapján előfordulhat, hogy túllépik a 8 milliárdra tervezett büdzsét, ebben az esetben pedig a Kongresszusnak további javadalmazásról kellene döntenie.

A 6,5 méteres teleszkópot egy teniszpálya méretéhez fogható ernyő védi majd a Naptól, a nagy formátum miatt pedig magát az eszközt origamiként hajtogatják majd össze, hogy elférjen az Ariane-5 rakéta rakterében. Ez utóbbit természetesen az ESA, az európai partner szolgáltatja majd, a NASA pedig jelen pillanatban 2020 májusát célozza meg. Nem zárható ki, hogy nem ez lesz az utolsó csúsztatás, amennyiben azonban jól halad majd előre a mintegy 6 tonnás űrteleszkóp integrációja és részletes tesztje, valóban ekkor kerülhet majd sor a fellövésre. A tesztek során nyilván igyekeznek majd kizárni minden esetleges problémát, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

A teleszkóp a Földtől mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban végzi majd fontos munkáját, itt az Univerzum legtávolabbi régióit figyelnék meg, emellett pedig számos egyéb, számunkra érdekes tudományos jellegű feladatot végeznének el, amelyek a jelenlegi eszközökkel nem lehetségesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imremagdi #7
    Langrange ponthoz az Orion el tudna menni.
    105 Tonnás SLS-el simán.
  • gaszton421 #6
    egy viszonylag egyszerű méréssel ellenőrizték , aminél volt egy technikai baki és kb 2 mikrométeres hibát vittek bele a felületbe. Az eredeti tervek szerint 3 különbözö tesztet végeztek volna el, de csúszásban voltak mint az idővel , mind pedig a költségvetéssel, ezért a Nasa-val egyetértésben kihagyták ezt a műveletet. Összeszerelt állapotban még egy tesztet kellett volna volna végezni, de az is elmaradt.
    A JWST részben pont azért drága mert eszméletlen részletes és precíz tesztprogramon esik át, pont amiatt mert nem lesz szervizelhető ezért egy hiba miatt teljesen kukázni lehetne a 8 milliárdot amit beleöltek.
    A másik ok a magas árra hogy a rendelkezésre álló hordozó eszközökkel a lehető legnagyobb távcsövet juttassák el a Lagrange pontba, teljesen új brutális technológiákat kellett kifejleszteni, a Hubble majdnem 2x olyan nehéz volt 7x kissebb tükörfelület mellett, és indnnek bele kellet férnie gy induláskor a Hubble-nál kissebb térfogatba.
    Ma a Földön a nagy obszervatóriumok rutinszerűen helyeznek üzembe 8-10m tükrös távcsöveket, tehát egy 6,5m távcsö monolitikus tükörrel eyáltalán nem komoly feladat. Persze azért az űrbe jobb anyagok kellenek de egy klasszikus design-ban elkészített azonos méretű távcsövet jóval olcsóbban is ki lehetne hozni, persze kéne hozzá egy jóval erősebb hordozórakéta nagyméretű orrkúppal.
  • molnibalage83 #5
    A JSW céljaihoz az kell, hogy a Langrange pontban legyen. Akkor most el lehet dönteni, hogy szervizelni akarsz vagy az eszköz használhatóságát degradálni.

    Igen, a JSWT drága, csak azóta tanultak a HST és a Sprizernél is az építésből. Az meg az ellenőrzés hiábja, hogy a főtükör zizijét nem fedte fel. (Vagy nem?)
  • NEXUS6 #4
    Ez azért gáz, mert a Hubble-val is tökre meg voltak elégedve, egész addig, amíg az első teszteket le nem futtaták, az első észleléseket el nem végezték.

    Jó pár missziót csináltak, amikor mindíg upgradelték a jószágot. Ha ezt majd nem lehet, akkor ez egy nagyon drága teleszkóp lesz majd.
  • Sith #3
    Én úgy emlékszem hogy már a tervezési fázisban kb. kizárták az olyan típusú javítások lehetőségét mint a Hubble esetében.
  • molnibalage83 #2
    Nem valszeg, hanem biztosan nem fogják. Erre alkalmas robot a láthatáron nincs, embert oda meg senki nem küldene, mert iszonyatosan kockázatos. A kérdés, hogy egyáltalán van-e olyan űrhajó, ami L pontig mehetne és vissza...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.04.03. 10:26:09
  • NEXUS6 #1
    Az hogy ilyen távol van a Föld-től az azért elég nagy hátrány. Valszeg ezt nem fogják szervizelni, frissíteni, mint anno a Hubblet-t.